Δράση ευαισθητοποίησης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης πραγματοποίησε την Παρασκευή 23/11/2018 δράση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε εθελοντικά η χοροθεατρική ομάδα “Έκφραση”, με συντονίστρια την Αλεξία Παπαδοπούλου. Το θεατρικό δρώμενο απεικονίζει σκηνές ενδοοικογενειακής βίας χρησιμοποιώντας τεχνικές σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού. 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης και η χοροθεατρική ομάδα ”Έκφραση” ευχαριστεί θερμά τις μαθήτριες και τους γονείς τους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, καθώς και τις εξωτερικές συνεργάτιδες, κ. Ιωάννα Κωστοπούλου, χορέυτρια, και κ. Μελίνα Μαβίδου, τραγουδίστρια, η οποία ανέλαβε το φωνητικό κομμάτι του δρώμενου.” 

Οι Σύμβουλοι του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών την 17/12/1999 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Η ημέρα αυτή είχε ήδη από το 1981 αναχθεί σε ορόσημο για τη βία κατά των γυναικών από φεμινιστικές οργανώσεις, όντας ημέρα μνήμης της άγριας δολοφονίας των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών της Δομινικανής Δημοκρατίας, από το δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο το 1960.

Η επικρατούσα αντίληψη για τη βία κατά των γυναικών, πως αποτελεί ένα φαινόμενο του παρελθόντος, που συναντάται σε χώρες αναπτυσσόμενες και λιγότερο αναπτυγμένες με θεοκρατικά ή αυταρχικά καθεστώτα, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή άλλα όρια: θύμα βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου.

Οι μορφές, με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί η βία ποικίλουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολα διακριτές. Η βία δεν περιορίζεται στη σωματική (π.χ. χτυπήματα, σπρωξίματα, ρίψη αντικειμένων κ.ά.), μπορεί να είναι ψυχολογική (π.χ. εκφοβισμός, υποτίμηση, απομόνωση από οικεία πρόσωπα κ.ά.), σεξουαλική (π.χ. εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση, ανεπιθύμητη σωματική ή λεκτική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα κ.ά.), οικονομική (π.χ. απαγόρευση εργασίας, έλεγχος οικονομικών πόρων των θυμάτων, αποστέρηση βασικών αγαθών κ.ά.) και κοινωνικοπολιτισμική (επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές κακοποίησης όπως ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, βία για λόγους τιμής, γάμοι με ανήλικα άτομα κ.α). Οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν βία τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας (ενδοοικογενειακή βία), όσο και στο χώρο εργασίας (με τη μορφή της σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης), αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο χώρο, όπου η βία προσλαμβάνει χαρακτήρα αμιγώς ποινικά αξιόποινων πράξεων (βιασμός και σωματεμπορία).

Οι άνισες σχέσεις εξουσίας που υπάρχουν στην πατριαρχική κοινωνία σε κοινωνικό, οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτικό επίπεδο, αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης της έμφυλης βίας, δημιουργώντας ανέκαθεν έναν από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής υποταγής των γυναικών.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα, για την εξάλειψη του οποίου απαιτείται συλλογική προσπάθεια και επαγρύπνηση.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Μια ιδιαίτερα θετική κίνηση για τα θύματα βίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία του Δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Στόχος των δράσεων υποστήριξης και αρωγής είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και συγκεκριμένα η υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.).

Το Δίκτυο, μέσα στο οποίο λειτουργουν οι δομές, περιλαμβάνει επίσης:
– Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση / 365 μέρες το χρόνο, προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας.
– Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γ.Γ.Ι.Φ (16) και των Δήμων (25) ανά την Ελλάδα.
– Τους Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους των Δήμων (19) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2).

Η Γ.Γ.Ι.Φ συντονίζει και εποπτεύει το δίκτυο αυτό με στόχο την εξασφάλιση επιτυχούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των Δομών Στήριξης γυναικών Θυμάτων Βίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό βήμα αποτελεί η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης – γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμησητης Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας από τη Βουλή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2018. Η Σύμβαση παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων, καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας. Στοχεύει στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών, αλλά και στην ανάπτυξη διοικητικών πρακτικών που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε τα θύματα της βίας να απολαμβάνουν ίσης προστασίας σε όλα τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου. Επίσης, προβλέπει τη σύσταση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και εποπτεύεται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
εργασιακή συμβουλευτική
νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη Ι. 22 (κτίριο ΟΑΕΔ), στον 3ο όροφο και λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από τις 08:00 μέχρι τις 16:00 (τηλ. επικοινωνίας 24610-49672).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.