Με επισκέψεις σε ορυχεία της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε το 14ο Διεθνές Συμπόσιο Συνεχούς Επιφανειακής Εκμετάλλευσης ΟρυχείωνΠραγματοποιήθηκε στις 23 – 26 Σεπτεμβρίου 2018 με απόλυτη επιτυχία το 14ο Διεθνές Συμπόσιο Συνεχούς Επιφανειακής Εκμετάλλευσης Ορυχείων (Continuous Surface Mining). Η συγκεκριμένη σειρά συμποσίων ξεκίνησε το 1986 από τον Καναδά και ήδη είχε φιλοξενηθεί από 8 χώρες σε 3 ηπείρους (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία). Τη φετινή διοργάνωση ανέλαβε για πρώτη φορά η Ελλάδα, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν 170 εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, εταιρειών του μεταλλευτικού και ενεργειακού τομέα και δημόσιων υπηρεσιών από 10 χώρες, με πολυπληθέστερες τις αντιπροσωπείες από τη Σερβία και τη Γερμανία.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία διάδοσης καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στα πεδία του σχεδιασμού των ορυχείων, της προσομοίωσης – μοντελοποίησης της λειτουργίας τους, της βελτίωσης της απόδοσης του εξοπλισμού και της πρόβλεψης του κινδύνου σε περιπτώσεις αστοχιών και ακραίων φυσικών φαινομένων, κλπ. Όπως αναμενόταν, μεγάλος αριθμός επιστημονικών ανακοινώσεων αναφερόταν σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και αποκατάστασης των εδαφών των ορυχείων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση του προσκεκλημένου ομιλητή κ. Brian Rickets, Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άνθρακα & Λιγνίτη (EURACOAL). Επίσης, σημαντική ήταν η συμμετοχή στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. με αξιόλογες ερευνητικές εργασίες.

Οι εργασίες του Συμποσίου φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την τελευταία ημέρα του Συμποσίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο της Βεργίνας και το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις εργασίες εξόρυξης λιγνίτη από τον κ. Στέφανο Παλαβό, Διευθυντή του ΛΚΔΜ και τον κ. Οδυσσέα Σούλη, Διευθυντή του Κλάδου Ορυχείου Νοτίου Πεδίου.

Οι σύνεδροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Freiberg της Γερμανίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.