Ανακοίνωση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σερβίων για την απαράδεχτη συμπεριφορά του Δημάρχου Κοσματόπουλου και την ακύρωση του Χριστουγεννιάτικου project

Mετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την ακύρωση του Χριστουγεννιάτικου project μας,

Θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τη λύπη μου και την απογοήτευση μου.

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε μαζευτήκαμε μια παρέα γυναικών με προσωπικές και δημιουργικές ανησυχίες και δημιουργήσαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αν και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από την παρούσα δημοτική αρχή…. Η οποία μας έταξε πως θα σταθεί ηθικά και υλικα στο να δημιουργήσουμε το χώρο μας -κάτι που δεν έγινε ποτέ- η ίδια αρχή έρχεται τώρα και μας ακυρώνει τα σχέδια (για τα οποία έχουμε έγκριση ) στέλνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα.

Με ξεπερνάει το γεγονός ότι κυνηγηθήκαμε για το μεράκι μας και την όρεξη μας να προσφέρουμε λίγο εορταστικό κλίμα, πιστεύοντας πως θα συμβάλει θετικά στην «ενέργεια» της πόλης μας την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ζώντας την καταθλιπτική καθημερινότητα της πόλης μας , από το να μοιρολατρούμε είπαμε να ΔΡΑΣΟΥΜΕ.

Σκεφτήκαμε από τη στιγμή που έχουμε τα «εφόδια» …τη δυνατότητα να «καλύψουμε» το Τούρκικο Σχολείο στο διακοσμητικό κομμάτι (που όπως γνωρίζουμε όλοι μας το κόστος αγοράς για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι σχεδόν απαγορευτικό στις μέρες μας)…αυτό και μόνο θα ήταν πόλος έλξης για τους περαστικούς.

Αυτό φυσικά όπως καταλαβαίνεται απαιτεί εκτός από υλικά και πολύ προσωπική δουλειά…αλλά πιστεύοντας στο αποτέλεσμα δεν μας τρόμαξε και ήμασταν διατεθειμένες να δουλέψουμε σκληρά .. όπως και κάναμε …

Αν με τις δικές μας δυνατότητες καταφέραμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα Φανταστείτε με την υποστήριξη σας που θα μπορούσε να φτάσει.

Ολο αυτό το διάστημα το μόνο που ακούγαμε ήταν «ωραία ιδέα…» «ναι μεν αλλά…» «πολύ μεγάλο εγχείρημα…» , προσπαθήσατε να μας ρίξετε το ηθικό αλλα δεν πτοηθήκαμε .

Για να μην μακρηγορώ ….

Εκφράζοντας την απογοήτευση μου για τον τόπο μου θέλω να μοιραστώ κάτι από την προσωπική μου ιστορία…

Το 2000 τελειώνοντας την σχολή έφυγα στο Βόλο. Εκεί εργάστηκαστον Καλλιτεχνικό Οργανισμό τουΔήμου, 5 χρόνια έκανα εικαστικά στα Κέντρα Νεότητας και για 1 χρόνο στη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση είχα αναλάβει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την οργάνωση του καρναβαλιού.

Η συνεργασία μου δεν βασίστηκε σε καμία γνωριμία -πολιτικό μέσο όπως είθισται να επιλέγεται τους συνεργάτες σας.

Στη δεύτερη μετακίνηση μου στην Αθήνα έχοντας την ανάγκη και τη δίψα για καινούργια πράγματα για την προσωπική μου εξέλιξη εκτός από την βασική μου εργασία στην τηλεόραση-σινεμά και θέατρο… συνεργάστηκα με το Δήμο Ρέντη για άλλα 5 χρόνια έχοντας τον σχεδιασμό-επιμέλεια των καρναβαλικών αρμάτων.

Θα επισημάνω πως και εδώ δεν χρησιμοποίησα καμία γνωριμία κανένα πολιτικό μέσο. Απλά στην αναζήτηση μου ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να μου δώσουν την ευκαιρία και με βάση τον τίτλο σπουδών να με εμπιστευτούν.

Η κρίση και αυτή η ανασφάλεια μ έκανε να επαναπροσδιορίσω τη ζωή μου και γιατί όχι ν επιστρέψω στον τόπο μου, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της μικρή κοινωνίας. Η φύση μου να είμαι αισιόδοξη μ έκανε να πιστέψω πως μπορεί να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδο στις μικρές κοινωνίες. Δυστυχώς αποδείχτηκα επικίνδυνα αισιόδοξη.

