Σε πολλές ερωτήσεις πολιτών απάντησε μέσω facebook ο Δήμαρχος Κοζάνης – Ποια θέματα απασχολούν τον κόσμο – Οι απαντήσεις του Δημάρχου



Σε ερωτήσεις πολιτών απάντησε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου 2018 ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης μέσω της σελίδας του Δήμου Κοζάνης στο facebook.

Οι ερωτήσεις του κόσμου ήταν πολλές και για 2 ώρες είχαν την ευκαιρία να πάρουν τις απαντήσεις τους από τον Δήμαρχο Κοζάνης.

Τα ερωτήματα αφορούσαν κυρίως ζητήματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η κατάσταση των δρόμων και οι παιδικές χαρές, αλλά τέθηκαν και ζητήματα όπως αυτά του κολυμβητηρίου, της βιβλιοθήκης και την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη.

Δείτε ορισμένες ερωτήσεις πολιτών αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης:

– Πως γινεται ο δημος να μην εχει ακομα μηχανοργανωση μεταξυ των υπηρεσιων του; Ζητησα αδεια γαμου και απο το δημοτολογιο μου ζητησαν να προσκομισω βεβαιωση μονιμης κατοικιας, η οποια εκδιδεται στο ιδιο κτηριο. Τη στιγμη που αλλες υπηρεσιες (π.χ. πανεπιστημιο) μπορουν κ παιρνουν απο σας ηλεκτρονικα την ιδια βεβαιωση. Και να τονισω οτι για να εκδοθει η συγκεκριμενη πρεπει να προσκομισω αλλα 3 πιστοποιητικα.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει κάνει τεράστια βήματα στην μηχανογράφηση των υπηρεσιών του, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο αλλά και άρση προβλημάτων που δεν αφορούν στον Δήμο Κοζάνης, όπως π.χ. νομοθετικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση που αναφέρετε η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας απαιτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία εκκαθαριστικό εφορίας. Μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν διαλειτουργεί με τα πληροφορικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πάντως τα Πανεπιστήμια απαιτούν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και όχι βεβαίωση μονίμου κατοικίας.

– Αγαπητέ μου Δήμαρχε, Η ερώτησή μου είναι απλη: Τι θα γίνει με τις σχάρες των ομβρίων υδάτων που είναι πιο χαμηλά από τον δρόμο σε κεντρικά σημεία? Στην στροφή του νοσοκομείου, και στο βαλταδωρειο από την μεριά του γυμναστηρίου? Στο τελευταίο μάλιστα έγινε μια προσπάθεια να ανασηκωθουν οι σχάρες μόνο στην μέση και έκαναν τα πράγματα χειρότερα ακόμα. Αλήθεια δεν το έχει προσέξει κανένας? Τόσο δύσκολο είναι? Το άλλο θέμα αφορά πάλι τους δρόμους, όπου είναι σε πολύ κακή κατάσταση, και ο καθένας κάνει εργασίες στους δρόμους χωρι; να υπάρχει κανένας προγραμματισμός, να γίνουν οι εργασίες και στην συνέχεια να ασφαλτρωθουν οι δρόμοι σωστά. Ακόμα και τώρα που έκοβαν το δρόμο για οπτικές ίνες, αυτό δεν γίνονταν στην άκρη του δρόμου, με συνέπεια τώρα να βρίσκεται η ρόδα ακριβώς εκεί που ήταν η εγκοπή του δρόμου. Η κατάσταση του δρόμου ήταν πάντα πρόβλημα αλλά δεν νομίζω ότι έγινε και κάτι διαφορετικό ούτε αυτή την φορά. Χαλάσαμε τα αμορτισέρ των αυτοκινήτων μας

