Εμφάνιση νεαρής αρκούδας στον οικισμό Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας – Λήψη προληπτικών μέτρων και αποφυγής περιστατικών προσέγγισης ανθρώπου-αρκούδας



Με αφορμή το περιστατικό εμφάνισης νεαρής αρκούδας στον οικισμό Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/7/2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης «κρίσεων»-περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης.

Στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 104180/433/05-02-2014), συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, τα Δασαρχεία Κοζάνης και Τσοτυλίου, Διευθυντές και Προϊστάμενοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του ΕΛΓΑ, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις (3) εβδομάδες κυκλοφορεί στον οικισμό του Εμπορίου κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και ώρες της ημέρας, μια νεαρή αρκούδα ηλικίας περίπου 3 ετών ψάχνοντας για τροφή.

Για την ασφάλεια των κατοίκων και για την απομάκρυνση του ζώου η Δασική Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, οι συναρμόδιοι φορείς και οργανώσεις, έχουν λάβει μέτρα απομάκρυνσης της νεαρής αρκούδας από τον οικισμό με νυχτερινά περίπολα και τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΦΕΚ 272/07-02-2014).

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Τ.Κ. να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης-αποφυγής προσέγγισης με το ζώο και σε περίπτωση που αντιληφθούν εκ νέου την παρουσία της αρκούδας μέσα στον οικισμό, να ειδοποιήσουν ΑΜΕΣΩΣ το Δασαρχείο Κοζάνης (τηλ. 24610-95505) ή την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (τηλ. 6972385411) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, συνδράμοντας κατά αυτό τον τρόπο στο έργο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης.

ΠΡΟΛΗΤΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Να μην αφήνουν τροφή οποιαδήποτε μορφής σε σημεία του οικισμού όπου είναι πιθανόν να ξαναπεράσει το ζώο.
Να κλείνουν τους κάδους απορριμμάτων και να μην αφήνουν απορρίμματα κατά τις νυχτερινές ώρες.
Να μην προσπαθούν να πλησιάσουν το ζώο. Η αρκούδα αν και νεαρής ηλικίας είναι ένα άγριο ζώο με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.