Το ηθικό, το νομότυπο και το παράνομο – Γράφει ο Βασίλης Μαρκόπουλος



Του Βασίλη Μαρκόπουλου:

Τελευταία παρατηρούμε φαινόμενα υποψηφίων πολιτευτών , κυρίως επώνυμων , να γίνονται κεντρικά θέματα της επικαιρότητας για προσωπικές τους συμπεριφορές , που άπτονται τα όρια της ηθικής , ακόμη και της παρανομίας. Συμπεριφορές που αποκρύπτουν οι ίδιοι από τους Προέδρους των κομμάτων που τους τιμούν με το να τους συμπεριλάβουν στα ψηφοδελτιά τους , αλλά που κάποιος δημοσιογράφος της απέναντι όχθης ( γιατι της δικής τους πλευράς σφυρίζουν αδιάφορα ) το ανακαλύπτει και το φέρει στη δημοσιότητα. Ετσι η κοινή γνώμη πληροφορείται τα « νέα » , γιατί δεν είναι νέα , αφού ανατρέχουν σε κάποια προηγούμενα χρόνια.

Η ουσία της φράσης : « Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια , αλλα πρέπει και να φαίνεται τίμια » έχει χάσει το νόημά της .Παρατηρούμε τις περιπτώσεις επωνύμων που είναι υπεράνω υποψίας , να αποδεικνύουν έμπρακτα , ότι άλλοι φαίνονται κι άλλοι είναι. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τους επώνυμους , αλλά όλους τους πολίτες. Μπορεί κάτι που θεωρείται ηθικό να είναι και παράνομο ; Μπορεί ένα νομότυπο , να είναι νόμιμο και ηθικό ; Νόμιμο είναι αυτό , που συμφωνεί με τον τύπο και την ουσία του Νόμου. Νομότυπο είναι αυτό που φαινομενικά φέρει τους τύπους του Νόμου , αλλα μπορεί να είναι αντίθετο στην ουσία του Νόμου και στην περίπτωση αυτή τα Δικαστήρια είναι που θα δώσουν τη λύση. Ηθικό θεωρείται αυτό που ανταποκρίνεται στους θεσμοθετημένους κανόνες της κοινωνίας , είναι κοινωνικά αποδεκτό. Η δυσλειτουργία της διοίκησης και η γραφειοκρατία περιπλέκουν το ηθικό, το νομότυπο , το νόμιμο και το παράνομο. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλουν και τα πολλά « παραθυράκια » της νομοθεσίας.

Για παράδειγμα : Ο θάνατος ενός πολίτη δηλώνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο ληξιαρχείο από τους συγγενείς , οι ίδιοι έχουν υποχρέωση να δηλώσουν το θάνατο στην Εφορία και μάλιστα σε συγκεκριμένη προθεσμία , την ίδια υποχρέωση έχουν να δηλώσουν το θάνατο και στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Σ΄αυτό το « αλαλούμ » είναι επόμενο να υπάρξουν φαινόμενα παρανομιών. Αν τα ληξιαρχεία συνδεθούν ηλεκτρονικά με τις Εφορίες , τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους εκλογικούς καταλόγους , άμεσα θα έχουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο , που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία φαινομένων παρανομίας.Θα προστατεύεται το κύρος της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πολίτη. Άλλο παραδειγμα : Στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές εκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους , όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να ψηφίσουν στο Δήμο , που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Με τον τρόπο αυτό , που είναι ακατανόητος , χιλιάδες δημότες που φέρουν την ιδιότητα του ετεροδημότη δεν μπορούν εκλέξουν αιρετούς στο τόπο που ζούν κι εκλέγουν αιρετούς στον τόπο που δε ζουν και επισκέπτονται ως τουρίστες. Αλλη μια δυσλειτουργία της διοίκησης. Ετσι στην πράξη ακυρώνεται ο θεσμός τους ετεροδημότη.

Η δημόσια διοίκηση οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην εύρυθμη , διαφανή και γρήγορη λειτουργία της , όπως δείχνει προθυμία και ταχύτητα να εισπράττει από τον πολίτη και σε περίπτωση καθυστέρησης έστω και μιάς μέρας να τον χρεώνει τους τόκους ενός μήνα.Ειναι πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και χωρίς υπερβολικό κόστος. Η προστασία του κοινωνικού συμφέροντος και η σωστή διαπαιδαγώγηση των πολιτών είναι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.