Βίντεο: Μια αυθεντική μαρτυρία από την άφιξη των πρώτων ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Πάρο



Του Σταύρου Π . Καπλάνογλου:

Εδώ και πολύ καιρό έψαχνα μια μικρή βίντεο ταινία που κάναμε το 2012 για τις ανάγκες της σειράς Προγονικές εστίες που παρουσιάσαμε την τηλεόραση ,ήταν η μαρτυριά ενός παιδιού τότε 17 χρόνων που έβλεπε τους Έλληνες της Μ. Ασίας να παίρνουν στοιβαγμένοι στα καράβια κατά χιλιάδες ρακένδυτοι και πεινασμένοι από το νησί του, διωγμένους μαζικά από το καθεστώς που τότε επικρατούσε στην Τουρκία, που ήταν γυναικόπαιδα με ελάχιστους υπέργηρους άνδρες που δεν είχαν σταλεί στα τάγματα εργασίας.

Το παιδί αυτό μεγάλωσε έγινε ιερεύς και συγχρόνως ένας φλογερός ιεροκήρυκας, αργότερα Μητροπολίτης και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 104 χρόνων.

Ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος Καντιώτης,

Σε μια ομιλία του, αναφέρθηκε στην πικρή του εμπειρία που έζησε από την άφιξη στο νησί του την Πάρο των πρώτων εκκριζομένων Ελλήνων από το νότιο τμήμα Μ. Ασία το φθινόπωρο του 1922,όταν ακόμη δεν είχε υπογραφεί η ανταλλαγή των πληθυσμών.

Εξασφαλίσαμε αυτή την ομιλία την οπτικοποιήσαμε και την παρουσιάσαμε.

Θέλοντας να τιμήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έζησαν εκείνες τις φρικτές στιγμές θεωρήσαμε σωστό να την παρουσιάσουμε σε ένα ευρύτερο κοινό γιατί θα πρέπει να τις θυμόμαστε και να αντιδρούμε σε προσπάθειες αναλόγων επαναλήψεων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.