Μηνύματα για την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων



Η 1 η Νοεμβρίου κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί από την Ελληνική πολιτεία, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων».

Αυτή η ημέρα δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με την οικογένειά τους, τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Δυστυχώς οι μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας παραμένουν πολύ χαμηλά κυρίως γιατί ζούμε σε μια χώρα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν εκτός των σχεδιασμών τους την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος αναμονής για μια μεταμόσχευση νεφρού φτάνει τα 8-10 χρόνια.

Κύρια αιτία του διαχρονικού (πριν και κατά την οικονομική κρίση) φαινομένου για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η έλλειψη εθνικού σχεδίου μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας.

Οι άνθρωποι που ζούμε καθημερινά τις δυσκολίες των χρόνιων παθήσεων που μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση, βγαίνουμε στην κοινωνία ως πρεσβευτές της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Ενημερώνουμε τους συνανθρώπους μας για τα οφέλη της στους χρόνιους πάσχοντες, μέσα από δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις των φορέων μας, προκειμένου να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στην αύξηση των δωρητών οργάνων αλλά και στην σωτηρία περισσότερων συνανθρώπων μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη.

Είμαστε κοντά στους συνασθενείς μας που αισθάνονται αδύναμοι, ανήμποροι να αντέξουν τις δυσκολίες των παθήσεων, τους συμπαραστεκόμαστε καιπροσπαθούμε να τους δείξουμε διαφορετικούς δρόμους ώστε να είναι έτοιμοι να φτάσουν στην ώρα της μεταμόσχευσης.

Ένας από αυτούς τους δρόμους είναι και η άθληση. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθά το σώμα να παραμείνει στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση ώστε να δεχτεί το πολυπόθητο δώρο της μεταμόσχευσης. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα οφέλη στην ψυχική διάθεση των ασθενών, αισθάνονται πιο δυνατοί αλλά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Φυσικά τα οφέλη συνεχίζουν και μετά την μεταμόσχευση, καθώς αποτοξινώνεται ο οργανισμός από την φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουν.

Όλες αυτές οι δράσεις, ασθενών και φορέων, μοιάζουν σαν πυροτεχνήματα αν δεν υπάρξει Εθνική στρατηγική για τις μεταμοσχεύσεις, η οποία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση και προβολή της Δωρεάς Οργάνων προς τους συνανθρώπους μας.

Μάλιστα, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της. Οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Όπως γνωρίζουμε, η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μόνο από «εγκεφαλικά» νεκρούς δότες που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας για την Δωρεά Οργάνων, η ομάδα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο.Α.Α. για δεύτερη χρονιά αποφάσισε να έχει ένα μήνυμα για τις μεταμοσχεύσεις στις εμφανίσεις της, συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα της ΠΟΦΕΠΑ.

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ =ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ

Μάριος Μαρκόπουλος
Αιμοκαθαιρόμενος Αθλητής του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών
Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης – Στίβου – Bowling


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ <<ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ-ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ>>

Πόσοι άνθρωποι στα αλήθεια έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των συνανθρώπων μας που χρειάζονται ένα μόσχευμα για να κρατηθούν στη ζωή , αποτελεί θέμα της κοινωνίας και του πολιτισμού που αυτή διαθέτει, αφού ο γείτονας της διπλανής πόρτας είναι αυτός που μπορεί να καταλήξει στην νεφρική ή καρδιακή ή ηπατική ή αναπνευστική ανεπάρκεια και να χρειαστεί μεταμόσχευση. Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αυτοεκτίμησης, η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ, Ο τρόπος αντιμετώπισης ευάλωτων συμπολιτών μας είναι τελικά ο καθρέπτης της συνείδησης μας.

Δωρεά Οργάνων

Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη σ’ έναν σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του οργάνου αυτού.

Όπως είναι γνωστό, η μεταμόσχευση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση Οργάνων

Η μεταμόσχευση ιστών και οργάνων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, που προσφέρει ελπίδα ζωής σε πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Στην πράξη είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία υγιείς ιστοί ή όργανα αφαιρούνται από ένα νεκρό ή ζώντα δότη και εμφυτεύονται στο σώμα ενός χρονίως πάσχοντος ανθρώπου. Σκοπός της επέμβασης αυτής είναι η αντικατάσταση κάποιου ιστού ή οργάνου που είτε υπολειτουργεί, είτε έχει καταστραφεί.

Όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν

Από έναν μεταθανάτιο δότη, μπορούν να σωθούν μέχρι και εννέα ασθενείς. Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου .Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι δύο νεφροί, συνήθως, μεταμοσχεύονται σε δύο ασθενείς και το ίδιο συμβαίνει και με τους πνεύμονες. Επίσης, το ήπαρ μπορεί να χωριστεί και να μεταμοσχευθεί κι αυτό, σε δύο διαφορετικούς λήπτες. Από ζώντα δότη μπορεί να μεταμοσχευθεί 1 νεφρός και σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού ακόμη και μέρος του ήπατος/πνεύμονα/λεπτού εντέρου.

Το μόσχευμα αποτελεί αγαθό ανεκτίμητης αξίας που προέρχεται από τον άνθρωπο και καταλήγει στον άνθρωπο.

Η δυνατότητα για διεξαγωγή μεταμοσχεύσεων και προσφοράς ζωής σε συνάνθρωπό μας εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της κοινωνίας στο θέμα της Δωρεάς Οργάνων. Η απόφαση να προσφέρει ένας άνθρωπος ένα μέρος του σώματός του για την υγεία και για την επιβίωση ενός άλλου ανθρώπου χωρίς αντάλλαγμα αποτελεί και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ,ύψιστη χειρονομία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς .
www.eom.gr

Ευχαριστούμε όλους εσάς που χαρίσατε ζωή.

Η Νοσηλεύτρια
Υπεύθυνη Διασύνδεσης με τον Ε.Ο.Μ.
Παναγιώτα Μπαλτά

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.