Έκοψε την πίτα της η Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων και από τη Δυτική Μακεδονία



Πέρασε κάθε προηγούμενο η κοπή της βασιλόπιτας της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο. Μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και είναι μια ευκαιρία να ανταμωθούν όλοι οι Βλάχοι της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο. Παρουσία εκατό και πλέον συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με αμείωτο κέφι μέχρι το τέλος παρουσιάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους.

«Βλάχοι πρώτοι στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».

Την τιμητική στην εκδήλωση είχε η Κλεισούρα Καστοριάς και ιδιαίτερα οι πολιτιστικοί της σύλλογοι. Ο σύλλογος των απανταχού Κλεισουριέων Θεσσαλονίκης «Άγιος Μάρκος», ο οποίος τιμήθηκε για την πολυετή του παρουσία στη Θεσσαλονίκη, αφού φέτος συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα. Την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν οι σύλλογοι Κλεισούρας, Θεσσαλονίκης και Πτολεμαΐδας.

Συγχρόνως πραγματοποιήθηκε τελετή αδερφοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων παρουσία της Εκκλησίας, όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των βλαχόφωνων πολιτικών και αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και την απόφαση της Ομοσπονδίας για την αδερφοποίηση με την Ομοσπονδία Ποντίων.

Οι ομιλίες του Προέδρου της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων κου Μαγειρία Μιχαήλ και της Προέδρου της Π.Ο. Ποντιακών Σωματείων κας Σαχινίδου Χριστίνας ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους προκαλώντας συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση για αυτήν την απόφαση.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν μήνυμα ενότητας των δύο πολιτισμών που τιμά την ιστορία και τις παραδόσεις αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την εθνική συνείδηση και τονίζει την ελληνικότητά τους. Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων δήλωσε ότι οι Βλάχοι παραμένουν στη θέση που έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν και θα αγωνιστούν από κοινού μέχρι την τελική δικαίωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων παγκοσμίως.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων για την απόφαση αδερφοποίησης με την Π.Ο. Ποντιακών Σωματείων, τους πολιτιστικούς συλλόγους της Κλεισούρας για την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις της Π.Ο.Π.Σ.Β. και της περιοχής μας και τους εύχομαι πολυημέρευση και επιτυχία στο έργο που επιτελούν μεταλαμπαδεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας στους νεότερους.

Νικόλαος Η. Φουρκιώτης
Πρόεδρος Τ.Κ. Μηλοχωρίου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.