Φοιτήτρια από την Ουκρανία που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus περιγράφει την εμπειρία της και τη ζωή στην Κοζάνη



Επιστολή της φοιτήτριας από την Ουκρανία Polyvaniuk Iryna στο KOZANILIFE.GR η οποία βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στην πόλη της Κοζάνης μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Η ίδια μιλάει για τη ζωή στην Κοζάνη αλλά και την εμπειρία της στην περιοχή.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για την πόλη της Κοζάνης και το νέο μου Πανεπιστήμιο. Ζω εδώ τον τελευταίο μήνα και θα ήθελα να έχω περισσότερα ταξίδια στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά. Ας ξεκινήσουμε όμως από την πόλη της Κοζάνης.

Λατρεύω τα τοπία σας, ο καθένας πρέπει να σας επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και χαμογελαστοί, πάντα θέλουν να βοηθήσουν, τόσο στην πόλη όσο και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σας ευχαριστώ για τη φιλική αυτή ατμόσφαιρα.

Αλλά, δυστυχώς, αντιμετωπίζω ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας. Οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους, συσπειρώθηκαν, επειδή δεν συμφώνησαν με την απόφαση, μπλόκαραν τον δρόμο όπου βρίσκονταν τα κύρια τμήματα του Πανεπιστημίου. Αγωνίζονταν και δεν σκέφτονταν τους άλλους, παρά μόνο για τις δικές τους αξίες και θέσεις. Μάλλον δεν μπορούσαν καν να σκεφτούν ότι άλλοι ξένοι φοιτητές θα μπορούσαν να υποφέρουν από αυτή την κατάσταση. Από τη μια πλευρά, είναι καλό να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, να έχουμε θάρρος και να έχουμε τη δύναμη να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη για τα λόγια και τις απαιτήσεις τους. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό πάντα και καλό για εσάς, καλό για τους άλλους, μερικές φορές ακόμη και πλήττει τους άλλους.

Κατά τη διάρκεια των 3 εβδομάδων μου ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ. Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο ακριβή χώρα από την Ουκρανία. Ευχαριστώ όλους τους νέους Έλληνες φίλους μου που με βοήθησαν.

Κάθε έθνος είναι μοναδικό, το καταλαβαίνω καλά. Για παράδειγμα, στην Ουκρανία 1 ζευγάρι περνά 1,2 ώρες και στην Ελλάδα 3 ώρες. Ήταν δύσκολο και τόσο μακρύ για μένα, αλλά τα κατάφερα. Δεν ζηλεύω καθόλου τους Έλληνες μαθητές για αυτό. Παντού υπάρχουν πλήθη και μείγματα, αυτή είναι μια παγκόσμια ισορροπία.

Ευχαριστώ για τη νέα οικογένεια και για τη βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή. Αγαπάμε ειλικρινά την πόλη της Κοζάνης και τους ανθρώπους που ζουν εδώ.

Με εκτίμηση,
Polyvaniuk Iryna, φοιτητής από το πρόγραμμα Erasmus+

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.