Η αναφορά μου στην προσωπική μου ιστορία ήταν να τεκμηριώσω το απόφθεγμα «Ουδείς προφήτης στον τόπο του»… Βρέθηκα άγνωστη σε αγνώστους, πάνω στο ξεκίνημα μου ΧΩΡΙΣ καμία επαγγελματική εμπειρία, με μοναδικά εφόδια τον τίτλο σπουδών, την όρεξη και το μεράκι για δουλειά και μου δώσαν την ευκαιρία να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία και να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και επιστρέφω στον τόπο μου ΜΕ εφόδια και όχι μόνο δεν μου δώσατε ευκαιρία ΑΛΛΑ και στην ΠΡΟΣΦΟΡΑ μου σταθήκατε εμπόδιο, στέλνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα…λες και είμαι εγκληματίας.

Ντρέπομαι για λογαριασμό σας….
Ντρέπομαι διπλά γιατί σας εμπιστεύτηκα με την ψήφο μου.

Παρόλη την απογοήτευση μου..το πιστεύω μου και το μήνυμα μου είναι πως αν δεν επενδύσουμε στο όραμα και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και παραμείνουμε στην απάθεια και στην αδράνεια, θα οδηγηθούμε στην πλήξη και στον ωχαδερφισμό.

Και αυτό για μένα είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Ευχαριστώ
Έφη Ζυγούρη
efizigouri@yahoo.com
24 Νοεμβρίου 2018

Υ.Γ Ευελπιστούσα το παραπάνω κείμενο να διαβαστεί πρώτα στο Δημοτικο Συμβούλιο ……

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Με την αριθ.151/2018 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού αποφάσισε ομόφωνα να μας παραχωρηθεί δωρεάν η χρήση του «τούρκικου σχολείου», προκειμένου να προχωρήσουμε στη διοργάνωση και λειτουργία ενός «χριστουγεννιάτικου εμπορικού πάρκου».

Όπως είναι φυσικό, σαν ΚΟΙΝΣΕΠ, προχωρήσαμε στην προετοιμασία της εκδήλωσης, που ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την προβολή και τη διαδικασία προσέλκυσης εκθετών επαγγελματιών από την τοπική αγορά της πόλης. Αρχικά λοιπόν εκδώσαμε δελτίο τύπου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρουμε: «Σκοπός και στόχος μας είναι η αναζωογόνηση της αγοράς και η δυνατότητα των κατοίκων να βρεθούν σε ένα ευχάριστο διαμορφωμένο χώρο, έτσι ώστε να νιώσουμε όλοι μαζί το κλίμα των εορτών και τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Σε αυτή μας την προσπάθεια θα θέλαμε και ζητάμε τη συμπαράσταση όλων, τόσο των κατοίκων που με την επίσκεψή τους θα τονώσουν την αγορά μας, αλλά και των επαγγελματιών, που, με τη συμμετοχή τους, θα βοηθήσουν στη δημιουργία και τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.» και ζητήσαμε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή.

Ενόσω λοιπόν τα μέλη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης εργαζόμασταν για την προετοιμασία της εκδήλωσης μας κοινοποιήθηκε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο του Δημάρχου κου Κοσματόπουλου (με αριθμό πρωτοκόλλου: 7262/13.11.2018), το οποίο έχει αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το Γραφείο Εισαγγελέα Κοζάνης(;), με το οποίο –βασιζόμενος στα όσα γνωστοποιήσαμε με το δελτίο τύπου μας- ζητά τον επανέλεγχο και την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί, όπως αναφέρει: «…δεν επιτρέπεται στο χώρο αυτό οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή ή προσπόριση οικονομικού οφέλους, με τη μορφή είτε μίσθωσης χώρων-περιπτέρων προς επιχειρηματίες είτε πώλησης προϊόντων, παρά μόνον η χρήση του για κοινωφελή μη κερδοσκοπικό σκοπό».

