Ο Αη Βασίλης κοσμορεπόρτερ για το 2019 – Της Γκουτζιαμάνη Γιάννας



Πέντε μέρες πριν το 2019 ο Άη Βασίλης είχε τη φαεινή ιδέα να γίνει κοσμορεπόρτερ. Πήρε το σάκο του, ανέβηκε στο έλκυθρο και περιπλανήθηκε στο σύμπαν. Πέρασε από το διαστημικό διαπλανητικό κέντρο αστροφυσικών και πήρε την εντολή να έρθει στη γη να δει πόσο προόδευσε ο πλανήτης μας, πώς είναι τα πράγματα σήμερα και τί να φέρει για το 2019.

Χάρηκε το ταξίδι ανάμεσα στους γαλαξίες, τους αμέτρητους ήλιους , απόλαυσε τη χαρά της απόλυτης ελευθερίας και ύστερα προσγειώθηκε στο διαπλανητικό ερευνητικό κέντρο κάπου στη χώρα μας, όπου τον περίμεναν εκπλήξεις.

Πρώτα μια μεγάλη λεζάντα σε τόξο με τη φράση ” Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά”. Χάρηκε. Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας… Περιμένει να τον συνοδέψουν πολλές φωνές, αλλά τίποτα και ανησυχεί. Βλέπει ότι οι μεγάλοι φοβούνται να μιλήσουν και τα παιδιά είναι κολλημένα στα κομπιούτερ. Και το άλλο, μικροί μεγάλοι κρατούν στο χέρι ένα κινητό και γράφουν μηνύματα, μιλούν μόνοι τους, αλλά όχι με τους άλλους γύρω τους.

Κάνει έτσι μια βόλτα αναζητώντας κάτι άλλο και βρίσκει ένα θεατράκι, “Οι ταξιδευτές του θεάτρου”. Εδώ φυσάει άλλος αέρας, ελευθερίας. Νέοι άνθρωποι, παιδιά ζωγραφίζουν, τραγουδάνε, χορεύουν και ξεστομίζουν λέξεις άγνωστες στον κοσμορεπόρτερ – Άη Βασίλη: εξουσία, υποταγή, σιωπή, ανοχή, διστάζω, περιορισμός, κομπιούτερ, αντιάνθρωπος, μηχανισμοί,τείχη, γορίλας, ένοχος, φόβος, δεινά…. και περιμένουν από αυτόν να τους φέρει λύσεις για ολα αυτά.

Ανοίγει λοιπόν το σάκο του και σκορπάει τις δικές του λέξεις, που έφερε από το σύμπαν: γαλαξίες, ήλιος, ελευθερία, γνώση,αλήθεια, σύμπαν, χαρά, καταλαβαίνω, μιλήστε…
Κάποιος έβαλε μουσική. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Κλόουν αρχίζουν το χορό. Ένας ένας παίρνουν μια λέξη από το σάκο του κοσμορεπόρτερ και κάνουν τις δικές τους προτάσεις, τις τραγουδάνε, τις μοιράζονται , γίνονται ζευγάρια, στήνουν σκηνές, θα κάνουν παράσταση? Και ο τίτλος του έργου; ” Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά”. Το υπογράφει η Διδώ Σωτηρίου το σωτήριον έτος 1969.

Δηλαδή ταξίδευαν οι λέξεις του έργου της για 50 χρόνια στο διάστημα , τις βρήκε ο Αη Βασίλης – κοσμορεπόρτερ και ήρθε να χαρεί μαζί με τους ” Ταξιδευτές του θεάτρου” την παράσταση που ετοιμάζουν για τις 24-25 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα τέχνης στην Κοζάνη. Ναι στο θέατρο όλα γίνονται μαγικά, χωρίς κομπιούτερ, χωρίς κινητό. Με φαντασία κι όνειρο, με ενέργεια και πολλή αγάπη.

Ο Άη Βασίλης- κοσμορεπόρτερ μας χαιρετάει χαρούμενος

χρόνια πολλά και του χρόνου “στον πλανήτη γη όλα να πάνε καλά”

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ο Αη Βασίλης κοσμορεπόρτερ για το 2019 – Της Γκουτζιαμάνη Γιάννας

  1. …………………” Ταξιδευτές του θεάτρου” την παράσταση που ετοιμάζουν για τις 24-25 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα τέχνης στην Κοζάνη………………

    Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες βλέπουμε τὸν Μέγα Βασίλειο, ἕναν ἀπὸ τοὺς μεγαλύτερους ἀσκητὲς τῆς Ἐκκλησίας μας, νὰ παρουσιάζεται μὲ μία ἐντελῶς διαφορετικὴ μορφή. Μία μορφὴ, εὐφυέστατο ἐπίτευγμα διαφημιστικῆς καμπάνιας τῆς coca-cola ποὺ ἐμφανίστηκε γύρω στὸ 1930.
    7.1.2018 THESSNEWS
    -Ντυμένος … Άγιος Βασίλης, εμφανίστηκε σε πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό show ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα,
    -έρχεται από το Βόρειο πόλο , θηλυμανής κουνιστός γέρος

    Και τώρα ο Άη Βασίλης- κοσμορεπόρτερ….Ποιός ξέρει τι άλλο θα δούμε στην αίθουσα τέχνης στην Κοζάνη.
    Λάθος εορτασμός από λάθος προσανατολισμό. Φυσικό είναι αφού για σας η Εκκλησία είναι πολιτιστικός σύλλογος παραδόσεων και εθίμων. Τίποτε περισσότερο !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.