Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο ορυχείο Καρδιάς διεκδικώντας δεδουλευμένα έως και 6 μηνών – Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ!

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Καρδιάς σε εργολαβία ιδιώτη ξεκίνησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας δεδουλευμένα έως και 6 μηνών.

Δεν είναι η μοναδική εργολαβία στα ορυχεία και στους σταθμούς όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει σε όλους τους τόνους ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και πως ήρθε η ανάπτυξη. Ανάπτυξη που αφορά τα κέρδη των λίγων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των πολλών.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, παρόλο του ότι λυτοί και δεμένοι προσπαθούν να σπάσουν τη απεργία τους, όχι μόνο να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα αλλά να πάνε και ένα βήμα παραπέρα τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν την εφαρμογή της ΣΣΕ που υπόγραψε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και με την ΔΕΗ.

Για μια φορά ακόμα φάνηκε ότι η εργοδοσία (εργολάβοι και ΔΕΗ) γράφουν στα παλιά τους υποδήματα ακόμα και τους σάπιους νόμους της αστικής δημοκρατίας καθώς ακόμα και αυτούς δεν τους εφαρμόζουν. Αναφερόμαστε στο νόμο 4554/2018 που είναι προέκταση της απόφασης του διευθύνοντα συμβούλου του 2010 και καθιστά συνυπεύθυνο τον κύριο του έργου σε περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Το δουλεμπόριο και η απλήρωτη εργασία που εξαπλώνεται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής μας έχει την σφραγίδα της ΔΕΗ ΑΕ.

Το ΣΕΕΕΝ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, προσπάθησε να οργανώσει τον αγώνα τους και να συμβάλλει στην διαμόρφωση των δίκαιων αιτημάτων τους. Με αποφασιστικότητα το ΣΕΕΕΝ με τους εργαζομένους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή του ΛΚΔΜ.

Εργολάβος και στελέχη της ΔΕΗ τάισαν συμπάθεια και υποσχέσεις στους εργαζόμενους, όμως με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν των αγώνα τους μέχρι να πληρωθούν. Αυτό το παράδειγμα να ακούσουν και να το μάθουν όλοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και να συνταχθούν μαζί με τους εργάτες στο ορυχείο Καρδιάς που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και κατάργηση της απλήρωτης εργασίας. Κανένας απλήρωτος εργαζόμενος.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση του δουλεμπορίου
Εφαρμογή της ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων
Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.