Απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Μ. Δημητριάδη στην επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για τη ΔΕΗ



Η ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βασίζεται και αναπαράγει το ίδιο μοτίβο.
Αυτό δηλαδή της καταστροφολογίας ,του μηδενισμού και της ματαιότητας κάθε προσπάθειας που εγκαθιστά την ελπίδα.
Ακριβώς γιατί αυτή είναι η δική της ανάγνωση ο δικός της πολιτικός τόπος, το δικό της δράμα τελικά.

Αυτό που επιχειρούν με την ερώτηση για τη ΔΕΗ είναι να επιφέρουν μια δραματοποίηση γιατί δύο μέρες πριν η S&P, ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης και λέει αρκετά σημαντικά και ευχάριστα πράγματα για την Ελληνική οικονομία. Άρα σ αυτό το δράμα ο από μηχανής Θεός θα μπορούσε να τους διαψεύσει, μόνο που ακριβώς επειδή αυτή η δραματουργία είναι μια καρικατούρα και δεν έχει την ευστάθια που έχει η τέχνη του δράματος, θα συζητήσουμ επί της ουσίας γιατί πραγματικά έχει μεγάλη σημασία να αναφανούν οι διαφορετικές στρατηγικές στο ζήτημα της ΔΕΗ.

Σε μια ερώτηση 1000 περίπου λέξεων, υπάρχουν πολλές έννοιες όπως ανάπτυξη, οικονομικά συμφέροντα, απόπειρες δημιουργικής λογιστικής. Δεν υπάρχουν όμως ούτε μία φορά λέξεις κλειδιά όπως, δημόσιο, δημόσιος πλούτος, δημόσιος χώρος, κοινωνικά δικαιώματα.

Δεν είναι βέβαια σύμπτωση, είναι επιλογή.
Η στρατηγική σας είναι η μεταφορά δημοσίου πλούτου, από τους πολλούς στους λίγους. Ξεδιπλώθηκε την κρίσιμη προηγούμενη δεκαετία που επιτυχώς ανατρέψαμε. Συγκεκριμένα:
Η ιδιωτικοποίηση του 66% ΑΔΜΗΕ, την οποία και ακυρώσαμε προχωρώντας στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή με 24% και μάλιστα με το ίδιο αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί για το 66%.

Ακυρώσαμε την ασύμφορη και καταχρηστική συμφωνία με την sokar για το φυσικό αέριο. Ολοκληρώσαμε την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με μία συμφωνία συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο,με ισχυρά δικαιώματα του δημοσίου και αρκετά υψηλότερο τίμημα (535 εκατ.ευρώ, 135 εκατ.ευρώ πάνω).

Το ίδιο μοντέλο εφαρμόζουμε και για τη ΔΕΠΑ, όπου μετά το διαχωρισμό σε ΔΕΠΑ εμπορίας και ΔΕΠΑ υποδομών, πάλι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο στον στρατηγικό τομέα των δικτύων, κάτι που είναι σταθερή μας επιλογή και επικαθορίζει τη στρατηγική μας για την ενέργεια.
Αποτρέψαμε την πώληση του 17% και ακυρώσαμε το καταστροφικό σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», που είναι πραγματικά η κορυφή της πυραμίδας του στρατηγικού μας σχεδίου.

Θα ήταν σε αυτό το σημείο σκόπιμο να υπογραμμίσουμε πόσο μεγάλο θα ήταν το κόστος της εφαρμογής του παραπάνω σχεδίου για τη ΔΕΗ, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς θα αποστερούσε την εταιρεία από τον τόσο σημαντικό για την οικονομική της ευρωστία πόρο, το υδροηλεκτρικό της δυναμικό.

Πρόκειται για τον σημαντικότερο ανανεώσιμο πόρο της εταιρείας, καθώς είναι σαφές ότι η μη ανάπτυξή της στον τομέα των ΑΠΕ, ειδικότερα την περίοδο δραστηριοποίησης ιδιωτών στον επικερδή αυτό τομέα, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των προηγούμενων διοικήσεων ώστε η ΔΕΗ να είναι ουραγός στις επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Επίσης η διάθεση ποσοτήτων ΝΟΜΕ συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ».
Εμείς συμφωνήσαμε οι προβλεπόμενες ποσότητες ΝΟΜΕ να αποκλιμακώνονται παράλληλα με τη διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ.
Το δικό σας παράδειγμα έχει όνομα και λέγεται Energa Hellas, τίποτα άλλο.

Στο σχόλιο ότι η κυβέρνηση δεν εξηγεί πως η ΔΕΗ που σήμερα με 5 δισ. ευρώ τζίρο παρουσιάζει ζημιές θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ, η απάντηση είναι απλή. Υδροηλεκτρικά.

Αυτά που νομοθετήσατε να πωληθούν, και εμείς ακυρώσαμε, είναι αυτά που στοχεύετε και σήμερα.
Επιπρόσθετα αυτό το καταστροφικό σχέδιο στηριζόταν στο αμέσως προηγούμενο που επέβαλε το κλείσιμο τριών ΑΗΣ (10 μονάδες) στο`15-`18, δηλ. της Πτολεμαίδας, που ήδη μπήκε λουκέτο,της Καρδιάς και του Αμυνταίου.

