Επίσκεψη του Β. Σημανδράκου στη Μονάδα V – «Αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο σήμερα στην Ελλάδα»

Γράφει ο Β. Σημανδράκος στο προφίλ του στο facebook:

Επισκεφθήκαμε την υπό κατασκευή Μονάδα 5, στο πλαίσιο της κατάρτισης του ενεργειακού και περιβαλλοντικού σκέλους του Προγράμματός μας για το νέο Δήμο Κοζάνης. Η νέα Μονάδα, αν και βρίσκεται έξω από τα όρια του Δήμου Κοζάνης, αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή, δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο εντός του εργοταξίου όσο και σε δορυφορικές επιχειρήσεις.

Η νέα Μονάδα, όπως μας ενημέρωσε ο Δντης της Διεύθυνσης Μελετών- Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ, θα είναι μικτής ισχύος 660 MWel και θα συμβάλλει στην ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων μονάδων της επιχείρησης, μειώνοντας τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, όταν τεθεί σε λειτουργία θα έχει τη δυνατότητα να παράξει θερμική ισχύ ύψους 140 MWth για τηλεθέρμανση.

Πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας σήμερα, ενώ με την ένταση της κατασκευής του έργου από του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσει τις 2.000 θέσεις. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 70% περίπου των έργων πολιτικού μηχανικού και από του χρόνου θα αρχίσουν να ολοκληρώνονται και τα ηλεκτρομηχανολογικά. Το ύψους της κατασκευής μαζί με τα συνοδά έργα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,5 δις €, ενώ στο κόστος αυτό δεν υπολογίζεται το ύψος των έργων του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Έργα όχι μόνο διαδημοτικού χαρακτήρα, αλλά και πανευρωπαϊκού, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα μας συνέβαλε στο πρόσφατο παρελθόν στον ενεργειακό εφοδιασμό Ευρωπαϊκών οικονομιών εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο 2014-2015.

Σύμφωνα με την σύμβαση μεταξύ της επιχείρησης και της αναδόχου εταιρίας, το έργο θα είναι έτοιμο σε περίπου 70 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2020. Στο σημείο αυτό προκύπτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο οφείλουμε να δούμε άμεσα και στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής για την περιοχή μας. Το ζήτημα έχει να κάνει με την επικείμενη παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, ο οποίος είναι στα όρια του Δήμου μας καθώς και με τις επερχόμενες εξελίξεις σχετικά με την παύση λειτουργίας και άλλων Μονάδων της περιοχής.

Η Κοζάνη δεν μπορεί να μένει άλλο αμέτοχη και να είναι απούσα από την χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας αλλά και της περιοχής. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και θα έρθουν ραγδαία αν δεν μεριμνήσουμε για τη βιωσιμότητα των Μονάδων της περιοχής μας. Σήμερα είναι η Καρδιά, αύριο ο Άγιος Δημήτριος. Δεν επιτρέπεται σε μια Δημοτική Αρχή να κωλυσιεργεί ή να κρύβεται πίσω από δήθεν οικολογικά προσχήματα, αψηφώντας τόσο για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει το κλείσιμο των Μονάδων στην περιοχή μας όσο και για την ενεργειακή επάρκεια της περιοχής.

Μια σύγχρονη Μονάδα σαν κι αυτή, μπορεί να λειτουργεί σε αρμονία με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες για τους ρύπους και το περιβάλλον και ταυτόχρονα να μη διαταράσσει την ιδιωτικοποίηση της ενεργειακής αγοράς. Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ, έστω με τους όρους της αγοράς έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά, και να πάψουμε να εξαντλούμε την το «όραμά» μας μόνο στη διεκδίκηση μερικών εκατομμυρίων το χρόνο από τα τέλη ανάπτυξης και να σερνόμαστε μόνο πίσω από τις Ευρωπαϊκές πλατφόρμες. Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη της περιοχής μας όσο και της Ευρώπης. Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να γίνει ο αναπτυξιακός μοχλός για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Στον αγώνα αυτό θα είμαστε μαζί με τους ανθρώπους της και την κοινωνία.

2 σχόλια στο άρθρο “Επίσκεψη του Β. Σημανδράκου στη Μονάδα V – «Αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο σήμερα στην Ελλάδα»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.