Αρχικά μας βρίσκει σύμφωνους ο κάθε έλεγχος νομιμότητας. Σε καμιά περίπτωση δε θέλουμε οι δραστηριότητες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να στιγματισθούν ως μη σύννομες, ΑΛΛΑ, κι εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα, τα οποία ξέφυγαν, εσκεμμένα ή μη της προσοχής του Δημάρχου και τα οποία θα πρέπει να του επισημάνουμε:
– Πριν περίπου τρία χρόνια κε Δήμαρχε δεν κάνατε την περίφημη «Έκθεση τοπικών προϊόντων» στον ίδιο χώρο, την οποία με τυμπανοκρουσίες παρουσιάσατε και μάλιστα είχατε υποσχεθεί (προσφιλή σας συνήθεια) ότι θα την διοργανώνεται κάθε χρόνο; Πόσο ήταν τότε το μίσθωμα που πλήρωσαν οι εκθέτες και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν; Μήπως ήταν επιστημονική σας συνεργάτης(!) αυτή που εισέπραττε
τα μισθώματα; Υπάρχουν παραστατικά και αποδόθηκαν αυτά τα χρήματα στο Δήμο; Μήπως ακόμη χρωστάτε χρήματα (άλλη προσφιλή σας συνήθεια) στον εργολάβο που ανέλαβε τη διοργάνωση της Έκθεσης;

– Πιθανόν δεν διαβάσατε με προσοχή, ούτε εσείς, αλλά ούτε και ο συντάκτης του κατεπείγοντος εγγράφου σας, το δελτίο τύπου που δημοσιοποιήσαμε, αλλά και το καταστατικό της ΚΟΙΝΣΕΠ. Προφανώς και είμαστε εμπορική επιχείρηση, όπως όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ, επίσης είμαστε και μια Κοινωνική Επιχείρηση και σκοπός μας είναι η προβολή, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, η αρωγή μας προς του τοπικούς επιχειρηματίες, η τόνωση της αγοράς και η οικονομική ωφέλεια όλης της περιοχής.
Βλέπετε κε Δήμαρχε οι επενδυτές και τα χρυσά κουτάλια που μας τάξατε προεκλογικά, αλλά και συνεχίζετε να αναφέρετε στα λογύδριά σας, χάσαν το δρόμο προς τον Δήμο μας.
– Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει, εκτός από το εκθετήριο τοπικών προϊόντων και τα παραρτήματα των ντόπιων επιχειρηματιών, ένα Χριστουγεννιάτικο Πάρκο, ένα χώρο αναψυχής για τα παιδιά και τους γονείς με χριστουγεννιάτικα δρώμενα και καρουζέλ, ένα χώρο δηλαδή που λείπει από την περιοχή μας και θα δώσει ένα γιορταστικό τόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και ευελπιστούμε να προσελκύσει και επισκέπτες.
– Όσον αφορά το συμβολικό τίμημα, που σκεφθήκαμε να καθορίσουμε για τον εκθεσιακό χώρο, αυτό θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης του χώρου και σε καμιά περίπτωση για οικονομικό όφελος της Επιχείρησής μας. Με τον πέρας της έκθεσης άλλωστε θα γνωστοποιήσουμε όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Που είναι το μεμπτό σε όλα αυτά κε Δήμαρχε;

Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία στήριξε τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνον αυτή, αλλά και η παρατεταμένη οικονομική κρίση, αναγκαστικά, οδήγησε στη δημιουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που βασίζονται στη συνεργασία και την επιχειρηματική συμπόρευση. Σε όλη τη χώρα τα αποτελέσματα αυτών των συνεργασιών και των Κοινωνικών Επιχειρήσεων είναι σημαντικά και αισιόδοξα.
Σε όλη τη χώρα αυτά, εκτός από τον Δήμο μας, που μια προσπάθεια κάλυψης αναγκών, για τις οποίες αδυνατεί να ανταπεξέλθει ή απλά αδιαφορεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όχι απλά δεν έχει τη στήριξη αλλά βρίσκει απέναντί της τη δημοτική αρχή, που ανάλογα με την περίπτωση εφαρμόζει ή όχι το γράμμα του νόμου.

Δεν ζητήσαμε τη βοήθεια κανενός. Μόνοι μας με την εργασία και προσφορά των μελών μας, με φρέσκιες ιδέες και δημιουργικό πνεύμα προσπαθούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, να δώσουμε χαρά στους συνανθρώπους μας, να φωτίσουμε τα πρόσωπα των παιδιών μας, εάν αυτό αντιτίθεται στους προεκλογικούς σχεδιασμούς και τη θέληση του Δημάρχου (μας) …

Το Δ.Σ. και τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.