Το Αργυρό Μετάλλιο του Δήμου Κοζάνης απονεμήθηκε στον Ιωάννη Ζήγρα για την συμβολή και προσφορά του στην Βιβλιοθήκη της Κοζάνης



Το Αργυρό Μετάλλιο του Δήμου Κοζάνης απονεμήθηκε σε ειδική τελετή, στο γεμάτο με κόσμο φουαγιέ της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στον Ιωάννη Ζήγρα, από το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Αναπληρωτή Δημάρχου Γιώργο Βαλαή.

Πίσω από την απονομή του μεταλλίου κρύβεται μια πολύ όμορφη ιστορία, στην οποία αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΔΒΚ Παναγιώτης Δημόπουλος:

Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης οργανώθηκε, εμπλουτίστηκε αλλά και διασώθηκε με κινηματογραφικό τρόπο από τον Νικόλαο Δελιαλή, τον μεγαλύτερο, ίσως, ευεργέτη της, που για πάνω από μισό αιώνα την υπηρέτησε με σπάνια και αγνή πεποίθηση, ώστε να καταστεί, όπως χαρακτηριστικά έγραψε και ο εκδότης των «Ελιμειακών» κ. Ηλιαδέλης, ιστορικά «ανεπανάληπτος».

Δεν πρόκειται για θρύλο αλλά για γεγονός: μέσα στην Γερμανική κατοχή, ο ίδιος με λίγους συνεργάτες του, διαπερνώντας στρατιωτικούς ελέγχους καθημερινά, μετέφερε με κίνδυνο ζωής τις ιστορικές συλλογές της Βιβλιοθήκης από το κέντρο της πόλης στο υπόγειο ενός μικρού Ναού, του Ι.Ν. του Αγίου Λαζάρου. Έκτοτε, παραφράζοντας τους Εθνικούς μας στίχους, η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης πάντοτε καλεί όποιον την γνωρίζει να πιει και να μεθύσει από «το αθάνατο κρασί του Δελιαλή».

Ο Ιωάννης Ζήγρας στην ηλικία των 8 ετών συνέδραμε τον πατέρα του Σπύρο Ζήγρα κατά την μεταφορά και φύλαξη των θησαυρών μας, τους οποίους δεν θα διαθέταμε πια αν πατέρας και γιος δεν έθεταν εαυτούς σε μεγάλο κίνδυνο.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Κοζάνης τίμησε τον Ιωάννη Ζήγρα και στο πρόσωπο του όλους όσους διαχρονικά συνέβαλλαν στο να υπάρχει σήμερα η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.