Τι λέει ο Κώστας Κύργιας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κοζάνη και τον ρόλο των κομμάτων – Συνέντευξη στο KOZANILIFE.GRΤο KOZANILIFE.GR συνάντησε τον κ. Κωνσταντίνο Κύργια, επικεφαλής του συνδυασμού «Αδέσμευτοι Πολίτες» και συζήτησε μαζί του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον ρόλο των κομμάτων σε όλη τη διαδικασία καθώς και για το όραμα που έχει για τον τόπο.

Ο κ. Κύργιας έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό συναντήσεις με διάφορα στελέχη και φορείς της περιοχής, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει δηλώσει προς το παρόν τουλάχιστον ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

– Ποια πιστεύετε είναι τα κριτήρια που ο κόσμος ψηφίζει στις εκλογές;

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν και μνήμη και κρίση ώστε να μπορούν να επιλέξουν την Δημοτική αρχή, που θα τους αντιπροσωπεύσει, που θα διαχειρισθεί την καθημερινότητά τους, με σχέδιο για το μέλλον του τόπου και θα ανταποκριθεί γενικά στις προσδοκίες των εντολέων συμπολιτών. Ο στόχος ενός καλύτερου αύριο που αρχίζει από σήμερα, άφορα όλους τους συνδημότες που πρέπει να δουν και να αξιολογήσουν το πρόγραμμα του κάθε συνδυασμού, τα έργα και τις ήμερες του κάθε υποψηφίου Δημάρχου ή στελεχών και να προσπαθήσουν να απεγκλωβιστούν από τα στενά κομματικό κριτήρια.

– Ποια είναι η στάση των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η στάση των κομμάτων θα πρέπει να είναι υπερβατική και να απέχουν από την έως τώρα πρακτική της χειραγώγησης της κάθε τοπικής κοινωνίας, δείχνοντας έτσι έμπρακτα τον σεβασμό στον αυτοδιοικητικό θεσμό και στην κρίση των πολιτών. Δεν είμαι αιθεροβάμων, γνωρίζω πως η κομματικοποίηση των Δημοτικών εκλογών αποτελούσε και εν μέρει αποτελεί δημοσκοπικό εργαλείο καταγραφής της εκλογικής βάσης των κομμάτων, συνήθειες που δύσκολα ξεπερνιούνται. Σήμερα όμως υπάρχουν πολύ ποιο αξιόπιστα εργαλεία δημοσκόπησης και χειραγώγησης του πληθυσμού και του εκλογικού σώματος, εάν και εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από τα κόμματα.

– Θα επιθυμούσατε στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία;

«Εφόσον θέσω υποψηφιότητα, αυτό που επιθυμώ είναι η στήριξη από όλους τους συνδημότες μου, ανεξαρτήτως από ποιον πολίτικο χώρο προέρχονται. Μιλάμε για Δημοτικές εκλογές και όχι για βουλευτικές. Δεν είναι δόκιμο να συγχέουμε αυτά τα δυο διαφορετικά πράγματα. Ασφαλώς και θα αποτελούσε τιμή για έμενα, που δεν υπήρξα πότε μου κομματικό μέλος οποιουδήποτε κόμματος και που δεν έχω σκελετούς στις αποσκευές μου, εφόσον επικρατεί ακόμα έστω και σε μικρότερο βαθμό αυτή η νοοτροπία της κομματικής στήριξης των υποψηφίων Δημάρχων, η στήριξη από ένα τόσο μεγάλο κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία μια και η ερώτησή σας είναι για το συγκεκριμένο κόμμα. Και το ομολογώ ότι θα το χαιρόμουν ιδιαίτερα, όχι γιατί αυτή η στήριξη θα ευνοούσε το εκλογικό ποσοστό του συνδυασμού μας, αλλά γιατί αυτή η ενέργεια θα είχε ένα θετικό πρόσημο προς την κατεύθυνση ότι το κόμμα ή τα κόμματα σέβονται και αναγνωρίζουν επιτέλους τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των Δήμων και την κρίση των πολιτών όπως εξάλλου έχω προαναφερθεί.

