Η εμπιστοσύνη των νέων στη ΝΔ δημιουργεί ευθύνη για μια άλλη Ελλάδα – Του Γιώργου Τζίτζικα



Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, φέτος μπορούσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών. Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των exit polls, που είναι διεθνώς η πλέον αξιόπιστη αποτύπωση του τρόπου που ψηφίζουν οι πολίτες, και τα οποία επεξεργάστηκαν, προέκυψε ότι οι νέοι ηλικίας 17,18,19,20 και 21 ετών προσήλθαν στη κάλπη και δείξανε εμπιστοσύνη στον Κυριάκο και στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Οι ηλικίες 25 – 34 , νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, προτιμούν ακόμη περισσότερο την πολιτική αλλαγή όπως φαίνεται. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην όπου η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015).

Τι σημαίνει αυτό;

Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι μείζον ζήτημα για τη χώρα.

Ζητάνε εκπαιδευτικό περιβάλλον όπως το επιβάλλουν οι διεθνείς τάσεις με αυτονομία, εξωστρέφεια, λογοδοσία και αξιολόγηση των ιδρυμάτων σε αντίθεση με αυτό που έχουμε σήμερα, ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, με εσωστρέφεια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των αποτελεσμάτων και της απόδοσης των ιδρυμάτων, χωρίς σαφή κίνητρα για βελτίωση. Ζητούνε να υλοποιηθούν τα εργαλεία διασύνδεσης των τελευταίων βαθμίδων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Το δημογραφικό και το brain drain συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Οι νέοι θέλουν δουλειές και πεδίο βεβαιότητας για να κάνουν οικογένεια και θέλουν δουλείες μέσα στη χώρα τους για να προχωρήσουν.

Η αναστροφή της τάσης της αποδημίας επιστημονικού προσωπικού αρχίζει όταν τη πιστέψουν αυτοί που τους αφορά. Η νέα γενιά τη Κυριακή μίλησε και είπε ότι κοινωνική πολιτική δεν είναι το επίδομα ανεργίας αλλά οι θέσεις εργασίας.

Η αρχή έγινε και όσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε αυτή η γενιά να ζει σε μια χώρα που λειτουργεί και δεν αργεί.

Τζίτζικας Κ. Γεώργιος
Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός
Αντιπρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΜ
Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.