Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης: “Ο συντονιστής κ. Μιχελάκης, δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων” – Aπάντηση σε δηλώσεις Συντονιστή περί παράλληλων καθηκόντων



Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Συλλόγου Απ.Δ.Ηπ-Δ.Μ. και ενώ ήταν γνωστό στον Συντονιστή, μας γνωστοποιήθηκε έγγραφο του ΥΠΕΣ (είχε κάνει ειδική διοικητική προσφυγή συνάδελφος από τα Γρεβενά) που το υπογράφει ο πρώην Γ.Γ. κ. Πουλάκης στο οποίο επισημαίνει την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΔΙΔΑΔ /Φ.35.44/2185/34157/18-11-2015) και «παρακαλεί» τον Συντονιστή Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ. να αποκαταστήσει την νομιμότητα, αναφέροντας τα εξής:

«…οι αναπληρώσεις γίνονται με δύο τρόπους:

Ευθέως βάση του νόμου, δηλαδή ex lege, να αναπληρώνει αυτός που έχει το μεγαλύτερο βαθμό και επί ομοιοβάθμων αυτός που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου (Αρ. 87 παρ. 1 εδ. Α΄Υ.Κ.)

Με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για την τοποθέτηση προϊσταμένου (αρ. 87 παρ. 1 εδ. Β΄Υ.Κ.)

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δύο τρόπους αναπλήρωσης είναι οι εξής:

Ο αναπληρωτής πρέπει να είναι Προϊστάμενος σε οργανική μονάδα

Η οργανική μονάδα πρέπει να είναι υποκείμενη στη μονάδα της οποίας αναπληρώνεται ο προϊστάμενος, δηλ. αναπληρωτής του διευθυντή είναι ο προϊστάμενος Τμήματος.

Ο αναπληρωτής πρέπει να είναι προϊστάμενος κατά κυριολεξία, δηλαδή να μην είναι αναπληρωτής προϊστάμενος. Διότι ο Υ.Κ. προβλέπει ότι ο αναπληρωτής προϊστάμενος προέρχεται από πλείονες «υποκείμενες οργανικές μονάδες». Ασφαλώς σε μία από αυτές θα υπηρετεί κατά κυριολεξία «προϊστάμενος».
επισημαίνει ότι αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα της υπηρεσίας σας να πληρούνται εκ του νόμου προϋποθέσεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος για κάθε εκδιδόμενη διοικητική πράξη».

Καταλήγει δε:
«Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειές σας προς την αποκατάσταση της νομιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα ( ν. 3528/2007)».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συντονιστής κ. Μιχελάκης, δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων. Αυτό άλλωστε επισημάναμε και στην τελευταία συνάντησή μας για πολλοστή φορά.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ακόμα μία φορά δικαιώνεται, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, η στάση που έχει κρατήσει ο Σύλλογος μας όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο κλίμα ανισότητας και αναξιοκρατίας που επικρατεί στην Απ.Δ.Ηπ.-Δ.Μ. με προσωπική ευθύνη του Συντονιστή και όσων των καλύπτουν.

Καλούμε για ακόμα μία φορά το Συντονιστή
να εφαρμόσει πλήρως τη διαδικασία αναπλήρωσης προϊσταμένων όπως προβλέπεται από το άρθρο 87 του υπαλληλικού κώδικα.
να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις που έχει εκδώσει και αντίκεινται στον Υ.Κ .
να αποκαταστήσει όλους τους συναδέλφους που με προφάσεις έχει καθαιρέσει από θέσεις ευθύνης.


Με αφορμή τις δηλώσεις του Συντονιστή Απ. Δ. Ηπ.-Δ.Μ. προς τα ΜΜΕ για τη μη σύννομη ανάθεση καθηκόντων άλλης οργανικής μονάδας (παράλληλα καθήκοντα) σε υπαλλήλους και προϊσταμένους, πρέπει να καταδείξουμε τα εξής:

Η πρακτική ανάθεσης καθηκόντων άλλης οργανικής μονάδας, με αποτέλεσμα επί παραδείγματι ένας προϊστάμενος τμήματος να είναι ταυτόχρονα και υπάλληλος σε άλλο τμήμα ή ένας υπάλληλος να έχει ταυτόχρονα δύο προϊσταμένους κ.ο.κ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών (συχνά υποκρύπτονται τιμωρητικές συμπεριφορές με πρόφαση τις υπηρεσιακές ανάγκες) αντίκειται συνολικά στο πνεύμα και τις διαδικασίες του Υπαλληλικού Κώδικα (τοποθέτηση, μετακίνηση-μετάθεση, αξιολόγηση κλπ) αλλά και ειδικότερα στο αρ. 30 αυτού.

Το ΔΣ του Συλλόγου, στη συνάντηση που είχε με τον Συντονιστή τη 16η Ιουλίου 2019, έθεσε για πολλοστή φορά το εν λόγω ζήτημα της καταστρατήγησης του νόμου στο φορέα και μόνο. Η επιβάρυνση (φόρτος εργασίας), στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μιχελάκης, ήταν μία προσωπική του υπόθεση. Το θέμα για εμάς δεν είναι μόνο αν υπάρχει επιβάρυνση ή όχι των υπαλλήλων από την ενασχόληση με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα εργασίας, αλλά η ισονομία και η αξιοκρατία, που προφανέστατα φαλκιδεύονται όταν η υπαλληλική εξέλιξη και σταδιοδρομία κάποιων εξ ημών βασίζεται σε κανόνες πέρα και πάνω από το νόμο.

Ο κ. Μιχελάκης για ακόμα μία φορά επιλέγει το δρόμο της πόλωσης αναφέροντας ότι ως τελικός υπογράφων έχει τη γνώση των υπηρεσιών αγνοώντας τεχνηέντως ότι είναι επικεφαλής μίας υπηρεσίας, η οποία έχει δέσμια αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος για κάθε εκδιδόμενη διοικητική πράξη και όχι να ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Αντώνιος Μαυράκος

Η Γενική Γραμματέας
Αναστασία Τζίμα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.