Την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε στον Κρόκο ο Γ. Κασαπίδης – Το στρατηγικό σχέδιο του συνδυασμού για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου παρουσιάστηκε στο Νεστόριο



Την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε κατά την προεκλογική του ομιλία στον Κρόκο της Π.Ε. Κοζάνης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω δομής που θα αναδεικνύει και θα πιστοποιεί τη φαρμακευτική ταυτότητα αγροδιατροφικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και της οικονομικής τους αξίας.

Η ταυτότητα αυτή θα επισημαίνεται με ξεχωριστό σήμα προέλευσης Δυτικής Μακεδονίας που θα διαφοροποιεί τα τελικά προϊόντα στην αγορά, ενώ οι όροι πιστοποίησης θα είναι σύμφωνοι με αντίστοιχους κανονισμούς και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί για κανένα προϊόν της Περιφέρειάς μας.

Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε και σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του πρώην Δήμου Ελίμειας, τα οποία και παραμένουν αναξιοποίητα. Τόσο στον αγροτικό, όσο και στον πολιτισμικό τομέα και το περιβάλλον.

Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις πρότεινε την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με περαιτέρω επεξεργασία σε τοπικές μονάδες μεταποίησης που παρότρυνε να γίνουν.

Δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τοπικές επενδύσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν δευτερογενώς το σκληρό σιτάρι, το κρέας και το γάλα, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της γαστρονομίας μέσα από την πλούσια παράδοση της περιοχής.

Τέλος, έκανε λόγο για δυνατότητες αξιοποίησης του περιβάλλοντος με τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής ως διέξοδο και για τον τοπικό αλλά και τον αστικό πληθυσμό της Κοζάνης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για την πολιτισμική κληρονομιά και τη σπουδαία δράση που αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το στρατηγικό σχέδιο του συνδυασμού του για τα δάση και την αξιοποίηση του δασικού πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε από την Π.Ε. Καστοριάς ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δήμου Νεστορίου, αναφέρθηκε σε δράσεις και ενέργειες που μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια για τη βελτίωση και των συνθηκών εργασίας των υλοτόμων και δασεργατών, αλλά και του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερη σημασία ο κ. Κασαπίδης έδωσε στη συντήρηση του οδικού ορεινού δικτύου, αλλά και την επεξεργασία και μεταποίηση των αρχικών προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

Παράλληλα, μίλησε για τη δυνατότητα αξιοποίησης των μη ξυλωδών δασικών προϊόντων, καθώς και την ενίσχυση δράσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με το δάσος και το βουνό.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κατά την ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δασοπροστασία και τις αναδασώσεις, ενώ δεσμεύτηκε για την ίδρυση και λειτουργία δασικού φυτωρίου με αυτόχθονα είδη της Περιφέρειάς μας. Έκανε λόγο για συστηματικές αναδασώσεις για την αύξηση της δασοκάλυψης στη Δυτική Μακεδονία κατά 5%, με έμφαση σε περιοχές που χρήζουν προστασίας από τη διάβρωση των εδαφών.

Όπως τόνισε ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση του δασικού πλούτου και γενικότερα της βιοποικιλότητας της Περιφέρειάς μας, καθώς μπορεί με τον τρόπο αυτόν να δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόριο και ορεινή ζώνη της πατρίδας μας.

Όλες οι δράσεις που πρότεινε ο κ. Κασαπίδης συνδυάζουν την ανάπτυξη ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επιτυγχάνεται και η ανάδειξη της μοναδικότητας του τοπίου και των άγνωστων φυσικών πόρων, μέχρι σήμερα, του ορεινού όγκου του Γράμμου.

Όπως τόνισε πρόκειται για ένα βουνό θησαυρό που μέχρι σήμερα παραμένει αδικαιολόγητα ανεκμετάλλευτο, στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα πολύτιμα οφέλη στον τομέα της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Υ.Γ. Το στρατηγικό σχέδιο του συνδυασμού «αλλάζουμε πορεία» είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου μέσα από την ιστοσελίδα του συνδυασμού στη διεύθυνση: https://bit.ly/2JgpmJ4

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.