Αυξήσεις μισθών ή μήπως φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Γράφει ο Χάρης Κάτανας

Γράφει ο Κάτανας Χάρης:

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάθε φορά που η φιλομαδουρική κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο ή μπροστά σε μια τεράστια δημοσκοπική κατάρρευση, βγάζει από το συρτάρι φωτοβολίδες για να πετάξει ή στρακαστρούκες για να κάνουν θόρυβο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Όμως το μόνο που τελικά πετυχαίνει, κάθε φορά που το κάνει αυτό, είναι να βουλιάζει ακόμη περισσότερο στον βούρκο που έχει δημιουργήσει γύρω της.

Πέρυσι τέτοιο καιρό όταν η χρονιά ξεκίνησε με δημοσκοπήσεις που έδειχναν ξεκάθαρα το προβάδισμα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και έστελναν προμήνυμα εκλογικής συντριβής για τον Αλέξη Τσίπρα και τη θλιβερή ομάδα του, οι Γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου εκτόξευσαν στον αέρα τη φωτοβολίδα με το “σκάνδαλο Novartis”. Ήταν μια “λάμψη” που σύντομα έσβησε καθώς αποδείχθηκε χωρίς περιεχόμενο ουσίας και ήταν άλλη μια φούσκα γεμάτη ψεύτικες εντυπώσεις, που τελικά έσκασε κι αυτή.

Φέτος που η δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε διψήφια και παγιώνει την αυτοδυναμία της, κι ακόμη περισσότερο, μετά τις εξελίξεις με το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα της δημοσκοπικής του κατάρρευσης, με εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, μια ακόμη φορά, μόνο για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Όλοι που ασχολούμαστε με το επιχειρείν και με τον ιδιωτικό τομέα, όπως και όλοι που έχουν στοιχειώδη γνώση των οικονομικών και της αγοράς, ξέρουμε (κι έχει αποδειχθεί) ότι οι πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μόνο μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, που προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Μήπως άλλαξε κάτι στην αγορά;
Μήπως ο κόσμος άρχισε να αγοράζει και αυξήθηκαν οι τζίροι ώστε να μπορούν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις να “σηκώσουν” τις αυξήσεις για τους εργαζόμενους; Τίποτα απολύτως δεν άλλαξε.

Ο κόσμος εξακολουθεί να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα, οι αγρότες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους, τα καταστήματα εξακολουθούν να απειλούνται με λουκέτα, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν και να φεύγουν στο εξωτερικό, η ανεργία συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η μείωση της ανταγωνιστικότητας εξακολουθεί να ταλανίζει την οικονομία, ειδικά τους μικρομεσαίους, η θηλιά της φορολογίας και των ανοιχτών δανειακών και φορολογικών υποθέσεων εξακολουθεί να πνίγει τους επαγγελματίες, τα κοστολόγια παραμένουν στα ύψη, συμπαρασύροντας και τις τιμές των προϊόντων και γενικά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική, η κρίση συνεχίζει να μαστίζει την κοινωνία και την αγορά και όσοι επιβιώνουν το κάνουν επειδή ξύνουν τους πάτους και διαθέτουν ότι τους επέμεινε.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, τη βλέπουμε όλοι όσοι δεν έχουμε παρωπίδες και δυστυχώς ο μόνος που δεν τη βλέπει είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ο περιγυρος- κουρελού που τον περιτριγυρίζει. Γι αυτό και εξακολουθούν να τάζουν λαγούς με πετραχήλια, εξακολουθούν να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, εξακολουθουν να κάνουν εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Διότι η εξαγγελία για αυξήσεις των κατώτατων μισθών είναι πραγματικά χωρίς αντίκρισμα.

Όλοι εμείς που θέλουμε μια πραγματικά ανοδική και αναπτυξιακή οικονομία για κάθε τομέα, θέλουμε εξίσου δυναμικές και αναπτυξιακές μισθολογικές προοπτικές για τους εργαζόμενους. Όμως με τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν στην αγορά, αυτό είναι αδύνατο. Μια σοβαρή κυβέρνηση, δημιουργεί πρώτα προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, επιχειρηματικής σταθερότητας, ενθάρρυνσης των επενδύσεων, χτίζει θεμέλια ισχυρής και δυναμικής αγοράς και μετά βεβαίως δίνει πράσινο φως για αυξήσεις μισθών κι έχει υποχρέωση να το κάνει και να το εφαρμόσει.

