Τι λέει εργαζόμενος στις αεροδιακομιδές για την διάθεση ελικοπτέρου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης



Με αφορμή τα διάφορα πυροτεχνήματα που άναψαν λόγω Πάσχα και που σε πολλές περιπτώσεις είχαν και ατυχή κατάληξη , άδραξα την ευκαιρία να σου γράψω και για ένα ακόμα ” πυροτέχνημα ” γιατί έτσι μου ακούστηκε που αφορά την αγορά λέει και διάθεση ελικοπτέρου για αεροδιακομιδές στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας .

Ξεκινώντας λοιπόν από μια πρόχειρη αναζήτηση κατάλαβα ότι το ποσό που διαθέτει ο συγκεκριμένος δήμος από το απόθεμα του είναι πολύ χαμηλό ένα το κρατούμενο , αντιλαμβάνομαι καλοπροαίρετα ότι θέλει να βοηθήσει τους δημότες του σε μια έκτακτη η επείγουσα κατάσταση .

Για την υλοποίηση όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος και την σωστή και αποτελεσματική επένδυση των χρημάτων του κατά την ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει διαφορετικά .
Υπάρχει ανάγκη αγοράς και διάθεσης του ιπτάμενου μέσου ?

Δηλαδή πριν το πάρουμε να δούμε μερικά βασικά πράγματα όπως τι ανάγκες θα έρθει να καλύψει?

Να μειώσει τον χρόνο διακομιδής ενός βαρέως πάσχοντα από την περιφέρεια σε κάποιο κεντρικό Νοσοκομείο .

Μιλάμε πάντα για δευτερογενή αεροδιακομιδή , πήγε σε κάποιο υγειονομικό σχηματισμό της περιοχής είναι σοβαρή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται εκεί και χρήζει διακομιδή σε δεύτερο χρόνο .

Τώρα αρχίζουν οι απορίες και τα ερωτήματα .

Υπάρχουν ελικοδρόμια στα Νοσοκομεία της περιοχής από όπου θα παραλαμβάνονται οι ασθενείς ?

Τα νοσοκομεία υποδοχής έχουν ελικοδρόμια ?

Υπάρχει προσωπικό του ΕΚΑΒ ( διασώστες και γιατροί ) να επανδρώσουν ένα τέτοιο ελικόπτερο ?

Ο χρόνος ενεργοποίησης -παραλαβής -χρόνος πτήσης -έως την εισαγωγή του ασθενούς στο Νοσοκομείο υποδοχής ,υπερτερεί χρονικά της επίγειας διακομιδής ? Γιατί για το κόστος ούτε συζήτηση…..λεφτά έχουμε !!!!

Η διάθεση του μέσου θα είναι 7 ήμερες την βδομάδα 24 ώρες την ημέρα ?

Επειδή δεν είναι μόνο η αγορά του , το κόστος συντήρησης για την απρόσκοπτη χρήση του το έχουν υπολογίσει?

Επιχειρησιακά θα είναι ικανό να πετάει με το πρώτο φως ημέρας έως την δύση ? ( χειμερινή περίοδο περίπου 8 ώρες καλοκαιρινή περίοδο περίπου 12 ) τις υπόλοιπες ώρες τι ?

Δεν διακομίζονται όλοι οι ασθενείς με αεροδιακομιδή υπάρχουν αντενδείξεις σε αρκετές παθήσεις λόγω υψομέτρου και μη συμπιεσμένης καμπίνας .

Καιρικές συνθήκες , η ασφάλεια της πτήσης (ασθενή και πληρώματος ) είναι πάνω από όλα , θα είναι ελικόπτερο ικανό για πτήσεις πάνω από ξηρά μόνο ?

Θα έχει την δυνατότητα ασφαλούς απινίδωσης στον αέρα αν χρειαστεί ? Να γίνει διασωλήνωση αν χρειαστεί ? Να μεταφέρει θερμοκοιτίδα?

Ποιος θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη του μέσου και την λειτουργία του ? Για την ώρα το ΕΚΑΒ πετάει μόνο την Π.Α. – Π.Σ. – Α.Σ. με 0 παθητικό έναντι προηγούμενης εταιρίας .

Είναι δικινητήριο ελικόπτερο ? Με το ΕΚΑΒ δεν πετάμε με μονοκινητήρια !!!!

Είναι πολλά ακόμα φίλε Θωμά που πρέπει να εξεταστούν και που δεν εξαντλούνται σε ένα κείμενο .

Αν δεν θέλουμε να είναι ένα πυροτέχνημα η μια ακόμα βιαστική κίνηση που απλά θα λέμε ότι έχουμε ακόμα μια βάση ελικοπτέρου τότε πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για την καλύτερη επιλογή του μέσου ,της τοποθεσίας που θα επιχειρεί την περιοχή που θα καλύπτει και την σχέση χρόνου του έναντι επίγειας , κόστους χρόνου πτήσης , δυνατοτήτων ελικοπτέρου και αν πράγματι είναι αυτό που λείπει από την περιοχή και όχι Ασθενοφόρα εξοπλισμένα και επανδρωμένα που με χαμηλότερο κόστος, χρόνο ανταπόκρισης έως τον τελικό του προορισμό και με περισσότερη ασφάλεια είναι τελικά αυτό που χρειαζόσαστε?

Ελπίζω να βοηθήσουν οι προβληματισμοί μου και οι προσωπικές μου εκτιμήσεις .

Με εκτίμηση

συνάδελφος που εργαζεται χρονια στις αεροδιακομιδές

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τι λέει εργαζόμενος στις αεροδιακομιδές για την διάθεση ελικοπτέρου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης

  1. Καλησπέρα

    Καλό θα ήταν όταν χρησιμοποιούμαι ειδικότητα και μιλάμαι ως ειδικοί να γίνεται επώνυμα αναφέροντας και τη θέση μας.
    Εργαζόμενος στις αεροδιακομιδές? ως τι? πιλότος,τηλεφωνητής, διοικητικός??????

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.