Νεκταρίνια: Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες – Της Μάρθας Καπλάνογλου



Της Μάρθα Στ. Καπλάνογλου, Τεχνολόγος Γεωπόνος:

Τα νεκταρίνια είναι ένα ιδιαίτερα γλυκό φρούτο, με στρόγγυλο σχήμα.

Το χρώμα του μπορεί να είναι κοκκινωπό, ροζ ή χρυσό.

Η σάρκα του είναι ιδιαίτερα αρωματική, ζουμερή και μαλακή, με ένα σκληρό κουκούτσι, το οποίο δεν είναι βρώσιμο , καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα δηλητηριώδους κυανούχου υδρογόνου.

Τη σημερινή εποχή, τα νεκταρίνια μπορούν αν είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά η περίοδος συγκομιδής τους , στην Ελλάδα ξεκινά από το τέλος τις άνοιξης και φτάνει στο τέλος του καλοκαιριού.

Τα νεκταρίνια είναι αποτέλεσμα φυσικής μετάλλαξης του ροδάκινου.

Η βοτανική τους ονομασία είναι Prunus persica nucipersica και ανήκει στην οικογένεια του γένους Prunus, μαζί με τα κεράσια , τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, αλλά και τα αμύγδαλα.

Ο καρπός του έχει υψηλά επίπεδα β΄καροτένιου, ασβεστίου και βιταμίνης C.

Όπως και τα ροδάκινα, έτσι και τα νεκταρίνια έχουν πάρα πολλές χρήσεις τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.