Κοζάνη Μπροστά: Βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες στο Δήμο Κοζάνης – Του Β. Σημανδράκου

Στο πλαίσιο συναντήσεων με φορείς της Κοζάνης για την συνδιαμόρφωση του Προγράμματός μας σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ανθρώπους της Αστικό ΚΤΕΛ Κοζάνης Α.Ε.. Στη συζήτηση αυτή τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη του συμβουλίου της εταιρίας μας κατέθεσαν την εμπειρία και τις προτάσεις τους για το μέλλον των αστικών μετακινήσεων σε ολόκληρο το Δήμο.

Επειδή ο όρος «βιώσιμη αστική κινητικότητα» δεν σημαίνει εξαναγκασμός των πολιτών να κινούνται με συγκεκριμένο μέσο αλλά να επιλέγουν ποια μέσα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, θέτουμε ως προτεραιότητα την αναμόρφωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του δρόμου: Πολίτες (και ιδίως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- ΑΜΕΑ), οχήματα (ιδιωτικά και δημόσια), δίκυκλα- ποδήλατα κ.α.

Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να περάσουμε από τις συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες σε έναν πιο ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό προσπελασιμότητας, σχεδιάζουμε το αύριο του Δήμου μας μεριμνώντας για τις ανάγκες των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό συνδιαμορφώνουμε το νέο ΣΒΑΚ μαζί με τους φορείς της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους προτάσεις και εμπειρίες από την καθημερινότητα. Κι αυτό όχι μόνο διότι θεωρούμε υποχρέωσή μας να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους αλλά κι επειδή η πολύτιμη εμπειρία που διαθέτουν, αποτελεί για μας την πυξίδα για το σχεδιασμό ενός προσπελάσιμου Δήμου.

Ένα βασικό στοιχείο αυτού του σχεδίου είναι και οι Αστικές Συγκοινωνίες. Οι αστικές συγκοινωνίες εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά, ιδίως εκείνους που διαμένουν στα χωριά. Ο χαρακτήρας τους δεν είναι λοιπόν υπεραστικός αλλά αστικός, και για το λόγο αυτό η πρακτική της «μετεπιβίβασης», που προβλέπει το ΣΒΑΚ, δεν θα βελτιώσει αλλά θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ θα αυξήσει και το κόστος του εισιτηρίου. Δεν αποκλείεται τέλος να ωθήσει πολλούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών στο να επιστρέψουν και πάλι στο αυτοκίνητο.

Τόσο για το ζήτημα της χωροθέτησης του σταθμαρχείου όσο και για εκείνο της ανάγκης στάσης- στάθμευσης των αστικών λεωφορείων στα πέριξ της Πλατείας Λασσάνη, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του σχετικού φορέα ώστε να μην επιβαρύνεται η κίνηση εντός της πόλης της Κοζάνης αλλά και να εξυπηρετούνται οι πολίτες οικονομικά και γρήγορα χωρίς περιττές μετεπιβιβάσεις.

Η διαχείριση της κυκλοφορίας των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορεί να παραβλέπει την ανάγκη για θέσεις στάθμευσης. Ούτε τον παράγοντα χρόνο. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σύστημα αστικών μεταφορών που θα κάνει χρήση τεχνολογιών τηλεματικής σε ολόκληρο το Δήμο και θα έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δεν παραβλέπουμε την προοπτική αναπλάσεων για ήπιες μορφές μετακίνησης, όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε πως η Κοζάνη δεν προσφέρεται για μετακινήσεις με ποδήλατα όπως άλλες πόλεις, τόσο λόγω καιρικών συνθηκών όσο και εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους της. Οι λιγοστοί δρόμοι λοιπόν και οδικές αρτηρίες που λειτουργούν σήμερα, πρέπει να γίνουν ακόμη πιο λειτουργικοί και προσπελάσιμοι με έναν έξυπνο χωροταξικό σχεδιασμό χωρίς να τίθεται ζήτημα πεζοδρόμησης ή περιορισμού τους.

Στόχος των νέων αστικών συγκοινωνιών, είναι να αποτελέσουν σταδιακά το κύριο μέσο μεταφοράς των πολιτών, ένα μέσο φιλικό στο περιβάλλον, μιας και θα αναζητήσουμε από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του στόλου με ηλεκτροκίνητα μέσα, οικονομικό και που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Μια νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να στηρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των μετακινήσεων και να μεριμνά για έξυπνες παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν πρακτικές εφαρμογές και μεσομακροπρόθεσμα οφέλη.

Του Βαγγέλη Σημανδράκου, Υποψηφίου Δημάρχου Κοζάνης με το συνδυασμό ΚΟΖΑΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κοζάνη Μπροστά: Βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες στο Δήμο Κοζάνης – Του Β. Σημανδράκου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.