Κινητοποίηση της ΚΝΕ στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ EΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΟ 1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει στο λαό της περιοχής το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Κοζάνης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνο–ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο Συνέδριο μάλιστα θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πρεσβείες των ΗΠΑ και Ισραήλ στην Αθήνα.

Το συνέδριο αυτό μόνο τυχαία δεν πραγματοποιείται αυτή την περίοδο. Διοργανώνεται στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ όπου συζητήθηκαν τα σχέδια για τον αγωγού “East Med” όσο και η λεγόμενη «ασφάλεια» στην περιοχή. Η τριμερής αυτή συνάντηση μάλιστα παρουσιάζεται ως «ορόσημο» εξελίξεων καθώς η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχεδίων και της παρουσίας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών και των αναγκών τους. Υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών, τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Προδιαγράφουν μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και συνολικά τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Αντί ο πλούτος που βρίσκεται στο έδαφος των χωρών να αποτελεί ευτυχία και ευημερία για τους λαούς, γίνεται τελικά «κατάρα», καθώς στα χέρια των λίγων αποτελεί έδαφος για σφοδρούς ανταγωνισμούς. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί οδήγησαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως αυτοί στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, ακόμα και σε έδαφος της ίδιας της ΕΕ όπως η Ουκρανία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές ευθύνες καθώς συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό. Καθημερινά ο λαός της Παλαιστίνης θρηνεί θύματα από πυρά του Ισραηλινού Στρατού.

Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ως σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και των επιδιώξεων της ΕΕ. “Πουλάει” παραμύθια, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες για να παραπλανήσει το λαό και επιδίδεται σε μια άθλια προσπάθεια εξωραϊσμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ενώ έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν παράγοντες ανασφάλειας και κινδύνων για τους λαούς της περιοχής. Είναι προκλητικό όλοι αυτοί να παρουσιάζονται ως προστάτες που νοιάζονται για την «ανάπτυξη» και την «ευημερία». ο λαός έχει πείρα από τις πολεμικές συγκρούσεις και το αιματοκύλισμα με πρόσχημα τη δήθεν προστασία. Σε λίγες μέρες είναι η μαύρη «επέτειος» για τα 20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη γειτονική Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να προβληματίσει το λαό, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές η συμμετοχή των 2 ιδρυμάτων στο συνέδριο. Η συζήτηση που γίνεται για το νέο «ανταγωνιστικό» Πανεπιστήμιο που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση και θα εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο την καπιταλιστική κερδοφορία, σημαίνει και έρευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων τους. Έρευνα όχι προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, αλλά έρευνα για να «αυγατίζουν» τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Έρευνα που πολλές φορές θα αξιοποιείται ακόμα και για στρατιωτικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και αλλού όπου σχεδιάζονται να τρέξουν ΝΑΤΟϊκά ερευνητικά προγράμματα. Αναρωτιόμαστε τι σχέση έχουν αυτά τα «ερευνητικά» σχέδια με τις ανάγκες της κοινωνίας;

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί τώρα όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, το λαό της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την εμπλοκή της χώρας μας. Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν μπορούν να είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Να δυναμώσει σήμερα η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δυναμική παρέμβαση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ετοιμάζουν για τη χώρα μας και τους λαούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησαν σήμερα μέλη και φίλοι της Τομεακής Οργάνωσης Κοζάνης της ΚΝΕ και της Κομματικής Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: Έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων” που πραγματοποιείται σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Τα μέλη της ΚΝΕ, κατήγγειλαν το Συνέδριο, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστές με σύνθημα “Δώστε λεφτά για την παιδεία, και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία”, “Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων”.

Σύντομη παρέμβαση στην αρχή του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Ριμπάς Γιώργος, γραμματέας του Τ.Σ. Κοζάνης της ΚΝΕ. Χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ανέφερε:
“Μόλις προχθές πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και ήδη φαίνεται και με αυτήν εδώ την εκδήλωση, η προσπάθεια απενοχοποίησης όλων αυτών των εξελίξεων… Η πολυδιαφημισμένη αυτή συνάντηση είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών και τις ανάγκες τους. Υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών και τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ως σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και των επιδιώξεων της ΕΕ. Πουλάει παραμύθια, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες για να παραπλανήσει το λαό και επιδίδεται σε μια άθλια προσπάθεια εξωραϊσμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κι ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντες ανασφάλειας και κινδύνων για τους λαούς της περιοχής… Αυτές είναι οι εξελίξεις που προμηνύονται πολύ δυσοίωνες. Και αυτή την επένδυσή τους έρχονται να την στηρίξουν και με άλλες ριζικές αλλαγές ακόμα και στο επίπεδο της Εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, της προετοιμασίας του «Πανεπιστημίου της αγοράς» που θα προωθεί και θα στηρίζει με κάθε τρόπο την καπιταλιστική τους ανάπτυξη, γίνονται και οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχει προειδοποιήσει πως οι αλλαγές αυτές όχι μόνο δεν γίνονται με επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά αντίθετα ο μόνος στόχος τους είναι το πώς θα βγαίνουν φθηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι και επιστήμονες και πως το Πανεπιστήμιο θα παρέχει πολύ φθηνά για τους μονοπωλιακούς ομίλους, έρευνα. Έρευνα όχι προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, αλλά έρευνα για να «αυγατίζουν» τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Έρευνα που πολλές φορές θα αξιοποιείται ακόμα και για στρατιωτικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από Κρήτη, Θεσσαλονίκη και αλλού. Από κάλεσμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ, από συμμετοχή του ΕΜΠ στο ΝΑΤΟϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «Ranger», μέχρι αγγελίες εργασίας για το ΝΑΤΟ στο ΑΠΘ. Αυτό είναι το νέο Πανεπιστήμιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων. Ένα Πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί τώρα όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, όλους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεων τους.”

Ακολουθεί η δήλωση του Θανάση Χαστά, γραμματέα της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση:

Καταγγέλλουμε και εναντιωνόμαστε στην εμπλοκή της χώρας σε ένα επικίνδυνο κουβάρι ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που μένονται στην περιοχή, ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς με τις πλάτες και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση, πράγμα που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα και ασφάλεια του ελληνικού λαού.

Επίσης, προετοιμάζει το έδαφος για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στρώνεται το έδαφος για ΝΑΤΟϊκή-διχοτομική λύση του Κυπριακού.

Μετά την προχθεσινή συνάντηση των κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (κράτους θύτη του παλαιστηνιακού λαού) υπό την “ομπρέλα” των ΗΠΑ, έχουμε σήμερα και την εμπλοκή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άλλων φορέων της περιοχής, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής του κ. Καρυπίδη, στους σχεδιασμούς αυτούς, πάλι υπό τις ευλογίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία και τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί ήταν και είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν και οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που αιματοκυλούν λαούς και περιοχές.

Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής, ιδιαίτερα η νεολαία, επιβάλλεται να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.