Παρουσιάστηκε στο Πλατανόρευμα το βιβλίο «Το Πλατανόρευμα στο χθες και το σήμερα»



Παρουσιάστηκε στο Πλατανόρευμα (6-10-2018) το βιβλίο ‘’ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ’’ (Γεωργίου Χρ. Λαγογιάννη, Δυτικομακεδονικά Ιστορικολαογραφικά, Πλατανόρευμα 2018). Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου με την παρουσία πολλών πολιτών. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και πολλοί ήταν που παρακολούθησαν την εκδήλωση από τον εξωτερικό αύλειο χώρο του Σχολείου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ‘’ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ’’ Γεώργιος Χρ. Λαγογιάννης ε.α. Αντ/ρχης Πυροβολικού, είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατανορεύματος του Δήμου Σερβιων-Βελβεντού. Την επιμέλεια του βιβλίου έκανε η Στυλιανή Γ. Λαγογιάννη, φιλόλογος.

Στη σελ. 5 ο σ. σημειώνει: ‘’Αν δεν ξέρεις την ιστορία σου, δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι ένα φύλλο, που δεν ξέρει ότι είναι μέρος ενός δέντρου’’.

Έτσι είναι, αλλά εμείς απεμπολήσαμε το δικαίωμα να υποστηρίζουμε τα σύμβολά μας. Το ‘’δέντρο’’ αυτό, ο τόπος αυτός, ωστόσο, έχει το δικαίωμα να κρατήσει την ιστορία του, τον πολιτισμό του, το όνομα και τα σύμβολά του ακέραια και ζωντανά. Το αίτημα αυτό είναι πέρα από πολιτικό, οντολογικό και υπαρξιακό.

Και στη σ. 7, η αφιέρωση: ‘’Το παρόν βιβλίο – ξεχείλισμα ψυχής αφιερώνεται στους απανταχού Πλατανορευματιώτες’’.

Το βιβλίο (στις 208 σελίδες του) περιέχει εννιά (9) ενότητες.
Περιεχόμενα. Προλογικό σημείωμα. Ευλογία-χαιρετισμός Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου. Χαιρετισμός Δημάρχου Σερβίων Βελβεντού κ. Αθανασίου Κοσματόπουλου.
Το Πλατανόρευμα ιστορικό γεωγραφικώς.
Κοινοτική ζωή.
Κοινοτικά Συμβούλια μετά το 1946.
Εκκλησιαστικά Πλατανορεύματος.
Για το Μοσχοχώρι, Πλατανόρευμα Διάφορα.
Κοινωνικά Ιδρύματα.
Γεωργοκτηνοτροφικά.
Πλατανορευματιώτικες μορφές – εικόνες.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι εισηγητές: κ. Κατερίνα Μαρκοπούλου δημοσιογράφος, κ. Φώτης Ζυγούρης δημοτικός Σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού (ο κ. Νίκος Λαζαριώτης δημ. Σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού, που ήταν ένας από τους εισηγητές, απουσίασε λόγω ανάγκης) και ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας παπαδάσκαλος, αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., ο οποίος και εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και διάβασε τη δημοσιευμένη στο βιβλίο ‘’Ευλογία-χαιρετισμό’’ του Σεβασμιωτάτου. ‘’Ταπεινώς συγχαίρουμε και πάλι και ευχόμαστε η χάρη του Τριαδικού Θεού διά πρεσβειών της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδος του Πλατανορεύματος, να ευλογεί πάντας. Κοζάνη, 1η Ιουλίου 2018. Ευχέτης προς Κύριον. Ο Μητροπολίτης. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’. (σελ. 16).

Στο τέλος των εισηγήσεων μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Γεώργιος Λαγογιάννης και αναφέρθηκε στο ερέθισμα-έναυσμα της αρχής και τη διαδικασία συλλογής και ταξινόμησης των πολύτιμων για την ιστορία του Πλατανορεύματος εγγράφων που εντόπισε στην Κοινότητα. Με βάση και υλικό αυτά τα έγγραφα, ενθαρρύνθηκε και προχώρησε και απέδωσε στο Πλατανόρευμα το αποτέλεσμα αυτής της φιλότιμης πολυετούς και αξιέπαινης προσπάθειά του.

Στην παρουσίαση παρέστησαν:
Οι πατέρες: πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας εφημέριος Πλατανορεύματος, οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης εφημέριος Βαθυλάκκου, οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου εφημέριος Ίμερας και Αύρας, πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης εφημέριος Λευκάρων, πρεσβ. Νικόλαος Τζιαμπάσης εφημέριος Άνω Κώμης.

Οι αυτοδιοικητικοί: Ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος. Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Σταύρος Παπαδόπουλος. Ο αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Κυριακίδης. Ο δημ. Σύμβουλος κ. Θωμάς Παπαστέργιος. Ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Δακής. Η πρώην Δήμαρχος Πτολεμαΐδας κ. Παρασκευή Βρυζίδου.

Από την εκπαίδευση: ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πλατανορεύματος κ. Αθανάσιος Δαλαγιώργος. Δάσκαλοι και δασκάλες. Ο πρώην διευθυντής του δημ. Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Η πρώην διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κ. Όλγα Καβουρίδου-Λαμπροπούλου.

Το βιβλίο του Γεωργίου Χρ. Λαγογιάννη ‘’ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ’’ εύχομαι να προκαλέσει το ενδιαφέρον των Πλατανορευματινών και να βρει θέση στις βιβλιοθήκες των σχολείων, των συλλόγων και των σπιτιών. Για ανάγνωση και γνωριμία με την ιστορία του Πλατανορεύματος.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.