Η “αλφαβήτα” για τον υποψήφιο αυτοδιοικητικό σύμβουλο αλλά και για τον ψηφοφόρο (μέρος 3ο) – Του Κώστα Μεταξά



Κάθε υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση καλείται να γνωρίζει βασικές έννοιες για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει είτε εκλεγεί είτε συνεχίσει σαν δημότης να ενδιαφέρεται για τον τόπο που ζει και δραστηριοποιείται.

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος

…Κατά την περιπτ.1 της παρ1. του άρθρου 58 του Ν.3852/10, όπως προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 44 του ν.3979/11, ορίστηκε ότι ο Δήμαρχος δύναται να αναθέτει, χωρίς αμοιβή, την εποπτεία και το συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων του Δήμου σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Με την προσθήκη που επέφερε ο ν.3979/11 παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμαρχο να αναθέτει σε δημοτικούς συμβούλους συγκεκριμένα καθήκοντα για δράσεις του Δήμου, χωρίς αμοιβή, ώστε να διευκολύνεται στην παρακολούθηση του έργου του Δήμου.
Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ)

Ενεργός Πολεοδομία είναι η αναμόρφωση υφισταμένων ή δημιουργία νέων πολεοδομικών συγκροτημάτων, με βάση πλήρη πολεοδομικό σχεδιασμό και με επέμβαση του κράτους, τα οποία εξυπηρετούν λειτουργικά τις ανάγκες της οργανωμένης κοινωνικής διαβίωσης ή απασχόλησης των κατοίκων και ανταποκρίνονται στα φυσικά, οικονομικά και αισθητικά δεδομένα της περιοχής. Η περιοχή η οποία προορίζεται για αναμόρφωση ή ανάπτυξη με τους παραπάνω τρόπους καλείται Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ). Οι ΖΕΠ καθορίζονται με ΠΔ που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Το άρθρο 53 επ. του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ) ρυθμίζει αναλυτικά τις ΖΕΠ.

Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων Πληρωμής Δαπανών

Τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής (ΧΕΠ) δαπανών των ΟΤΑ και τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται σ’ αυτά δύναται πλέον (με το άρθρο 69ΣΤ ν. 4270/14, όπως προστέθηκε με την παρ.24 του άρθρου 10 του ν.4337/15) να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την άσκηση του προληπτικού ελέγχου.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζονται οι φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 69 ΣΤ του ν.4270/14, ο χρόνος υπαγωγής τους, καθώς και όλες οι αναγκαίες τεχνικές ή άλλες λεπτομέρειες που προκύπτουν. Με όμοιες αποφάσεις ρυθμίζονται θέματα ασφαλείας των διακινουμένων στοιχείων, πιστοποίησης και επιβεβαίωσης της ταυτότητας των εξουσιοδοτούμενων υπαλλήλων, ευθυνών και πιστοποιημένων χειριστών, χρηστών και άλλα θέματα…

από το «Λεξικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη (2017)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.