Τους οποίους εμείς με πρόσφατη απόφαση μας παρατείνουμε τις ώρες λειτουργίας τους.
Διασώζωντας την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας ,ταυτόχρονα με τις θέσεις εργασίας, την ευρωστία της επιχείρησης και το παραγωγικό « έμφραγμα» που της είχατε εγκαταστήσει.

Επίσης στις μέρες μας αδειοδοτήθηκε και κατασκευάζεται η ΠΤΛ 5, έργο στρατηγικής σημασίας κόστους 1,4 δις ευρώ που μαζί με τις απαλλωτριώσεις οικισμών και τις περιβαντολλογικές αναβαθμίσεις των σταθμών πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ οι άμεσες επενδύσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από την ΔΕΗ.
Όσον αφορά τους εργαζομένους, επειδή είδα πολλά κροκοδείλια δάκρυα, είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον σας. Θυμίζω πως τους είχατε επιστρατεύσει και εμείς το καταργήσαμε.
Στα 60 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΗ δεν είχατε ποτέ και κανένα στρατηγικό σχεδιασμό ,πέρα από τα προφανή για εσάς, την εξυπηρέτηση ενός κρατικοδίαιτου πελατειακού συστήματος, κατασπατάλησης πόρων, διασπάθησης χρημάτων και καταστρατήγησης κάθε έννοιας ενάρετης οικονομικής ανάπτυξης.

Ετσι ποτέ δεν διασυνδέθηκαν τα νησιά μας και ας είναι τεράστιο και αντιαναπτυξιακό το κόστος , υποθηκεύοντας το μέλλον της επιχείρησης.
Εγιναν ακριβές επενδύσεις όπως π.χ., το φισικό αέριο της Πελοποννήσου , χωρίς να αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα (10 χρ.) και άρα τα ανάλογα κέρδη και αποσβέσεις.
Εγκαταστάθηκε σημαντικός όγκος χρεών προς την ΔΕΗ , Δήμων, ΥΚΩ και μεγάλων οφειλετών .Χωρίς να γίνει έστω και μία προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια αφ` ενός διευθέτησης, αλλά κυρίως επενδύσεων σε ΑΠΕ ή εναλλακτικής αυτών των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Επιφέρατε λύσεις στην αγορά τύπου Hellas-Energa και τη σχετική οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ, παράδειγμα που τα λέει όλα για την αντίληψη σας για αυτού του τύπου τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η δική μας στρατηγική
Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταστρέφεται, αλλά μετασχηματίζεται στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Που για πρώτη φορά αποκτά η χώρα μας και πάντα σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις μας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων και την Ευρώπη.
Μερικά δεδομένα που όλοι συμφωνούμε:
To ενεργειακό μίγμα της χώρας θα αναδιαρθρωθεί σημαντικά μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ, στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από 29% σήμερα, όπως και θα περιοριστεί το ειδικό βάρος του λιγνίτη.
Το φυσικό αέριο έχει σε αυτή τη διαδικασία το ρόλο του καυσίμου-γέφυρας και δρα ως σταθεροποιητικός παράγοντας της μεταβατικής περιόδου.
Η ευρωπαική αγορά ενέργειας αλλάζει δραματικά με την πλήρη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με το target model μετά το `20.

Εμείς λοιπόν κάναμε και συνεχίζουμε, με το σχέδιο μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα, το οποίο θα ολοκληρώσουμε με συντεταγμένα βήματα σε πείσμα των συμφερόντων των λίγων.

Ένα σχέδιο με γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με πρόταγμα το όφελος των πολλών .
Μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Δημιουργία διαφανούς θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις στην ενέργεια
Με το νόμο 4414 του 2016 δημιουργήσαμε ένα διαφανές θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης ΑΠΕ-έλλειμα ΕΛΑΠΕ
Που έχει επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες.
Αποδείξαμε ότι γίνονται κι αλλιώς με τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι όπως με την Hellas-Energa.
Ισχυροποίηση της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού – Σχετικά με την εξαγορά της EDS
Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η Κυβέρνηση.
Η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, το 2017, συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία.
Η ΔΕΗ εξετάζει τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα στην Αλβανία, σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.
Πρέπει να συνηθίσετε την ιδέα πως η ΔΕΗ θα επεκτείνεται στην βαλκανική ενδοχώρα.
Σε αντίθεση με ότι εσείς της επιφυλάξατε.
Μία επιχείρηση Δημόσια ενιαία και ισχυρή, πυλώνα της Δημόσιας ενεργειακής πολιτικής, παράγοντας δίκαιης ανάπτυξης και σταθερότητας, με κοινωνικό έλεγχο και εγγύηση των δικαιωμάτων.

Μίμης Δημητριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.