Κοζάνη: Το ξεχωριστό έθιμο της Ανάστασης στα νεκροταφεία της πόλης – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες


 

Ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα Πανελλαδικά, είναι αυτό των Κοζανιτών που κάνουν Ανάσταση στα νεκροταφεία Κοζάνης. Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια, που κάποιος τους βρίσκει σύμφωνους και κάποιους άλλους όχι και τόσο.

Πλήθος πιστών το βράδυ της Αναστάσεως του Κυρίου, πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, στα νεκροταφεία της πόλης, με λαμπάδες και αυγά, προκειμένου να βρεθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

Σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης με ψαλμωδίες να αντηχούν από άκρη σε άκρη στο κοιμητήριο της πόλης, ανάμεσα στα μνήματα και τα οστεοφυλάκια, θα συναντήσει κανείς κόσμο όλων των ηλικιών.

Αν το εξετάσουμε από θρησκευτικής απόψεως, το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση του Κυρίου, είναι η ελπίδα και η προσμονή για το θαύμα για την Ανάσταση των νεκρών. Αυτή είναι η ουσιαστική έννοια και βάσει αυτού, το έθιμο των Κοζανιτών πέρα από το ενδιαφέρον που έχει, καταλαμβάνει σε όλο το εύρος την ουσιαστική έννοια της Αναστάσεως.

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες του KOZANILIFE.GR από την Ανάσταση 2019 στα νεκροταφεία της Κοζάνης:

 

 

 

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR


5 σχόλια στο άρθρο “Κοζάνη: Το ξεχωριστό έθιμο της Ανάστασης στα νεκροταφεία της πόλης – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

  1. Χριστός ανέστη! Απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο!
    Ορθοδοξότατο θεολογικά το έθιμο. Ο θάνατος νικήθηκε κα δεν το φοβόμαστε, αρκεί να μένουμε κοντά στον αναστάντα Χριστό και τώρα και κάθε μέρα του παρόντος βίου, μέχρι της συντελείας των αιώνων, όταν θα ξαναέλθει για κρίνει ζώντας και νεκρούς ο Σωτήρας μας. Αμήν.

    1. Δεν τον φοβαστε μεχρι να βγει κανενα σκελετωμενο χερι απο το χωμα.Μετα το σκατο στην καλτσα και τα ποδια στο σβερκο νεκροφιλοι.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.