Το Φεβρουάριο ο νέος βασικός μισθός – Πόσο θα αυξηθεί



Τον Φεβρουάριο του 2019 περίπου 400.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό, θα δουν αυξήσεις στις μηνίαιες απολάβες τους, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 ευρώ.

H αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ.

Πάντως αυτή τη στιγμή τα σενάρια που εξετάζονται για την αύξηση της χαμήλοτερης μισθολογικής κλίμακας είναι δύο. Το πρώτο από αυτό αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν επιπλέον 28,7 ευρώ στις μηνιαίες απολάβες τους, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα 603,1 ευρώ από 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η δεύτερη εκδοχή θέλει την αύξηση του βασικού μισθού να κυμανθεί στο 8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα φτάσει στα 632,96 ευρώ.

Από τις αυξήσεις θα ευνοηθούν περίπου 400.000 εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην περιοχή του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ. Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από το Φεβρουάριο του 2019 και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η διάταξη θα τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νεοεφαρμοζόμενος νόμος (4172 / 2013) προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.

Από το newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.