Ρεσιτάλ Κιθάρας με τον Αντώνη Κωνσταντόπουλο στο Πολιτιστικό κέντρο Σερβίων



Την Παρασκευή 14/6 και ώρα 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο των Σερβίων θα παρουσιαστεί ρεσιτάλ κιθάρας από τον Αντώνη Κωνσταντόπουλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο συνθέσεις Ισπανών συνθετών της ρομαντικής και μεταρομαντικής περιόδου. Η επιρροή αυτών των συνθετών από την παραδοσιακή μουσική της χώρας τους και ιδιαίτερα από την περιοχή της Ανδαλουσίας (φλαμένγκο) είναι εμφανής στα έργα τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιρροής αυτής είναι τα έργα “Danza No.5” του E. Granados, “Omenaje a Tarrega” του J. Turina και “Asturias (Leyenda)” του I. Albeniz που θα παρουσιαστούν. Παρόλα αυτά δεν λείπουν και τα χαρακτηριστικά εκείνα της ιμπρεσσιονιστικής μουσικής καθώς πολλοί από τους Ισπανούς συνθέτες είχαν καταβολές και από εκείνο το μουσικό ρεύμα (J. Turina, F.M. Torroba). Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους Ισπανούς συνθέτες των οποίων τα έργα παρουσιάζονται δεν ήταν κιθαρίστας. Τα έργα “Danza No.5” και “Asturias (Leyenda)” είναι μεταγραφές από πιάνο για κιθάρα από τους σπουδαιότατους ισπανούς κιθαριστές του προηγούμενου αιώνα M. Llobet και Α. Segovia αντίστοιχα. Όλα τα υπόλοιπα έργα είναι πρωτότυπα γραμμένα για κιθάρα.

Τέλος παρουσιάζονται έργα δύο σημαντικών σύγχρονων συνθετών και κιθαριστών (S. Iannarelli, A. York) οι οποίοι εμπλουτίζουν συνεχώς το ρεπερτόριο της κιθάρας με πολύ αξιόλογες συνθέσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Αντώνης Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Κοζάνη (με καταγωγή από το Τριγωνικό και τις Αυλές του δήμου Σερβίων) όπου και ξεκίνησε και τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία 7 ετών. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας και θεωρητικών στο Ωδείο Καγκαρά στις τάξεις των Μ. Καρακάση και Μ. Αρίδα. Το 2001 γράφτηκε στην τάξη κιθάρας του Θ. Μήτσαλα στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη όπου έλαβε το δίπλωμά του το 2005 με άριστα 10 παμψηφεί και Ά Βραβείο εξαιρετικής επιδόσεως. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα κιθάρας με καθηγητές όπως τους T.M. Pering, R. Aussel, Κ. Κοτσιώλη, Α. Μουζουράκη, S. Prieto, Φ. Κουτσοθόδωρο καθώς και με άλλους διακεκριμένους καθηγητές, Έλληνες και ξένους, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας και άλλων σεμιναρίων. Έχει συμπράξει επίσης σε κιθαριστικά σύνολα με συναυλίες σε Κατερίνη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Νάουσα και σε σύνολα μουσικής δωματίου στα πλαίσια των διεθνών μουσικών σεμιναρίων «Δούμπεια» στη Βλάστη Κοζάνης. Το 2014 ίδρυσε μαζί με τον διακεκριμένο φλαουτίστα Νίκο Παπαπαρασκευά το duo (φ)λαούτο με συνεχή συναυλιακή παρουσία σε διάφορες πόλεις έως και σήμερα. Το 2015 και 2016 συμμετείχε στο Arpege Guitar Festival στην Κοζάνη ερμηνεύοντας σε συναυλίες το Concerto Villa Lobos για κιθάρα και μικρή ορχήστρα καθώς και ρεπερτόριο για κιθάρα και φλάουτο με το duo (φ)λαούτο. Από το έτος 2010 έως και σήμερα είναι τακτικός καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Δημητρίου Δημόπουλου στην Κοζάνη και στο Δημοτικό Ωδείο Σερβίων, ενώ υπήρξε και καθηγητής στο «Μουσικό Σχολείο Σείριος» του Π. Μπουτόπουλου στη Θεσσαλονίκη τα έτη 2010-2012. Είναι επίσης ενεργός Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.