– Πως πρέπει να επιλέγουν τα κόμματα τους υποψήφιους Δημάρχους που θα στηρίξουν;

Πρέπει τα κόμματα και οι μηχανισμοί τους να δείξουν έμπρακτα πως έχουν διδαχθεί από τα όποια λάθη του παρελθόντος και πως είναι έτοιμα να οδηγήσουν την χώρα και τους πολίτες, με όραμα και σχέδιο στην νέα εποχή. Τα κόμματα και οι Δημοτικές αρχές υπάρχουν για να υπηρετούν όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της πολιτικής τους ιδεολογίας και της κομματικής τους ταυτότητας. Η μέχρι σήμερα πρακτική των κομμάτων, ως προς την επιλογή των υποψηφίων Δημάρχων έδειξε πως επέλεγαν την γάτα από το χρώμα που έχει, αδιαφορώντας για το εάν πιάνει ποντίκια. Είναι καιρός πλέον να αποδείξουν πειστικά πως έχουν αλλάξει πρακτική. Αυτό θα προσδώσει στα κόμματα και την πολιτική κύρος και αξιοπιστία, αξίες πού σήμερα έχουν πληγεί. Ιδού λοιπόν η Ρόδος Ιδού και το πήδημα.

– Τι καινούργιο έχετε να φέρετε σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος Κοζάνης;

Με κάνατε Δήμαρχο ενώ δεν έχω ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσω ξανά τον Δήμο. Έχω όμως να απαντήσω πως εάν αυτό συμβεί τότε δεν υπόσχομαι αλλά δεσμεύομαι ότι ο δήμος Κοζάνης θα είναι ένα πρότυπο αξιών, διαφάνειας, ανάπτυξης και οικονομίας.

– Ποιες είναι οι αρχές του συνδυασμού σας;

Είχαμε πάντα μια αρχή από τότε που φτιάξαμε τον συνδυασμό μας «Αδέσμευτοι Πολίτες Δήμου Κοζάνης» να μην υποσχόμαστε αλλά να δεσμευόμαστε για αυτά που λέμε και πως με γνώση συνεπεία και υπευθυνότητα πάμε μπροστά. Γιατί ναι! θέλουμε ξέρουμε μπορούμε. Διεκδικήσαμε τον Δήμο ως εθελοντές εργάτες με θέληση για προσφορά και είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, γιατί ποτέ δεν πάψαμε να εργαζόμαστε, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην επίλυση των δυσχερειών και των προβλημάτων, ιδιαίτερα των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου που είναι η ζωοποιός δύναμή μας.

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

6 σχόλια στο άρθρο “Τι λέει ο Κώστας Κύργιας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κοζάνη και τον ρόλο των κομμάτων – Συνέντευξη στο KOZANILIFE.GR

  1. Απ’ τη μιά καλείτε τα κόμματα να σταματήσουν να στηρίζουν κομματικούς υποψηφίους,απ’ την άλλη θεωρείτε κολακευτική προς το πρόσωπό σας,άρα καλοδεχούμενη,την στήριξή σας απ’ τη ΝΔ!Η εγώ δεν κατάλαβα καλά τα λεγόμενά σας,ή εσείς κάπου τα μπερδεύετε.κε Κύργια!

      1. Αν κάποιο κόμμα υποστηρίζει συγκεκριμένο υποψήφιο,το κάνει για συγκεκριμένους λόγους.Αρα υπάρχει φανερή ή υπόγεια συνενόηση-συνδιαλλαγή μεταξύ τους.Αλλοιώς δεν θα υπήρχε λόγος να τον στηρίξουν..Και απ’ τη στιγμή που συμβαίνει αυτό,παύει να ισχύει ο προσδιορισμός του ανεξάρτητου.Απλή,κοινή λογική,ή κάνω λάθος;

  2. Πρέπει κανείς να γνωρίζει καλά τον κύριο κύργια για να ξέρει το ήθος και τις αξίες του. Εγώ νομίζω ότι πράγματι η Κοζάνη θα είναι τυχερή εάν τον εκλέξη για Δήμαρχο. Εγώ δεν ψηφίζω στην Κοζάνη αλλά όσοι είχαν και έχουμε συνεργαστεί μαζί του ξέρουμε πολύ καλά το ήθος τον χαρακτήρα του και τις ικανότητες του στην διαχείριση την εργατικότητα την απόδοση και την ποιότητα των έργων. Σωστός κύριος και μάνατζερ. Του ευχόμαστε καλόν αγώνα και καλή επιτυχία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.