Δρόμοι: Ελπίζω να έχετε διαπιστώσει ότι φέτος έχουν ασφαλτοστρωθεί αρκετοί δρόμοι και θα συνεχίζεται αυτό το πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια. Όντως έγινε τοποθέτηση οπτικών ινών που είναι μια απαραίτητη πλέον παρέμβαση, αλλά διασφαλίσαμε ότι η αποκατάσταση θα γίνει σε μεγαλύτερο πλάτος από το πλάτος εκσκαφής. Αυτό βελτιώνει την αποκατάσταση. Αλλά οι δρόμοι στην πόλη και τα χωριά είναι μια τεράστια υπόθεση, όπου για να αποκατασταθούν πλήρως απαιτούνται τεράστιοι πόροι που δεν υπάρχουν άμεσα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Έγινε παρέμβαση μπροστά στο Βαλταδώρειο, όπως και σε διάφορα άλλα σημεία (οδός Μακρυγιάννη). Θα το παρακολουθήσω σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία, ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η κατάσταση.

– Σχετικά με ερωτήματα για τις παιδικές χαρές ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε:

Στην Χαραυγή αυτή τη στιγμή καμία παιδική χαρά δεν έχει λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας. Ωστόσο άμεσα τα παλιά όργανα στην εκκλησία θα αποξηλωθούν λόγο επικινδυνότητας. Θα δοθεί όμως ιδιαίτερη προσοχή σε μία που ήδη υπάρχει και της οποίας ο εξοπλισμός είναι σχετικά καινούριος. Σε αυτή λοιπόν θα γίνει έλεγχος από διαπιστευμένο φορέα για την συμμόρφωση των οργάνων και δαπέδων, θα προστεθούν κάποια όργανα και φυσικά θα χρειαστεί όπως και με τις περισσότερες περιπτώσεις παιδικών χαρών, επιπλέον παρέμβαση για συμμόρφωση των υφιστάμενων οργάνων και των χώρων γενικότερα (περιφράξεις, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός κτλ). Η παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο θα αποξηλωθεί και έχει ενταχθεί νέα και πιστοποιημένη Παιδική Χαρά στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Ελπίζω πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση.

Η κατασκευή ή ανακατασκευή χώρων παιδικών χαρών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο εξοπλισμός του χώρου της παιδικής χαράς και η γενικότερη διαμόρφωσή του, πρέπει να πληροί όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Το κόστος κατασκευής μιας παιδικής χαράς είναι μεγάλο. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η συντήρηση. Οι διαμαρτυρίες είναι κατανοητές, όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι είναι ευθύνη όλων μας η διατήρηση των παιδικών χαρών σε καλή κατάσταση, γιατί δυστυχώς οι χώροι αυτοί βανδαλίζονται συνεχώς. Η υπηρεσία του Δήμου προσπαθεί για το καλύτερο και, κατόπιν προγραμματισμού και χρηματοδότησης, θα το πετύχει. Η αντικατάσταση των οργάνων στους περισσότερους χώρους από όπου έχουν αποξηλωθεί, πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προμήθεια των 199.910,32 ευρώ με ΦΠΑ, για την οποία γίνεται λόγος πιο πάνω, αφορά στο σύνολο των 27 χώρων παιδικών χαρών. Επίσης, με το έργο “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ – ΑΝΑΨΥΧΗΣ” έχουν αναβαθμιστεί 19 χώροι παιδικών χαρών. Με το ΦΙΛΟΦΗΜΟ ΙΙ θα τοποθετηθούν όργανα σε 20 χώρους. Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια από την Υπηρεσία και εντός του 2019 θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης. Τέλος υπάρχουν και μεμονωμέμες μελέτες κατασκευής παιδικών χαρών , στην Λευκόβρυση, Κλείτος, Ακρινή, Άργιλο.

– θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται η βιβλιοθηκη να ειναι ανοιχτη και τα Σαββατοκυριακα γιατι τοτε τα παιδια μας δεν εχουν δραστηριοτητες και σχολειο. ευχαριστω

Πλέον η βιβλιοθήκη λειτουργεί όλες τις καθημερινές 08:00 το πρωί με 08:00 το απόγευμα και δρομολογούμε σύντομα να λειτουργεί και το Σάββατο. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα λόγω έλλειψης προσωπικού. Σήμερα το προσωπικό είναι 12 άτομα, ενώ ήδη έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το 2014 το προσωπικό της βιβλιοθήκης ήταν μόλις 5 άτομα, σήμερα είναι 12 με εσωτερικές μετακινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Κι εγώ προσωπικά συμμερίζομαι την ανάγκη να είναι ανοιχτή η βιβλιοθήκη το Σάββατο και στους πρώτους μήνες του 2019 θα γίνει πραγματικότητα καλύπτοντας τις ανάγκες με έκτακτο προσωπικό που θα προσληφθεί.

