Αλλάζει η σήμανση στα βενζινάδικα – Πώς θα αναγνωρίζεις το σωστό καύσιμο για κάθε αυτοκίνητοΕυρωπαϊκή οδηγία επιβάλλει νέα σήμανση για τον τύπο καυσίμου στα πρατήρια όλης της Ευρώπης. Τι σημαίνει κάθε νέο σήμα και πώς να ξεχωρίσεις εκείνο που πρέπει για το αυτοκίνητό σου

Σε ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των καυσίμων κίνησης αυτοκινήτων προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέα οχήματα και πρατήρια βενζίνης στα κράτη μέλη της ΕΕ, επομένως και στη χώρα μας, καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα οδηγία και να προσθέσουν την κατάλληλη σήμανση που θα είναι και ο επίσημος τρόπος διάκρισης των καυσίμων από τις 12 Οκτώβρη.

Κύκλος, τετράγωνο και ρόμβος

Τα τρία βασικά σχήματα που υιοθέτησε η Ευρώπη είναι ο κύκλος για την βενζίνη, το τετράγωνο για το πετρέλαιο και ο ρόμβος για το αέριο. Πέραν όμως των γεωμετρικών σχημάτων, η σήμανση περιλαμβάνει και μια σειρά από κωδικούς, ανάλογα με τη σύνθεση του καυσίμου.

Κύκλος – Βενζίνη

Η ευρωπαϊκή σήμανση καυσίμων για την βενζίνη όπως θα ισχύσει από 12 Οκτωβρίου

Οι αντλίες που φέρουν τον κύκλο θα τροφοδοτούν τα οχήματα με βενζίνη, ενώ εντός αυτού θα αναγράφεται το γράμμα έψιλον (Ε). Ο αριθμός πλάι στο γράμμα υποδηλώνει την ποσότητα βιοκαυσίμων στην βενζίνη.

Έτσι, το Ε5 θα αφορά σε αμόλυβδη 95 και 98 οκτανίων με 5% περιεκτικότητα κατ’ όγκο σε βιοκαύσιμα. Αντίστοιχα, το σήμα Ε10 αναφέρεται σε αμόλυβδη βενζίνη με 10% περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα.

Τέλος, ο κύκλος με την ένδειξη Ε85 αναφέρεται στην βενζίνη super.

Τετράγωνο – πετρέλαιο

Η ευρωπαϊκή σήμανση καυσίμων για το πετρέλαιο κίνησης, όπως θα ισχύσει από τις 12 Οκτώβρη

Όπου υπάρχει η τετράγωνη ένδειξη, η αντλία περιλαμβάνει πετρέλαιο κίνησης. Αντίστοιχα το Β στο εσωτερικό του σήματος υποδηλώνει την περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα, που διακρίνεται σε Β7 και Β10 αντίστοιχα.

Τέλος, στις αντλίες πετρελαίου κίνησης είναι πιθανό να δει κανείς τη σήμανση XTL. Αυτή αναφέρεται σε συνθετικό καύσιμο που δεν παράγεται από αργό πετρέλαιο.

Ρόμβος – αέριο

Η ευρωπαϊκή σήμανση καυσίμου για το αέριο κίνησης, όπως θα ισχύει από τις 12 Οκτωβρίου

Στην περίπτωση του αερίου κίνησης υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ετικέτες. Το H2, για όσους θυμούνται χημεία από το σχολείο, αναφέρεται φυσικά σε αντλίες υδρογόνου. Το CNG αφορά σε φυσικό αέριο, ενώ το LNG αναφέρεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Τέλος, η ένδειξη LPG αφορά σε καύσιμη ύλη, υγροποιημένου αερίου πετρελαίου.

Νέα σήμανση και στα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα νέα οχήματα που ταξινομούνται από την 12η Οκτωβρίου και οι κατασκευαστές του, οφείλουν να τοποθετούν τη νέα σήμανση στο καπάκι του ντεπόζιτου, για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα οχήματα που έχουν ήδη ταξινομηθεί θα πρέπει να φέρουν τη νέα σήμανση.

Η περίοδος προσαρμογής ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση αλλαγής της σήμανσης σε ορισμένα πρατήρια, που θα φέρουν τα παλιά σήματα και πέραν της ημερομηνίας που ορίζει η ΕΕ.

Πηγή: news247.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Αλλάζει η σήμανση στα βενζινάδικα – Πώς θα αναγνωρίζεις το σωστό καύσιμο για κάθε αυτοκίνητο

  1. Το πρόβλημα μας δεν ειναι η σήμανση του καυσιμου (αυτό θα μας το πει ο βενζινοπώλης) το πρόβλημα μας είναι η τιμή του που έγινε απλησίαστη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.