Εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πολυρράχου – Δείτε το βίντεο



Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, τελέστηκαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πολυρράχου του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης.

Παρουσία πλήθους πιστών και ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου, από το πρωί τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου και ο ναός εκκενώθηκε από τον κόσμο και τους ιερείς για να ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων. Σύμφωνα με το τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε τρεις φορές η λιτανεία-περιφορά των ιερών Λειψάνων μαρτύρων, προερχομένων από την Ι. Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης Αττικής, πέριξ του ναού, για να ακολουθήσει μετά την προσταγή του μητροπολίτη «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…» η θριαμβευτική είσοδος του σεβασμιωτάτου με τα ιερά Λείψανα, του κλήρου και του λαού στο ναό. Ακολούθησαν, ο καθαγιασμός της Αγίας Τράπεζας με την εναπόθεση των ιερών Λειψάνων στην ειδική εσοχή («φυτόν» ως ονομάζεται), η σφράγιση με κηρομαστίχη (μίγμα κηρού και αρωμάτων), η έκπλυση με νερό, σαπούνια και σφουγγάρια, το σκούπισμα με τα αντιμήνσια και το σταύρωμα με το Άγιο Μύρο. Στις τέσσερες γωνίες της Αγίας Τράπεζας τοποθετήθηκαν μικρές εικόνες με τους τέσσερες ευαγγελιστές και κατόπιν τα επίσημα καλύμματα. Στη συνέχεια έγινε από το σεβασμιώτατο το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τράπεζας και ο καθαγιασμός στις τέσσερες πλευρές του ναού και το σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού, με κοντάρι που στο άκρο του έφερε σφουγγάρι εμποτισμένο με κερί και Άγιο Μύρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην τελετή των εγκαινίων, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης επεξηγούσε στο εκκλησίασμα τι ακριβώς γινόταν και τι συμβόλιζε κάθε φάση της ιεράς ακολουθίας, ενώ στο τέλος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ανέγερση του ναού.

Σύμφωνα με τη μαρμάρινη κτητορική επιγραφή:

«Ούτος ο πάνσεπτος Ιερός Ναός εθεμελιώθη και ανοικοδομήθη εκ βάθρων μετά το σεισμό της 13ης Μαΐου 1995 επί Αρχιερατείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κυρού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΨΑΡΙΑΝΟΥ και εφημερεύοντος του π. Αθανασίου Παπαδοπούλου τη συνδρομή των απανταχού Πολυρραχιωτών.
Εφημερεύοντος δε του Αρχιμ. π. Θεοφυλάκτου Δαλαγιώρου καθηγιάσθη και ενεκαινιάσθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ του σωτηρίου έτους 2018 προς δόξαν Θεού και τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου».

Τέλος θα αναφέρουμε ότι, ο τεχνίτης που συνέβαλε τα μέγιστα στην αποπεράτωση του περικαλλούς αυτού ναού ήταν ο Καραγιάννης Γεώργιος του Φωτίου.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πολυρράχου – Δείτε το βίντεο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.