– Τι θα γίνει με το κολυμβητήριο της πόλης; Η απάντηση λειτουργεί το Λιάπειο προφανώς και δεν καλύπτει σχεδόν κανέναν. Πότε θεωρείτε πως θα επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο μιας και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα εργασίες; Το κοινό θα έχει ώρες στο Λιάπειο;

Αγαπητή φίλη, ξέρω πως το αιφνίδιο κλείσιμο της πισίνας του ΔΑΚ δημιούργησε προβλήματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια, ιδίως των παιδιών
Το υφιστάμενο κολυμβητήριο δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει ως έχει για λόγους ασφάλειας. Μετά από πολλά χρόνια, με υπερπροσπάθεια άνοιξε το κολυμβητήριο του Λιαπείου, ενώ σύντομα θα λυθούν όλα τα προβλήματα εκεί και θα εξομαλυνθεί η λειτουργία του. Μέσα στον Δεκέμβρη τοποθετείται και αντλία θερμότητας ώστε να μειωθεί σημαντικά και το κόστος θέρμανσης της πισίνας. Όσον αφορά το κολυμβητήριο στο ΔΑΚ, ολοκληρώνεται μελέτη για να απομακρυνθεί το στέγαστρο και να τοποθετηθεί καινούργιο στέγαστρο στη μικρή πισίνα ώστε να λειτουργήσει. Στόχος μας είναι ένα νέο κολυμβητήριο για το οποίο γίνεται προμελέτη. Στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι την οριστική λύση, θα λειτουργεί η πισίνα του Λιαπείου και η μικρή πισίνα στο ΔΑΚ.

– Θα ηθελα να ρωτησω αν τελικα και ποτε θα γινει ανάπλαση της πλατείας Λασσανη.. Νομιζω οτι ειναι κοινη αποψη το ποσο άσχημο αισθητικα, μη λειτουργικο κ ακρως επικινδυνο με τοσα σκαλια ειναι το υποτιθεμενο παρκο στο κεντρο της πόλης μας..Η αναπλαση δε, χρονιο ανεκπλήρωτο αιτημα..

Όλοι συμφωνούμε ότι η πλατεία Λασσάνη χρήζει αναβάθμισης. Η ανάπλαση της οποίας είναι ενταγμένη στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Π/Υ περίπου 9.000.000 ευρώ. Έχει πλήρη μελέτη, έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και περιμένουμε να βγει η σχετική πρόσκληση από την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ ώστε να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί το έργο. Είναι απλά θέμα χρόνου και θα ενταχθεί εντός του 2019.

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

4 σχόλια στο άρθρο “Σε πολλές ερωτήσεις πολιτών απάντησε μέσω facebook ο Δήμαρχος Κοζάνης – Ποια θέματα απασχολούν τον κόσμο – Οι απαντήσεις του Δημάρχου

    1. Εσυ συγκεκριμενα εισαι Top χαζο που 25 χρονια επινες νερο στο ονομα του πασοκ και με καπελο 80%

  1. Με τα αδέσποτα σκυλιά τι θα γίνει αγαπητέ δήμαρχε; που έχουν μαζευτεί επί της οδού Βέρμιου και Καλλιόπης όπως και Ουρανίας; θα φιλοτιμηθεί κανείς να τα μαζέψει; ή θα πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα για να κινητοποιηθεί ο Δήμος;

  2. Σύσταση : Να μελετήσει τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών.
    Αν δεν αγαπάς την πατρίδα σου , δεν μπορείς να αγαπήσεις το λαό της (Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.