Η “αλφαβήτα” για τον υποψήφιο αυτοδιοικητικό σύμβουλο αλλά και για τον ψηφοφόρο (μέρος 5ο) – Του Κώστα Μεταξά



Του Κώστα Μεταξά:

Κοινωφελείς Επιχειρήσεις

…Ο Δήμος μπορεί να συνιστά κοινωφελή δημοτική επιχείρηση. Η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων συναφών με αντιστοίχου περιεχομένου αρμοδιότητες αυτών.

Σκοποί της κοινωφελούς επιχείρησης μπορεί να είναι:

· Η Παιδεία

· Ο Πολιτισμός

· Ο Αθλητισμός

· Η Κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη

· Το Περιβάλλον, με εξαίρεση την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη δημιουργία και συντήρηση πρασίνου και τη λειτουργία κοιμητηρίων και κέντρων αποτέφρωσης νεκρών.

Οι διατάξεις των άρθρων 254 επ. του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ) ρυθμίζουν θέματα των κοινωφελών επιχειρήσεων.

Ληξιαρχείο

Κάθε Δήμος είναι ξεχωριστή ληξιαρχική περιφέρεια. Με απόφαση του ΥΠΕΣ δύναται μια ληξιαρχική περιφέρεια να υποδιαιρεθεί σε περισσότερες ή περισσότερες να συμπτυχθούν σε μία. Ληξίαρχος σε κάθε Δήμο είναι ο Δήμαρχος, αναπληρούμενος από τους νόμιμους αναπληρωτές του. Τα καθήκοντα του Ληξίαρχου ορίζονται στο νόμο και υποχρεούται να τηρεί τα προβλεπόμενα βιβλία. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του «Εθνικού Ληξιαρχείου». Μέσα από αυτό θα καταγράφονται όλες οι νέες ληξιαρχικές πράξεις που δηλώνονται και δημιουργείται ψηφιακό αρχείο.

Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ολοκληρώνεται το έργο Μητρώο Πολιτών. Το Μητρώο Πολιτών συνίσταται στη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων που αποτελείται από το σύνολο των ληξιαρχικών πράξεων που έχουν συνταχθεί στα ληξιαρχεία της χώρας (Εθνικό Ληξιαρχείο) και των δημοτολογικών εγγραφών (Εθνικό Δημοτολόγιο), η οποία τηρείται στο ΥΠΕΣ και όπου μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής διαχείρισης, διαπιστευμένοι χρήστες των Δήμων, θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στο σύστημα, προκειμένου να καταχωρούν ληξιαρχικές πράξεις και δημοτολογικές εγγραφές κ.ά.

Σχετικές Διατάξεις

1. ν. 344/76

2. ν.4141/13

3. Άρθρο 13/1 ν.3345/05

4. Άρθρο 29 ν.3801/09

5. ν.4356/15

Από το «Λεξικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη (2017)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.