Πανηγύρισαν οι Ναοί του Αγίου Νεκταρίου στην Αρχιερατική Περιφέρεια του Βελβεντού



Πανηγύρισαν (8 και 9-11-2018) με Εσπερινό και Αρτοκλασία, Όρθρο και Θεία Λειτουργία οι 3 Ναοί (ένα Μοναστήρι και δύο Εξωκλήσια Ενοριών) που τιμώνται στο όνομα του Αγίου Νεκταρίου, στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το εορτάζον Μοναστήρι: Η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.

Τα εορτάζοντα Εξωκλήσια:
Το ι. Εξωκλήσι Αγίου Νεκταρίου Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού.
Το ι. Εξωκλήσι Αγίου Νεκταρίου Ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκάρων.

Πιστοί πολλοί (κληρικοί και λαϊκοί) προσήλθαν και συμμετείχαν στις Ακολουθίες τις πανηγυρικές, που τελέστηκαν με ιεροπρέπεια, που εκτελέστηκαν από καλλίφωνους χορούς ψαλτών (στη Μονή και στα Εξωκλήσια) οι ύμνοι του Εσπερινού και του Όρθρου από την ‘’Ασματική Ακολουθία’’ του Αγίου (Ποίημα Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας) και της Θείας Λειτουργίας.

Οι Ναοί (Μοναστηριών και Εξωκλήσια Ενοριών) κοσμούν τον κόσμο, είναι στολίδια της Εκκλησίας μέσα στην κτίση. Είναι τα κέντρα τα λειτουργικά και τα πνευματικά με την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην προσωπική του καθενός ανάταση και την κοινωνική μας ανάταξη και συνείδηση ενότητας. Νοηματοδοτούν τα πρόσωπα στη σχέση τους με το Θεό και τον πλησίον. Νοηματοδοτούν (κάνουν εφικτή) και την κοινωνία, την χωρίς όρια, των προσώπων.

Στους Ναούς αυτούς (με τα τελούμενα εν αυτοίς και με την ενθάρρυνση των Αγίων) τελεσιουργείται το ταπεινό φρόνημα (που δεν είναι βέβαια ούτε ταπεινολογία ούτε ταπεινοσχημοσύνη) και που μόνο αυτό κάνει μπορετό το άνοιγμα του ανθρώπου στον συνάνθρωπο και στο Θεό.

Το ταπεινό φρόνημα είναι το θεμέλιο και η βάση της αληθινής προόδου. Μ’ αυτό γινόμαστε άνθρωποι οικουμενικοί.

Η συμβολή του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού στην παραπάνω τελεσιουργία είναι σημαντική.

‘’Άνθρωπος ουρανόφρων, ανεδείχθης εν κόσμω, Νεκτάριε Χριστού Ιεράρχα, ζωήν γαρ οσίαν διελθών, ακέραιος όσιος και θεόληπτος, εν πάσιν εχρημάτισας, εντεύθεν παρ’ ημών ακούεις.
Χαίρε ηθών ουρανίων ταμείον,
χαίρε σεπτών αρετών εκμαγείον’’.

(Από τους Χαιρετισμούς του Αγίου. Ποίημα Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.