Λάζαρος Καλύβας, ο νικητής του Μαραθωνίου δρόμου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κρόκο Κοζάνης



Της Ιωάννας Κύρου:

Με αφορμή τον αγώνα δρόμου που θα γίνει για πρώτη φορά στον Κρόκο το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 παραθέτω το παρακάτω αφιέρωμα στον δρομέα, δεύτερο νικητή του Μαραθωνίου δρόμου το 1970, Λάζαρο Καλύβα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κρόκο Κοζάνης.

Ο Λάζαρος Καλύβας γεννήθηκε στον Κρόκο από αγρότες γονείς το 1935 .Υπήρξε παιδί πολύτεκνης οικογένειας και τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε πηγαίνοντας σχολείο και ταυτόχρονα βοηθώντας τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες. Γράφτηκε στην Εμπορική Σχολή Κοζάνης όταν μεγάλωσε δουλεύοντας ταυτόχρονα σε οικοδομές για να καλύπτει τα έξοδα του .

Αναφέρει τις δυσκολίες που συνάντησε σε συνέντευξη του σε αθλητική εφημερίδα της εποχής «όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών και είχα όρεξη για το άθλημα του τρεξίματος τότε εγώ κουβαλούσα λάσπη σε οικοδομές». Έμπνευσή του ήταν ο μεγάλος αθλητής Στέλιος Κυριακίδης , ο νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης που έγινε το 1946 ο οποίος πούλησε τα έπιπλα του για πάρει μέρος στον αγώνα και κατόρθωσε παρόλη την αδυναμία του σώματος του να βγει νικητής .Με πρότυπο του αυτόν τον σπουδαίο αθλητή ο Λάζαρος ξέκλεβε χρόνο από τα μαθήματα και την εργασία του για να κάνει αυτό που αγαπούσε περισσότερο και έτρεχε στους χωματόδρομους του χωριού του με πλαστικά παπούτσια χωρίς να υπολογίζει τις καιρικές συνθήκες .

Το ταλέντο του σαν δρομέας ξεχώρισε στους μαθητικούς αγώνες το 1954,στην φωτογραφία τρέχει ξυπόλυτος , όπου βγήκε πρώτος στα 400 μέτρα και αργότερα ως ανθυπολοχαγός όταν πήρε μέρος στους «Πανθεσσαλονικείους αγώνες στίβου» με τα χρώματα του Ηρακλή .Ως πολίτης πια όταν επέστρεψε στην γενέτειρα του γράφτηκε στον Ολυμπιακό Κοζάνης και έκανε για πρώτη φορά στα αθλητικά χρονικά , συμφώνα με εφημερίδα της εποχής ,να ακουστεί το όνομα της Κοζάνης σε στάδιο όταν βγήκε νικητής στο αγώνα δρόμου των 20.000 μέτρων . Μετέπειτα γράφτηκε στην ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ,πήρε μέρος σε πολλούς αγώνες κατακτώντας πολύ καλές θέσεις με πολύ καλούς χρόνους για την εποχή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το αποκορύφωμα της αθλητικής του καριέρας ήρθε το 1970 όταν τερμάτισε δεύτερος στον Μαραθώνιο αγώνα της Αθήνας με χρόνο 2 ώρες και 52 ΄. Στον τερματισμό βρέθηκαν φίλαθλοι του Ηρακλή και συγχωριανοί και φίλοι του για να τον υποστηρίξουν. Πέρασε σαράντα χρόνια μέσα στα στάδια και για χρόνια στήριξε τον Ηρακλή ως κυνηγός ταλέντων και προπονητής πολλών αθλητών που έγιναν νικητές και σπουδαίοι χάρη σ΄ αυτόν .Έμεινε στην ιστορία του Ηρακλή ως κορυφαίος αθλητής και «ως ο σεμνός και άμεμπτου ήθους δρομεύς αντοχής του Ηρακλέους και ως ένας από τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους της χώρας μας» .Η ομάδα του Ηρακλή τίμησε το έργο του αρκετές φορές , πράγμα που δεν έκανε ο γενέθλιος τόπος του , τον οποίο επισκεπτόταν αρκετά συχνά μένοντας στο πατρικό του σπίτι .Έφυγε τον Απρίλιο του 2018 με το παράπονο πλούσιος όμως σε δράσεις και εμπειρίες αφήνοντας το στίγμα του στην αθλητική ιστορία της χώρας .

 

[ngg src=”galleries” ids=”1075″ display=”basic_thumbnail”] 

(Ευχαριστώ πολύ τον γιό του Ιωάννη Καλύβα , την Ελένη Καλύβα και τον παιδικό του φίλο Ρούσση Δράκο για τις πληροφορίες και το υλικό που μου παραχωρήσανε )

Πηγές
1) Αποκόμματα αθλητικών εφημερίδων
2) Φωτογραφικό υλικό από το οικογενειακό του περιβάλλον
3) Διαδίκτυο
4) Αφηγήσεις συμμαθητών και συγγενών του Λάζαρου Καλύβα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.