Αναστολή της λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων σε περιοχή της Καστοριάς λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία:

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά!

Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μόλυνσης από τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας δερμάτων, και έχει υπογραμμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας δερμάτων, στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Έχει επιστήσει την προσοχή καθώς σύμφωνα με επώνυμες μελέτες -στις οποίες επίσης έχει γίνει σαφής αναφορά- Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ κάποια από αυτά κρίθηκαν και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες για την αδιαφορία και μεγάλα τα ερωτηματικά καθώς ο κώδωνας κινδύνου έχει ήδη κτυπήσει από τον Ιούνιο του 2018, όταν η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου. Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε.

Δείτε λοιπόν τι συνέβη με κάποιο από αυτά τα εργοστάσια κι έπειτα μπορούμε όλοι να αισθανθούμε ασφαλείς ως πολίτες μιας προοδευτικής Ελλάδας.
https://parallaximag.gr/epikairotita/ellada/sfragistike-ergostasio-sto-argos-orestiko-rypansi-sto-ypedafos-kai-sto-nero

Ίσως στη χώρα μας λύση θεωρείται η σφράγιση και απαγόρευση των πηγών μας , η μία μετά την άλλη, ενώ εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων πηγαίνουν κι έρχονται στις εκθέσεις γούνας και δέρματος , κάνοντας δηλώσεις και δίνοντας υποσχέσεις για ανάκαμψη των επιβλαβών αυτών παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων, μη αναλογιζόμενοι την τεράστια ηθική και νομική ευθύνη τους.

Κι όλα αυτά εν έτη 2019, όπου οι χώρες της Ευρώπη η μία μετά την άλλη περνούν στην κατάργηση της γούνας και των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών.

Αργά ή γρήγορα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο .

Ο θάνατος-δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν συνάδουν ούτε με την ηθική , ούτε με την ανάπτυξη .

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (66 Σωματεία) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 145 Ζωοφιλικών Σωματείων


Συνδυασμός «Δήμος Μπροστά» Άργους Ορεστικού:

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Άργους Ορεστικού. Είναι επίσης θλιβερό το γεγονός ότι οι συνδημότες μας για άλλη μια φορά μαθαίνουν τα νέα από τα ΜΜΕ βλέποντας την περιοχή μας να γίνεται ξανά είδηση αναφορικά με το θέμα της ρύπανσης του εδάφους και του νερού, τη στιγμή που η δημοτική αρχή του τόπου δηλώνει πλήρη άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται στην επιφάνεια λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη της επιδεινούμενης ρύπανσης της πηγής Αρμενοχωρίου, όταν και η δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια καθησυχασμού ισχυριζόταν πως δεν θα διακόψει την παροχή νερού -παρά τις αντίθετες υποδείξεις των αρχών- για να μην επιβαρύνει περισσότερο τον υδροφόρο ορίζοντα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Αυτήν η προσωρινή αίσθηση ασφάλειας δυστυχώς έρχεται να κλονιστεί ξανά μετά την νεότερη αποκάλυψη που αφορά αυτήν την φορά μια άλλη περιοχή του δήμου μας, τη Λάγουρα, με τους ίδιους μάλιστα ρυπαντές (τετραχλωροαιθυλένιο) σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (7.802 μg/lit με όριο το 10!).

Με μεγάλο προβληματισμό διαβάζουμε επίσης πως η εταιρεία στην οποία μπήκε λουκέτο λόγω της βαρύτατης ρύπανσης που έχει προκαλέσει στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή Λάγουρα, είναι η ίδια εταιρεία που παραχώρησε με δωρεά στον Δήμο Άργους Ορεστικού τον Οκτώβριο του 2016 φίλτρο ενεργού άνθρακα για να τοποθετηθεί στην γεώτρηση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δ.Δ. Αμπελοκήπων ώστε «να επιλυθεί το υπάρχον πρόβλημα» (;) όπως ανέφερε η σχετική απόφαση του Δήμου Άργους Ορεστικού (Αριθμός Απόφασης 10/2017).

Δεν θα μπούμε σε καμία περίπτωση στον φαύλο κύκλο της κινδυνολογίας, η αλληλουχία όμως των γεγονότων δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα, για τα οποία τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς της περιοχής, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις, έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάθε σκιά στην συγκεκριμένη υπόθεση:

-πως έφτασαν οι αρχές να κάνουν έλεγχο στην εν λόγω ιδιωτική γεώτρηση της εταιρείας, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η ανίχνευση του προβλήματος, και για ποιον λόγο δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Άργους Ορεστικού, νωρίτερα;

-τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η ανεύρεση τόσο υψηλών τιμών των επικίνδυνων αυτών ρυπογόνων ουσιών και τι ευρήματα υπάρχουν από τον έλεγχο παρακείμενων γεωτρήσεων ύδρευσης αλλά και άρδευσης;

-υπάρχει ενδεχόμενο συσχέτισης με τη ρύπανση της πηγής Αρμενοχωρίου καθώς και του νερού του Δισπηλιού, καθώς πρόκειται για τις ίδιες ρυπογόνες ουσίες;

-προβλημάτισε ποτέ την δημοτική αρχή το γεγονός ότι μια εταιρεία με δραστηριότητες επεξεργασίας δέρματος έκανε δωρεά φίλτρο ενεργού άνθρακα για να τοποθετηθεί σε γεώτρηση πόσιμου νερού;

-σκοπεύει η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έλεγχο μαζί με τους αρμόδιους φορείς για την ανεύρεση των ρυπαντών και της πηγής Αρμενοχωρίου ή θα μάθουμε πάλι τα νέα από τα ΜΜΕ;

Εμείς, εγκαίρως και με μεγάλη σοβαρότητα και ευαισθησία, θέσαμε το ζήτημα της προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και των υδάτινων πόρων της περιοχής πριν την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να αντιμετωπίσουμε δυστυχώς την πλήρη αδιαφορία, τα απαξιωτικά σχόλια, αλλά και τις απειλές της δημοτικής αρχής, που όπως έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν προτιμά την μυστικοπάθεια και τις υπεκφυγές στην διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Τώρα που δεν διακινδυνεύει πλέον η επανεκλογή τους, αναρωτιόμαστε, είναι διατεθειμένοι πλέον να προσέλθουν σε διάλογο και να δώσουν απαντήσεις, σεβόμενοι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συνδημοτών μας;

Απευθύνουμε για άλλη μια φορά επείγουσα έκκληση τόσο στην δημοτική αρχή του Δήμου Άργους Ορεστικού, όσο και σε όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς της περιοχής, να προσέλθουν σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο, ώστε να συζητήσουμε υπεύθυνα και διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και των υδάτων της ευρύτερης περιοχής. Ο στόχος πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός σοβαρού και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος, ανεύρεσης των πηγών της ρύπανσης, και συντονισμού των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια και η επάρκεια των υδάτινων πόρων, και ειδικά του πόσιμου νερού, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υπόσχεση που δώσαμε στις συνδημότισσες και στους συνδημότες μας για υπεύθυνες και ειλικρινείς απαντήσεις σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, και θα την τηρήσουμε στο έπακρο, τιμώντας όλους τους συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους αλλά και αυτούς που μας άκουσαν αλλά δεν πείστηκαν για τις προθέσεις μας.

Πρέπει να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην μυστικοπάθεια, στην ασυνεννοησία και στις φτηνές δικαιολογίες.

Ο τόπος μας δεν σηκώνει άλλο χαμένο χρόνο.

«ΔΗΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Άργος Ορεστικό

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 
 

5 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.