Ο Νίκος Τσιαρτσιώνης για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας



Στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται και αποφασίζεται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Πληροφορούμαστε ότι αντί της συγκέντρωσης που απαιτείται για την δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων και γνώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί μια επιτυχημένη πορεία στο μέλλον, προτιμάται και πάλι η διασπορά των δραστηριοτήτων του με τοπικιστικά κριτήρια εν όψει εκλογών.

Συγκεκριμένα προτείνεται η ανακατανομή των σχολών δια της μεταφοράς τους σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, με συνέπεια την εν τη γενέσει υπονόμευση του υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με σοβαρές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα και στην προοπτική του.

Αυτή τη φορά οι ευθύνες αυτών που ενταφιάσουν την προοπτική του τόπου θα είναι τεράστιες και θα καταγγελθούν επωνύμως.

Για τον Δήμο Κοζάνης που μας αφορά , πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες μας ότι οι εισαγόμενοι φοιτητές θα μειωθούν κατά 500 έως 600, δηλαδή περίπου 40% κάτω από αυτούς που είναι σήμερα εγκατεστημένοι στο Δήμο μας.

Εφιστούμε την προσοχή των εμπλεκομένων σ’ αυτήν την διεργασία και ιδίως τον Δήμαρχο Κοζάνης για τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην τοπική κοινωνία τώρα αλλά και στο μέλλον στην πορεία του Πανεπιστημίου.

Οι πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες έχουν τα όρια τους και σ’ αυτήν την περίπτωση « βγάζουν μάτι».

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις – υποδομές ενός Πανεπιστημίου (εργαστήρια, εξοπλισμός, κτίρια, βιβλιοθήκες και λοιπά) είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση από πλευράς κατασκευής αλλά και διατήρησης.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια στις περιφερειακές πόλεις να αναλάβει το κράτος την ενοικίαση εντελώς ακατάλληλων κτιρίων την στιγμή που στην Κοζάνη μπορούν να χρησιμοποιούνται πλήρως τα υφιστάμενα αλλά και τα υπό κατασκευή. Επίσης δεν παρουσιάζεται υψηλό ενδιαφέρον από υποψήφιους σπουδαστές να πηγαίνουν για σπουδές σε μικρές πόλεις όπως επίσης και καθηγητών να μετακινούνται για να διδάξουν σ’ αυτές. Όλα αυτά όταν τα επόμενα χρόνια ο ανταγωνισμός των Πανεπιστημίων αναμένεται να είναι σκληρός σε όλα τα επίπεδα.

Ν. Τσιαρτσιώνης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ο Νίκος Τσιαρτσιώνης για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

  1. Προφανώς ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου έχει ελειπή πληροφόρηση σχετικά με τις υποδομές των κτηρίων του ΤΕΙ στις υπολοιπες πόλεις εκτός Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.