Η πέτρα στη χολή και η θεραπεία της με λαπαροσκόπηση



Πέτρα στη χολή! Αυτή είναι μια ονομασία που σίγουρα έχεις ακούσει.  Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η σωστή ονομασία της συγκεκριμένης πάθησης είναι χολολιθίαση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Αυτό που στον περισσότερο κόσμο είναι γνωστό ως χολή, δεν είναι άλλο από ένα όργανο που ονομάζεται χοληδόχος κύστη. Όσο για τη χολή; Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρασινοκίτρινο ελαιώδες υγρό που παράγεται από το συκώτι.

Τι σχέση έχει η χοληδόχος κύστη με αυτό;

Η χολή (το υγρό), συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη με σκοπό την συμπύκνωση της και την έκκρισή της σε αυξημένες ανάγκες του πεπτικού για την πέψη λιπαρών τροφών.

Τι ονομάζουμε Πέτρα στη Χολή

Ακούγοντας την ονομασία πέτρα στη χολή ίσως το μυαλό αρκετών πάει σε μια άλλη πάθηση. Αυτή είναι η πέτρα στα νεφρά. Σε σχέση με αυτήν ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές οι οποίες και παρουσιάζονται παρακάτω.

Έτσι από τη μία πλευρά αν και η νόσος είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο ως πέτρα στη χολή, αυτή είναι μια ονομασία που δεν περιγράφει την πραγματική κατάσταση. Είπαμε παραπάνω ότι η χολή είναι υγρό. Στην πραγματικότητα λοιπόν καμία πέτρα δε δημιουργείται στη χολή. Εξαιτίας ωστόσο διαταραχής του παραπάνω υγρού σχηματίζονται χολικά άλατα και χοληστερόλη που δημιουργούν μικρές σκληρές μάζες(πέτρες), στη χοληδόχο κύστη.

Σε αντίθεση με τις πέτρες στα νεφρά όπου οι πέτρες συνήθως αποβάλλονται, σε σχέση με τη χοληδόχο κύστη δεν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει δίοδος. Έτσι η μοναδική λύση για τη θεραπεία του προβλήματος δεν είναι άλλη από τη χειρουργική αφαίρεση του οργάνου.

Λαπαροσκόπηση Χολής ή Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει πλέον καινούργια μέσα για τη θεραπεία της πέτρας στη χολή. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος από τις επεμβάσεις χολής γίνονται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης που είναι γνωστή ως λαπαροσκόπηση χολής ή αλλιώς λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή μέθοδο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης που πραγματοποιείται αναίμακτα και με λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Σε σχέση με την παλιότερη κλασσική μέθοδο ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σαφώς λιγότερος και ο χρόνος ανάρρωσης ελαχιστοποιείται.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.