Γιάννης Αντετονκούμπο: Έλληνας ή Φιλέλληνας – Του Παντελή Καπλάνογλου



Διαβάζοντας την συνέντευξή του Γιάννη Αντετονκούμπο στον δημοσιογράφο Marc J. Spears που ανήκει σε μία αμερικάνικη αθλητική ιστοσελίδα theundefeated.com (ESPN) , με τίτλο “Το Greek Freak θέλει να επιστρέψει στις νιγηριανές του ρίζες” μου ήρθαν οι παρακάτω σκέψεις.

Γ. Αντετονκούμπο , ένας υπέροχος μπασκετμπολίστας, ένα πολύ καλό παιδί, ένας πραγματικός φιλέλληνας , αυτά συμβαίνουν όμως όταν κάποιοι προσπαθούν να βιάσουν σχεδόν κυριολεκτικά τις συνειδήσεις των ανθρώπων όπως του Αντετονκούμπο αλλά και γενικότερα του Ελληνικού λαού, να παρουσιάζουν σαν Έλληνα έναν άνθρωπο διαφορετικής καταγωγής, στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και του “όλοι είμαστε ένα άνοστο ίδιο υλικό”.

Ο κάθε λαός έχει την ομορφιά του , έχει το δικό του φως μέσα στην ανθρωπότητα και είναι τουλάχιστον φασιστικό να προσπαθείς δια τις βίας να επιβάλεις κάτι διαφορετικό. Ο φιλέλληνας, αυτός δηλαδή που ΔΕΝ είναι Έλληνας αλλά τιμάει και αγαπάει τα ιδανικά αυτού του λαού έχει πολύ μεγαλύτερη “αξία” από κάποιον που είναι Έλληνας άλλα καταφέρετε ενάντια στο ίδιο του τον λαό.

Ο Φιλέλληνας από επιλογή αγαπάει την Ελλάδα και εκτιμάει αυτό που αντιπροσωπεύει και δεν το κάνει από υποχρέωση γιατί απλά έτυχε να γεννηθεί Έλληνας. Έχω εκτιμήσει ακόμα περισσότερο τον Γιάννη μετά από αυτές τις δηλώσεις του, γιατί δείχνει πως είναι ένα νοήμων άτομο που τελικά δεν έφαγε αυτή την προπαγάνδα του συστήματος πως είναι απλά ένας Έλληνας, δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι Έλληνας , όταν οι δυο του γονείς είναι Νιγηριανοί.

Η εθνικότητα σου ορίζετε από τους γονείς σου και όχι από την φράση πάνω σε ένα χαρτί, Έλληνας δεν γίνεσαι γεννιέσαι, φιλέλληνας όμως γίνεσαι από επιλογή και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Έχει την τιμή να προσπαθεί να τιμήσει τους προγόνους του, εκτιμώντας και αγαπώντας αφάνταστα την Ελλάδα, την χώρα που τον μεγάλωσε.

Δεν χρειάζεται να σε αποκαλούν Έλληνα για να έχεις Ελληνική ψυχή, έχω δει πολλούς “Έλληνες” σαν αυτούς που μας κυβερνάνε που όχι απλά δεν έχουν Ελληνική ψυχή, δεν έχουν καν ψυχή …….

Η συνέντευξή του ….

“Ο παίκτης του μπάσκετ (Μιλγουόκι Μπακς) Γιάννης Αντετονκούμπο, αναφέρει ότι είναι Νιγηριανός, πολιτογραφημένος Ελληνας:

«Προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν από πού κατάγομαι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου προέρχονται από την Ελλάδα, όμως όχι. Οι δύο γονείς μου είναι μαύροι. Και οι δύο γονείς μου κατάγονται από τη Νιγηρία. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι νιγηριανό… Γεννήθηκα στην Ελλάδα και πήγα στο σχολείο στην Ελλάδα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν πήγαινα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική κουλτούρα. Είναι μια γνήσια νιγηριανή κουλτούρα. Πρόκειται για πειθαρχία, αφορά τον σεβασμό των πρεσβυτέρων, την ύπαρξη ηθών»,

Παρακάτω γίνεται αναφορά τον Νιγηριανό μπασκετμπολίστα του NBA Χακίμ Ολάζουον, ο οποίος δηλώνει ότι αυτός και ο Αντετοκούνμπο είναι από την ίδια φυλή, τη φυλή Yoruba.

«Είμαι βέβαιος ότι οι Νιγηριανοί είναι πολύ υπερήφανοι γι’ αυτόν», λέει.

Όταν ρωτήθηκε γιατί απέκτησε διαβατήριο της Νιγηρίας, ο Αντετοκούνμπο απάντησε: «Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μέρος της “ταυτότητάς” μου. Οι δυο γονείς μου είναι Νιγηριανοί και ήθελαν να το αποκτήσω. Ήθελα να το αποκτήσω και το πήρα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους λέω ότι είμαι Αφρικανός. Δεν είμαι μόνο “Greek Freak”.

Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κόσμος για το επώνυμό μου. Υπήρχαν στιγμές που ήμουν στην Ελλάδα και μου έλεγαν “δεν είσαι Έλληνας, είσαι Νιγηριανός επειδή είσαι μαύρος”.

Συνέβη βέβαια και το αντίθετο, όταν ο κόσμος μου έλεγε “δεν είσαι Αφρικανός, είσαι Έλληνας, είσαι ο Greek Freak”. Δεν με ενδιαφέρει! Κατά βάθος ξέρω ποιος είμαι και από που προέρχομαι. Αυτό έχει σημασία για εμέν”.

Παντελής Καπλάνογλου

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Γιάννης Αντετονκούμπο: Έλληνας ή Φιλέλληνας – Του Παντελή Καπλάνογλου

  1. Κάποια μέρα στο όχι και τόσο μακρινο μέλλον οι Ελληνίδες που τον καμαρώνουν θα τον βρίζουν και θα τον κοροϊδεύουν. Την ημερααλλον που θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα. Τώρα το κάνει από αγάπη βέβαια, αλλά και από οδηγίες του NBA λόγω της τεράστιας αγοράς της Κίνας. Να είναι καλά το παιδί και κάπου κάπου ας σηκώνει την γαλανόλευκη εφόσον αγαπά την χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.