Για την απελευθέρωση της περιοχής Σερβίων στις 10 Οκτωβρίου 1912 – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Η 10η Οκτωβρίου είναι ημέρα ανάμνησης της απελευθέρωσης της περιοχής μας, (Σερβίων – Βελβεντού) στις 10 Οκτωβρίου του 1912, από τον τουρκικό ζυγό.

Η απελευθέρωση δεν έγινε μόνο στο σημείο, όπου τελείται η επιμνημόσυνη δέηση, όπου κατατίθενται στέφανοι τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους πεσόντες και όπου εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας. Η απελευθέρωση δεν έγινε σε ένα σημείο και προφανώς δεν αφορά ένα σημείο.

Στις 10 Οκτωβρίου του 1912 απελευθερώθηκε ολόκληρη η περιοχή μας.

Όπως στον Αγώνα για την απελευθέρωσή μας ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’ ήμασταν ενωμένοι και όλοι μαζί τον διεξήγαμε με θυσίες, που έφεραν το ‘’ποθούμενο’’ του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού και στην περιοχή μας, έτσι και τώρα και πάντοτε (πρέπει να) είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί να συμμετέχουμε, να συνεορτάζομε και να συν-ευφραινόμαστε την ημέρα της Μνήμης της 10ης Οκτωβρίου του 1912 με περισυλλογή και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τα όσα δύσκολα κοινωνικά και όποια άλλα, μας δημιουργούν ή δημιουργούμε εμείς με δική μας κατακερματιστική μεθόδευση και συνευθύνη.

Επομένως συμμετέχουμε (συμμετέχουμε;) οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι και όλες οι τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας, μηδεμιάς εξαιρουμένης, σ’ αυτόν τον τοπικό με εθνικά χαρακτηριστικά πανηγυρικό εορτασμό.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.