Βίντεο: Ποικιλίες Καρυδιάς – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου, Γεωπόνου – Τεχνολόγου



Η καρυδιά (επιστ: Καρυά, Juglans)[1] ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ευρώπη ανήκουν στο είδος Juglans regia

Είναι ένα φυτό που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος.

Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα.

Καλλιεργείται για τον καρπό της, το καρύδι, και για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία της.

Τα καρύδια που παράγει χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία και στην παρασκευή γλυκών και παγωτού.

Το ξύλο της καρυδιάς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό . Είναι συμπαγές με εξαιρετική ελαστικότητα και χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων πολύ καλής ποιότητας, και στην ξυλογλυπτική.

Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες ποικιλίες.

Σε κάθε ομάδα ποικιλιών υπάρχει επίσης μια διάκριση μεταξύ καρυδιών με μαλακό κέλυφος και άλλων με σκληρό κέλυφος, και αυτές διακρίνονται σε υποκατηγορίες, είτε προορίζονται για κατανάλωση είτε για καρυδέλαιο.

Παρατίθενται
Χαρακτηριστικά των καρυδιών για ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα:
Μέγεθος και σχήμα καρπού.
Ποσοστό ψίχας
Ζωηρότητα ,βλάστηση,καρποφορία του δένδρου.
Για που συνιστάται στα πεδινά ; ή ημιορεινά ;
Πότε ωριμάζουν

Δείτε το video ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΜΑΡΘΑ ΣΤ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.