Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια για τη συνέντευξη τύπου του κ. Παναγιωτακη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην περιοχή

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το επόμενο βήμα στην απελευθέρωση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας με την πώληση μονάδων και ορυχείων στην περιοχή μας και τη Μεγαλόπολη, παράλληλα με συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη που θα είναι πιο δραστική το επόμενο διάστημα με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα).

Αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την περιοχή αλλά και συνολικά για το λαό. Θα εκτινάξουν την ανεργία σε μια περιοχή που είναι πρωταθλήτρια, θα συρρικνωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού, θα αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά κ.α. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε επιβεβαιώνει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη των μετόχων που εκπροσωπούν.

Αυτό επιβεβαιώνουν οι απαράδεκτες, κυνικές τοποθετήσεις του για το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων. Περίεγραψε ούτε λίγο ούτε πολύ, τους κατοίκους της περιοχής που διεκδικούν τις μετεγκαταστάσεις, σαν «απατεώνες» που προσπαθούν να κοροϊδέψουν την ΔΕΗ Α.Ε. παίρνοντας τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις και διατηρώντας και τις κατοικίες τους. Για το ζήτημα της Ακρινής ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τους κατοίκους να μην ζητάνε πολλά μιας και πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ Α.Ε είναι από την Ακρινή (λες και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν εργαζόταν για να πάρουν το μισθό τους αλλά τους έκανε χάρη η ΔΕΗ). Για το συγκεκριμένο ζήτημα άφησε να νοηθεί ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου για τις μετεγκαταστάσεις, αποδεικνύοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των κατοίκων της περιοχής θα επιδεινωθεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσον αφορά τις διακηρύξεις για την δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο, τις χορηγίες σε αθλητικούς συλλόγους, τα δύο μικρά φωτοβολταικά μόνο σαν «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς» μπορούμε να τις εκλάβουμε μπροστά στις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχουμε στην περιοχή το επόμενο διάστημα με την συρρίκνωση αξιοποίησης του λιγνίτη.

Η στάση τους αυτή δεν μας εκπλήσσει. Είναι συνέχεια της τρομοκρατίας και των τιμωριών ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στις συνέπειες από το εξασθενές χρώμιο στον Αγίο Δημήτριο – Ρυάκιο, την καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις οικισμών που κινδυνεύουν άμεσα π.χ Βαλτόνερα , την αξιολόγηση των εργαζόμενων της ΔΕΗ Α.Ε που θα εντατικοποιήσει την εργασία και θα μειώσει τους μισθούς κ.α.

Βέβαια δεν βρήκε κουβέντα να πεί για το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) στη ΔΕΗ Α.Ε εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς χωρίς Σ.Σ.Ε. Ότι στις εργολαβίες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για μήνες και εκατοντάδες δεν πληρώνονται δώρα, προσαυξήσεις στις υπερωρίες κ.α.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Επιβεβαιώνεται η θέση του ταξικού κινήματος ότι η παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση θα κάνει τα μονοπώλια του κλάδου πιο αδηφάγα στο κυνήγι του κέρδους με θύματα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι , ο λαός της περιοχής πρέπει να οργανωθεί, να παλέψει ενάντια στην πολιτική που μας εξαθλιώνει.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για υπογραφή Σ.Σ.Ε για το έκτακτο προσωπικό, για την κατάργηση της αξιολόγησης, για να ολοκληρωθούν όλες οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.