Σειρά δράσεων στην Κοζάνη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα βίας κατά των γυναικών – Δείτε αναλυτικά

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει επίσημα την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδειχτεί αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. 17 χρόνια μετά έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας, όπως η δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου 63 δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η πρόσφατη κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)», η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2018.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης, πραγματοποιούν μία σειρά δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που άπτονται της βίας κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται οι κάτωθι δράσεις:

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 διενεργήθηκε δράση ευαισθητοποίησης από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης. Η δράση αφορά τη φιλοτέχνηση βιτρινών εμπορικών καταστημάτων της Κοζάνης με μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τα εκθέματα θα παραμείνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων μέχρι και την 25η Νοεμβρίου.

Για ενημέρωση του επιβατικού κοινού, από Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, τοποθετήθηκαν αφίσες του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Α.Ε και mini bus Κοζάνης, οι οποίες θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Επιπλέον, αφίσες τοποθετήθηκαν σε λεωφορεία και σε κεντρικά σημεία του σταθμού ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Κοζάνης. Παράλληλα, προβάλλεται η αφίσα του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης στις οθόνες του Travel For You του ΚΤΕΛ Κοζάνης.

Επιπρόσθετα, καθ’ όλη την εβδομάδα που προηγείται της 25ης Νοεμβρίου προβάλλεται το σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, από τις 11.00 έως τις 15.00, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης θα παρευρίσκονται στην Πλατεία Νίκης, σε ειδικό σταντ, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Τη δράση αυτή θα πλαισιώνει θεατρικό δρώμενο, με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, που θα παρουσιάσει εθελοντικά η χοροθεατρική ομάδα «Έκφραση» με συντονίστρια την Αλεξία Παπαδοπούλου.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου κ. Δώρα Μητλιάγκα, θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης στην αίθουσα του Κοβενταρείου Κοζάνης και ώρα 17:30, με θέμα την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, θα ενημερώνουν το κοινό, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του Κοβενταρείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά πρόκειται για ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών μας ωθεί για δράση.

Για περαιτέρω πληροφόρηση μπορείτε να απευθυνθείτε στις παρακάτω υπηρεσίες και στα εξής τηλέφωνα:
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης: 2461049672, (08.00 – 16:00)
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κοζάνης: 2461029497, (07.00 – 15.00)

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η Διευθύντρια
Ευαγγελία Μαστοροδήμου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.