Β. Σημανδράκος: «Προτεραιότητά μας να σταθούμε ουσιαστικά στο πλευρό των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων»



Στις τελευταίες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καταγράφεται μια ανησυχητική δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της περιοχής μας πράγμα που επιφέρει σοβαρότατες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προεκτάσεις. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αφήνει ένα Δήμο ανεπηρέαστο και να μην προβλέπει πολιτικές για την τρίτη (και τέταρτη) ηλικία και τους συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που πραγματοποιήσαμε με το ΣΕΑ Συνταξιούχων Κοζάνης, ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των εκπροσώπων τους ενώ διαπιστώσαμε πως τα περισσότερα αιτήματά τους περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμά μας.

Πάμε να κάνουμε το Δήμο μας έναν Δήμο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δημιουργούμε Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αξιοποιούμε κάθε κονδύλιο και κάθε δυνατό Ευρωπαϊκό μέσο χρηματοδότησης προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης που στόχο θα έχει τη δημιουργία, επέκταση και αναβάθμιση έργων υποδομής όπως την ανέγερση ενός νέου Νοσοκομείου (στο οποίο αναφερθήκαμε και θα αναφερθούμε αναλυτικά), τα ΚΑΠΗ, τη στέγη ηλικιωμένων, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, το θεσμό των κοινωνικών βοηθών ενώ εισάγουμε νέες υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας και τηλεειδοποίησης για ηλικιωμένους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Προτεραιότητα άμεσης υλοποίησης: Η διεκδίκηση για στελέχωση στο υφιστάμενο Νοσοκομείο αιμοδυναμικής μονάδας για καρδιολογικές εξετάσεις και καρδιαγγειακές επεμβάσεις. Δεν μπορεί σε ένα Δήμο χιλιάδων ανθρώπων να μην λειτουργούν τα αυτονόητα και να μένει αμέτοχος ο εκάστοτε Δήμαρχος και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Δημιουργία Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice): Προτεραιότητά μας η δημιουργία ενός Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Δήμο Κοζάνης με στόχο την παροχή υπηρεσιών στον τομέα παρηγορητικής φροντίδας και αποκατάστασης. Μέλημά μας να δημιουργήσουμε μια δομή στην Κοζάνης, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού, που θα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με προχωρημένη και μη αναστρέψιμο νόσο μέσω υπηρεσιών ολιστικής αντιμετώπισης. Παράλληλα η δομή αυτή, προκειμένου να είναι βιώσιμη αλλά και επενδυτικά ελκυστική, θα παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης έπειτα από ατυχήματα ή προβλήματα υγείας ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και για αποκατάσταση αθλητών.

Πολιτικές για την τρίτη αλλά και τέταρτη ηλικία: Η αλματώδης αύξηση των δαπανών υγείας αλλά και η τραγική κατάσταση όπου οι συνταξιούχοι συντηρούν με το πενιχρό εισόδημά τους κατιόντες άνεργους ή μη συγγενείς τους, δημιουργεί ένα παράδοξο στην οικονομία. Ενώ με την ευθυκρισία τους μπορούν να προσφέρουν σε εθελοντικές δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα εμπεριέχουν και το στοιχείο της έμμεσης οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάζονται να αφιερώνουν όλο το χρόνο τους στην στήριξη της οικογένειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετούμε μέτρα επιλεκτικής σταδιακής αποχώρησης από την ενεργό εργασιακή ζωή για όσους το επιθυμούν. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται και η ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων που τείνουν να εξαφανιστούν από την περιοχή μας.

Αναδεικνύουμε τον τοπικό πολιτιστικό και ιστορικό μας πλούτο με την καταλυτική συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων που μεγαλούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να μας στηρίζουν.

Λαμβάνουμε μέτρα για την αξιοπρεπή προστασία, ασφάλεια και διαβίωσή συμπολιτών μας, μεριμνώντας για το minimum των βιοτικών τους αναγκών: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση αδέσποτα σκυλιά να επιτίθενται σε ανυποψίαστους ηλικιωμένους (και πολίτες κάθε ηλικίας) εντός του αστικού ιστού της Κοζάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων και κοινοτήτων. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ειδικότερη πρόβλεψη για την ρύθμιση οφειλών σε νερό και ρεύμα ανθρώπων που με αντικειμενικά και (αυστηρά) κριτήρια αδυνατούν να ανταποκριθούν. Στο πλαίσιο άλλων πολιτικών που σχεδιάζουμε, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση κάθε μικρού πάρκου, πλατείας ή γειτονιάς του Δήμου μας, όπως και η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στην πόλη της Κοζάνης, οι ηλικιωμένοι συντοπίτες μας θα μπορούν επιτέλους να βγάλουν με ασφάλεια τα εγγονάκια τους, ή να απολαύσουν έναν περίπατο με τους αγαπημένους τους ή να πάνε με ασφάλεια στην Εκκλησία.

Για εμάς, η κοινωνική πολιτική για τους ηλικιωμένους δεν αποτελεί μόνο μια ακόμη πολιτική για την οποία οφείλει ένας Δήμος να έχει πρόγραμμα. Αποτελεί σεβασμό απέναντι σε εκείνους που μας μεγάλωσαν και στους οποίους θέλουμε να σταθούμε στο πλάι τους για όσα τους οφείλουμε.

Του Ευάγγελου Σημανδράκου, υποψηφίου Δημάρχου με το συνδυασμό «Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ»

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Β. Σημανδράκος: «Προτεραιότητά μας να σταθούμε ουσιαστικά στο πλευρό των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.