Εσείς είδατε πουθενά αυτές τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις;
Δεν τις είδατε διότι πουθενά δεν υπάρχουν. Αυτό το ξέρει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όμως κάτι πρέπει να κάνει για να αλλάξει το πολύ δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω του. Και το κάνει λέγοντας πάλι ψέματα, μοιράζοντας πάλι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Σε βάθος χρόνου και σύντομα μάλιστα, θα αποδειχθεί ότι οι εξαγγελίες αυτές θα καταλήξουν σε αύξηση της ανεργίας, σε περικοπές ωραρίων και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ελάχιστοι εργοδότες είμαστε σε θέση να δώσουμε τις αυξήσεις. Οι περισσότεροι θα προχωρήσουν σε περικοπές, σε ευέλικτες μορφές εργασίας ακόμη και απολύσεις, σύντομα ή σε βάθος χρόνου. Όμως τί τον νοιάζει τον Τσίπρα εάν όσα εξαγγέλει είναι αστοιχείωτα, είναι μη εφαρμόσιμα και κάποια στιγμή θα αποδειχθούν άλλη μια “φούσκα”; Αυτός νοιάζεται για το τώρα. Τώρα θέλει να ξεφύγει, τώρα θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις και νομίζει ότι μπορεί να το κάνει επειδή νομίζει ότι μπορεί ακόμη να ξεγελά τον κόσμο μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Νομίζει ακόμη ότι είναι σε θέση να ξεπουλά αξίες και την ίδια ώρα να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μπορεί;

Όχι βέβαια.
Η αύξηση στους μισθούς είναι επιβεβλημένη όμως αυτό δεν γίνεται ούτε στα ψέματα, ούτε με ξεματιάστρες, ούτε με ταχυδακτυλουργούς σαν όλους αυτούς που αρχίζουν πάλι να μαζεύονται μέσα και γύρω από το Μαξίμου.

Αυτό θα γίνει μόνο μέσω μιας άλλης πολιτικής για την οικονομία και την αγορά, με μείωση της φορολογιας και των εισφορων για τις επιχειρησεις, με γενναια κινητρα για επενδυσεις ουσίας, με αύξηση της παραγωγικότητας και μετακύλιση στους εργαζόμενους μεριδίου αυτής της αυξησης.

Και το τονίζω ξανά: Πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, που προσελκύει επενδύσεις και που ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό σήμερα, το εγγυάται ο πολιτικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει.

4 σχόλια στο άρθρο “Αυξήσεις μισθών ή μήπως φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Γράφει ο Χάρης Κάτανας

  1. Μαζέψου Κύριε έχεις πουλήσει την ψυχή σου στον διάολο ψήφισες ναι στα μνημόνια. Μην ξεγελατε άλλο τον αμόρφωτο λαοτζίκο Όλοι σας εξυπηρετείται ίδια συμφέροντα παλιό το θέατρο σας κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ενώ στην ουσία έχετε το ίδιο αφεντικό γι’αυτό σιωπή, μετάνοια μεχρι να πάρεις την πληρωμή σου…..Περάστε το σας παρακαλώ δεν προσβάλω και δεν βρίζω την αλήθεια απλά λέω.

  2. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι λίγο γιατί ο απλός εργαζόμενος, αυτος που κατακρεουργήθηκε από τους σαμαροβενιζέλους με τον υποκατώτατο και το γκρέμισμα των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων του το 2012 πήρε έστω και κάτι παραπάνω στην τσέπη, και κερδισε την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου. Η τυφλή αντιπολίτευση κάνει κάνει πολύ κακό.

    1. Είσαι απλα αστείος ,τον εαυτό σου κοροϊδεύεις και κανέναν άλλο , κάτι άνθρωποι και μυαλά σαν εσένα έχουν φέρει την κατάσταση σε αυτό το σημείο… οι πολιτικοί είναι αντάξιοι των πολιτών τους, κρέμασμα θέλουν , χιλιάδες πολίτες μας αυτοκτόνησαν και υπαίτιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που εσύ δικαιολογείς και στηρίζεις…πρέπει να μπει ένα τέλος στα κόμματα και να βάλουμε μια τελεία…πολλά τα κόμματα ένα το αφεντικό δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση αν έχεις νοημοσύνη ίση με πιθήκου καταλαβαίνεις … κωλοτούμπες και συμφεροντολόγοι Όλοι τους ,μεγάλο θράσος να βγαίνουν και να μιλάνε αντί να εξαφανιστούν και μην μου μιλάς για αντιπολίτευση και πράσινα άλογα γιατί μου έρχεται αναγούλα , μάθαμε τώρα την ίδια συμμορία να την χαρακτηρίζουμε με ταμπέλες και καθαρίσαμε, Όλοι θέλουν εκτέλεση και παραδειγματική τιμωρία διότι είναι εγκληματίες και κατά πατήσανε το Σύνταγμα της Ελλάδος και τους Έλληνες πολίτες….Δεν μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία και να υπάρχουν και κόμματα να την υπηρετούν έλεος δημοτικό τελείωσα και αυτά μου φαίνονται αστεία δεν ανήκω κομματικά πουθενά μην με χαρακτηρίσεις με ταμπέλα ούτε φασίστας ούτε εθνικιστής ούτε τίποτα απλά Ελληνικός!!! …

      1. Με τέτοιες προτάσεις όπως κρέμασμα, κρεμάλες, παραδειγματικές τιμωρίες και μόνο με δημοτικό δεν μπορείς να σκεφτείς παραπάνω από ότι σε ποτίζει η χρυσή αυγή, κάνεις μπαμ από μακρυά ότι είσαι ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.