Επίκαιρη ερώτηση του Γ. Θεοφύλακτου για το εργασιακό καθεστώς των πολιτών που εργάζονται ως φύλακες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Ρήγα για το εργασιακό καθεστώς των πολιτών που εργάζονται ως φύλακες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατέθεσε και συζήτησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης κ. Γιάννης Θεοφύλακτος.

Ο κ. Θεοφύλακτος, αρχικά αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά των Εθνοφυλάκων, 750 περίπου, πολλοί εκ των οποίων στο Νομό Κοζάνης, χαρακτηρίζοντάς τους ”πολίτες και εργαζομένους”, οι οποίοι προφέρουν τις υπηρεσίες τους φυλάγοντας σε όλη την Ελληνική επικράτεια αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών κ.α. Η αποζημίωση την οποία λαμβάνουν ξεκίνησε μάλιστα να φορολογείται το 2014 απο τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!

Ενώ λοιπόν εργάζονται και φορολογούνται κανονικά, εντούτοις δεν έχουν κανένα καθεστώς ασφάλισης, δεν λαμβάνουν κανενός είδους προϋπηρεσία και επιπλέον δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στα προγράμματα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Ο κ. Θεοφύλακτος προέτρεψε τον κ. Υπουργό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων αυτών.

Ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ρήγας, απαντώντας στον Βουλευτή κ. Θεοφύλακτο, εστίασε στον νόμο που αφορά τους Εθνοφύλακες (1285/82), ο οποίος δεν αποδίδει σε αυτούς χαρακτηριστικά εξαρτημένης εργασίας αφού η υπηρεσία που παρέχουν θεωρείται εθελοντική, ενώ σύμφωνα με το Π.Δ. 431/88 χρόνος προϋπηρεσίας αποδίδεται μόνο αν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπάρξει θέμα κάποιου τραυματισμού κτλ. Κλείνοντας ο κ. Αν. Υπουργός δευσμεύτηκε ότι σε συννενόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία θα γίνει το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των Εθνοφυλάκων.

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοφύλακτος, τόνισε ότι για την Αριστερά και για κάθε δημοκρατική Κυβέρνηση δεν υπάρχει εθελοντική εργασία. Επισήμανε την προσφορά των Ελλήνων Εθνοφυλάκων, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν και Πανεπιστημιακή μόρφωση, στηλίτευσε το καθεστώς της εθελοντικής αλλά ανασφάλιστης εργασίας των προηγουμένων δεκαετιών θυμίζοντας τους Σχολικούς φύλακες, οι οποίοι μετά απο χρόνια ανασφάλιστης εργασίας, δικαιώθηκαν και απολαμβάνουν απο τη σημερινή Κυβέρνηση τα πλήρη δικαιώματα ενός εργαζομένου.

Ανταπαντώντας ο κ. Ρήγας επανέλαβε τη δέσμευση του προς τον κ. Θεοφύλακτο και τη Βουλή για επανεξέταση του καθεστώτος εργασίας των Εθνοφυλάκων.

Δείτε το βίντεο:

Από το γραφείο του Γιάννη Θεοφύλακτου, Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.