Σε εξέλιξη οι εργασίες και η μελέτη αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου Αιανής



Σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος, που αφορά στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου Αιανής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τα παρακάτω:

Στο αρχείο της Υπηρεσίας μας υπάρχει μη εγκεκριμένη από το 2011, Μελέτη Αποκατάστασης του ναού με ελλείψεις . Η υλοποίησή της, ωστόσο, απαιτεί την εξεύρεση σχετικής χρηματοδότησης.

Στις αρχές του 2015, με τις έντονες βροχοπτώσεις, κατέρρευσε τμήμα της τοιχοποιίας του ναού αριστερά της κεντρικής εισόδου. Η Εφορεία μας αποκατέστησε το πεσμένο τμήμα του ναού, ενώ παράλληλα, κατά το 2015 και 2016 προχώρησε με προσωπικό της και χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, σε αντιστήριξη του νότιου τοίχου του ναού, σε εργασίες στη στέγη για την αποφυγή εισροής όμβριων υδάτων, σε εσωτερική υποστήλωση του ναού και σε τοποθέτηση προστατευτικών γαζών στις τοιχογραφίες της κόγχης του Ιερού.

Σε σχέση με τη χρήση του, ο ναός ανήκει στην Εκκλησία, η οποία και αποφασίζει σχετικά με το θέμα.

Συμπληρωματικά, για τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Αιανής, σας γνωρίζουμε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ – δια της Εφορείας, και από το προσωπικό της, οι κάτωθι εργασίες:

Σωστική ανασκαφή στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου, στο πλαίσιο ανάπλασης της πλατείας Αιανής, από το προσωπικό της Εφορείας.

Εκπόνηση τεχνικής έκθεσης και κατασκευή κηροστασίου, εξωτερικά του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου, με θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας, από το προσωπικό της Εφορείας, σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Μελέτη συντήρησης του ξύλινου τέμπλου του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε και εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

Σε σχέση με τη χρήση του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου, αυτή δεν είναι εφικτή προς το παρόν, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης του τέμπλου κυρίως του ναού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσης του στατικού θέματος του τριβήλου, από την Εφορεία, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.

Αντιστήριξη τοίχων στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου και ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Για την αποκατάσταση του συνόλου του κτηριακού συγκροτήματος, είμαστε σε επικοινωνία με την αρμόδια Ιερά Μονή Ζάβορδας, αλλά και με ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών της Αιανής, για την εκπόνηση στατικής μελέτης.

Εκπόνηση μελέτης και υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης του εικονοστασίου των Αγ. Αναργύρων, με θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας.

Τοποθέτηση προστατευτικών γαζών στις τοιχογραφίες του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων.

Τοποθέτηση προστατευτικών γαζών στις τοιχογραφίες του Ι.Ν. Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Εργασίες αντιστήριξης και αντικατάστασης των φθαρμένων ξύλινων στοιχείων του προστατευτικού στεγάστρου του Ι.Ν. Ταξιάρχη Μιχαήλ. Για τις εργασίες εκπονήθηκε από το προσωπικό της Εφορείας σχετική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ, το οποίο ανέλαβε και τη χρηματοδότησή τους. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στη ΔΕΗ Α.Ε., η οποία συνέδραμε άμεσα με τεχνογνωσία και προσωπικό, στην έκκλησή μας για στερέωση και αντιστήριξη του στεγάστρου, το οποίο μετά από δυνατό άνεμο έλαβε κλίση με ορατό τον κίνδυνο πτώσης του και πρόκλησης περαιτέρω φθορών στο μνημείο, αλλά και πιθανού ατυχήματος.

Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, όπως και η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που εκπονεί το προσωπικό της Εφορείας μας.

Για τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, απαιτείται η εκπόνηση στατικής μελέτης, για την οποία έχει ζητηθεί χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, ενώ η Εφορεία μας προγραμματίζει την υλοποίηση άμεσων σωστικών εργασιών.

Παρακαλούμε, για την αποφυγή παρανοήσεων αλλά και ενεργειών που δεν προωθούν πάντα ούτε απαραίτητα την προστασία και διάσωση των μνημείων, οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή πολίτες να επικοινωνούν προηγουμένως με την Υπηρεσία μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.