Ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Με Θεία Λειτουργία και Αγιασμό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης (6-10-2018) τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων άρχισαν τα μαθήματα στη ‘’ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ‘’ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΨΑΡΙΑΝΟΣ’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης’’.

Η Σχολή επαναλειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη ως χρήσιμη και εποικοδομητική παρακαταθήκη το βαρύ όνομα ‘’Διονύσιος ο Ψαριανός’’ που φέρει τιμητικά ως τίτλο της, (Επίσκοπο με βαθιά γνώση της μουσικολογίας, της θεολογίας και της εκκλησιολογίας), η Σχολή λαμβάνει επίσης υπόψη και την ψαλτική εμπειρία των ιερών αναλογίων της Κοζάνης, τα οποία κόσμησαν και κοσμούν σπουδαίοι ψάλτες και πρωτοψάλτες, η Σχολή λαμβάνει υπόψη και τη συλλογική – χορική ψαλτική εμπειρία του Συλλόγου ψαλτών Κοζάνης ‘’Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης’’.

Η Σχολή επαναλειτουργεί υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και τη συμπαράσταση του συνόλου των Εφημερίων και των αναλογίων των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως. Με την ελπίδα της εύρυθμης και καρποφόρας λειτουργίας της.

Διευθυντής της Σχολής είναι ο πρωτοψάλτης Πάρης Γκούνας καταγόμενος από την Αιανή, στην οποία δέχτηκε και διδάχτηκε την πρώτη μουσική γεύση και γραφή, είναι θεολόγος και ήταν επί 14 συναπτά έτη λαμπαδάριος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης. Μαθήτευσε στο δάσκαλο Σωτήρη Αρβανίτη πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης. Θήτευσε στη μεγάλη Σχολή των Ψαλτών της Θεσσαλονίκης, στη Σχολή του Πατριαρχικού ύφους. Είναι συνεργάτης της τηλεόρασης 4Ε και διδάσκει από το τηλε-σχολείο ψαλτικής μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Διδάσκει επίσης στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Ήταν υπεύθυνος του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής, που δεν υφίσταται πλέον, στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στη λειτουργία της Σχολής ‘’Διονύσιος ο Ψαριανός’’ επανα-επενδύουμε την ελπίδα για το ξαναζωντάνεμα του εκκλησιαστικού οργανισμού στην ανατροφοδότηση των αναλογίων στα όρια της Μητρόπολης και πέρα από αυτά, με την αφύπνιση και την επίγνωση της σπουδαιότητας της φωνητικής μουσικής και του εκκλησιαστικού μέλους ως πολύτιμης αξίας σύνθεσης της ταυτότητας μας, αλλά και ως ‘’τρόπο’’ θεολογικής και ποιμαντικής διακονίας.

Στην έναρξη των μαθημάτων της Σχολής (που προς ώρας γίνονται στο Μπλιούρειο – απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό κτίριο) παρουσιάστηκαν ήδη εγγεγραμμένοι 80 μαθητές – μαθήτριες όλων των ηλικιών. Και οι εγγραφές συνεχίζονται. Καλή και δημιουργική χρονιά!

Τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής τέλεσαν οι πατέρες: Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος πρωτοσύγκελος εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, αρχιμ. Παύλος Ιωσηφίδης Μικραγιαννανίτης, πρωτοπ. Νικόλαος Βαχτσεβάνος Γενικός Αρχιερατικός, πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου Αρχιερατικός Κοζάνης, πρωτοπ. Χρήστος Δαλαγεώργος εφημέριος Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Παρέστησαν στον Αγιασμό οι πρωτοψάλτες – κ. Αναστάσιος Καγκαράς, κ. Σωτήρης Αρβανίτης, κ. Δημήτριος Δασκαλόπουλος, κ. Γεώργιος Θαθαρόπουλος, κ. Ευάγγελος Μυλωνάς – και οι ψάλτες των αναλογίων των Ενοριών της Κοζάνης. Οι 80 μαθητές-μαθήτριες της Σχολής. Αρκετοί μουσικόφιλοι και φιλακόλουθοι πιστοί.

Έψαλαν στα αναλόγια (Όρθρο και Θεία Λειτουργία): Δεξιά ο πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης Αναστάσιος Καγκαράς με τον εκκλησιαστικό χορό του αναλογίου και αριστερά ο λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Απόστολος Αποστολόπουλος με το χορό του αναλογίου.

Καλή και δημιουργική χρονιά!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.