Η ποιμαντορική εγκύκλιος των Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης



Προς τον ευσεβή κλήρο, τους εντιμωτάτους άρχοντες και τον ευλαβή και θεοφρούρητον λαόν της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Χριστός γεννάται· δοξάσατε.
Χριστός εξ ουρανών· απαντήσατε.
Χριστός επί γης· υψώθητε.
Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη,
και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί·
ότι δεδόξασται.

Χαρμόσυνα και πανηγυρικά, αγαπητά μου παιδιά, θα ηχήσουν και πάλι οι καμπάνες των Ιερών Ναών σε πόλεις και χωριά απανταχού της Γης, για να διαλαλήσουν το θεϊκό, άγιο και κοσμοσωτήριο μήνυμα ότι γίνεται άνθρωπος, ότι προσλαμβάνει όλην την ανθρώπινην φύσιν· ο Θεός γίνεται ένας σαν και εμάς, παρ’ εκτός αμαρτίας, για να μας σώση, για να αποπλύνη με το Τίμιον αίμα Του, με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του το προπατορικό αμάρτημα, την πτώση δηλαδή του Αδάμ και της Εύας εξ’ αιτίας της ανυπακοής.

Τι σημαίνει ανυπακοή; Ο Θεός τους υποσχέθηκε ότι θα γίνουν Θεοί εάν τηρήσουν τις εντολές Του. Εκείνοι, όμως, παρήκουσαν τον Θεόν, περιφρόνησαν την αγάπη, τα θεία χαρίσματα και τις υποσχέσεις Του κι εμπιστεύτηκαν τα πλάνα λόγια του διαβόλου· βιάστηκαν να γίνουν Θεοί χωρίς τον Θεόν και αντ’ αυτού έγιναν, θεληματικώς, απόβλητοι της χάριτος του Θεού και της ευλογίας Του, αμαύρωσαν το «κατ’ εικόνα» και έγιναν όργανα και πιόνια στα χέρια του Διαβόλου και της αμαρτίας.

Να, λοιπόν, γιατί κτυπούν οι καμπάνες. Προσκαλούν τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους να προϋπαντήσουν, να καλωσορίσουν τον γέννηθέντα, τον σάρκα λαβόντα Υιόν και Λόγον του Θεού, ο Οποίος κατέρχεται στην γην για να μας αναγεννήσει· «γίνεται Αυτός άνθρωπος για να μας κάνει Θεούς κατά χάριν», όπως σημειώνουν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως ο Μέγας Αθανάσιος.

Μεγάλος ο λόγος και ασύλληπτος. Ναι, ασύλληπτος! Εμείς να γίνουμε θεοί; ΝΑΙ. Ο Θεός μας έπλασεν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Του». Τι σημαίνει αυτό; Χρησιμοποιώντας ο άνθρωπος τις πνευματικές δωρεές, τις δυνάμεις και τις ηθικές χάριτες, που του έβαλε ο Θεός, δύναται να προχωρήση από την φυσική αγιότητα και ηθική καθαρότητα, που βρίσκονται στο «κατ’ εικόνα», στην τελειότητα της αρετής και να την καταστήση υπερφυσική αγιότητα. Να γίνη και να αποδειχθή και στα πράγματα δίκαιος και άγιος, όπως είναι ο Θεός, που τους έπλασε, Άγιος και Τέλειος στην αρετή και δικαιοσύνη, να φθάσει ακόμη, όπως ο Δημιουργός Του Θεός, στην αιώνια δόξα και μακαριότητα.

Να γιατί έρχεται ο Θεός στην Γη γεννημένος άνθρωπος, «μορφήν δούλου λαβών»: για να μας σηκώσει, καθώς είμαστε πεσμένοι, εξ’ αιτίας του Αδάμ και της Εύας, για να ανοίξει και πάλιν τον παράδεισον, δηλαδή την αγκαλιά Του, και των Θείων δωρεών Του τον παράδεισον, τον οποίον έκλεισε εγωϊστικά ο πρωτόπλαστος.

Πόσοι, όμως, θα τρέξουν στους Ιερούς Ναούς, πόσοι θα προσέλθουν να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα Του, για να καταστούν κοινωνοί Θείας Χάριτος, με ειλικρινή εξομολόγηση, με καρδίαν δακρύουσα και με ταπείνωση; Βεβαίως, οι πιο πολλοί την παραμονή των Χριστουγέννων από τυπικήν συνήθειαν και με πολλές άλλες θέσεις, φλύαρες και αστήρικτες «θεολογικές ρητορίες»!

Το πλήθος του κόσμου τούτου, η μάζα, πως θα εορτάση τα Χριστούγεννα; Απλή η απάντησις αλλά και σύνθετος: όπως κάθε χρόνο και χειρότερα· ρεβεγιόν κι εκδρομές ανάλογα με το πορτοφόλι, δένδρα, στολίδια και ευχές χωρίς ουσία και περιεχόμενο! Και απανταχού της Γης πόλεμοι, τρομοκρατικά χτυπήματα, ληστείες, πρόσφυγες, μετανάστες, ποταμοί αιμάτων αλλά και διακηρύξεις των δήθεν ισχυρών της Γης για Ειρήνη των λαών και πολλά ακόμη βαρύγδουπα μηνύματα χωρίς ουσία και περιεχόμενο, χωρίς Θεό, χωρίς Χριστό!

Αδελφοί μου και πνευματικά μου παιδιά, εορτάστε τα Χριστούγεννα με Χριστόν, προϋπαντήστε Τον, δοξολογήστε Τον, βάλτε Τον στην καρδιά Σας, καλέστε Τον ομοτράπεζον στο χριστουγεννιάτικό τραπέζι σας ψάλλοντας: «Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω, το φως το της γνώσεως· ……».

Μην ξεχάσετε, παρακαλώ, να προσφέρετε ένα πιάτο φαγητό και στον περιφρονημένο, στον ανήμπορο και κατατρεγμένο και, κυρίως, μην ξεχάσετε το Γηροκομείο μας, το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Στον δίσκο, που θα περιαχθεί, βάλτε την αγαπώσα καρδιά σας.

Έτσι εορτάζονται τα Χριστούγεννα, με ανθρωπιά και θυσιαστική αγάπη. Γι’ αυτό κατεβαίνει ο Θεός στην Γη, για να μας φροντίση ως Πατέρας φιλόστοργος, φιλάνθρωπος και ειρηνικός. Και οι στολισμοί, οι χαρές, οι ευχές και τα κάλαντα καλά είναι όταν έχουν περιεχόμενο χριστοκεντρικό, περιεχόμενο ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Παιδιά μου αγαπητά, σας εύχομαι, Αρχιερατικώς και Πατρικώς, να χαρήτε ως άνθρωποι του Θεού την ημέραν και να δοξάζητε τον Σωτήρα Χριστόν με την καρδιά Σας.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετ’ ευχών και της εν Χριστώ τεχθέντι αγάπης
Ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας

† Ο ΣΕΡΒΙΩΝ & ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.