Η προηγούμενη γενιά έβλαψε πολύ την Ελλάδα – Του Χαράλαμπου ΠαπαδόπουλουΤου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Προηγούμενη γενιά εννοούμε τα παιδιά αυτών που πολέμησαν τους Ιταλούς και τους Γερμανούς στον πόλεμο του ’40 και που ήταν νέοι και δημιούργησαν οικογένειες τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Αυτή η γενιά υιοθέτησε δυστυχώς πολλές λάθος νοοτροπίες με αποτέλεσμα να βλάψει πολύ την Ελλάδα.

Οι Έλληνες της προηγούμενης γενιάς ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην χιλιάδων χρόνων ιστορία του Ελληνισμού να αποκτούν μόνο 1 & 2 παιδιά και σπάνια, αν ήταν του ίδιου φύλου τα 2 παιδιά, αποκτούσαν και 3ο. Ενώ οι γονείς τους μέσα σε τόσους πολέμους, 2ο παγκόσμιο, γερμανική κατοχή, εμφύλιο, μέσα σε τόσες στερήσεις, πείνα, αρρώστιες είχαν οικογένειες με πολλά παιδιά, αυτοί φάνηκαν δειλοί και δήθεν με το πρόσχημα να μην στερηθούν τα παιδιά τους ότι στερήθηκαν αυτοί σταματούσαν στα 2 παιδιά. Δεν φαντάστηκαν όμως ότι 2 παιδιά δεν αποτελούν κοινωνία και ότι τα παιδιά τους θα στερηθούν τις εμπειρίες που έζησαν αυτοί που μεγάλωσαν σε οικογένειες με πολλά αδέλφια.

Λέει το αρχαίο ρητό «ενός κακού μύρια έπονται». Τα πολλά παιδιά ήταν εργατικά χέρια ειδικά στην ύπαιθρο. Κάποια από τα παιδιά θα αναλάμβαναν να διαδεχτούν και τους γονείς στις αγροτικές καλλιέργειες ή και στο οποιοδήποτε επάγγελμα ασκούσαν. Τα πολλά παιδιά έδιναν ζωή στα χωριά μας και πολλά από αυτά θα κατοικούσαν αργότερα και με τις οικογένειές τους στα χωριά. Αυτά όμως χάθηκαν με τα 2 παιδιά κι έτσι έγιναν απαραίτητοι οι Αλβανοί εργάτες για τις αγροτικές καλλιέργειες και όχι μόνο, με αποτέλεσμα τελικά να παραδίδουν οι γονείς τα μυστικά της τέχνης τους στους Αλβανούς και όχι στα παιδιά τους. Φυσικά ούτε που κατάλαβαν πόσο τα αδικούσαν.

Με τα 2 παιδιά άρχισε και η μέριμνα να μην περάσουν τα παιδιά τους τις δυσκολίες που πέρασαν αυτοί, άρχισε ο αγώνας να μεγαλώσουν σαν βασιλόπουλα κι ας λέει ο λόγος το Θεού «παίδευε το παιδί σου και θα σε αγαπήσει», άρχισε η αγωνία να αφήσουν περιουσίες στα 2 παιδιά τους για να μαλώνουν αυτά αργότερα(βλέπετε το 2 έχει μέσα του μια αντιπαλότητα) και να μη μιλιούνται και με λίγα λόγια έκαναν τα πάντα για να κάνουν τα παιδιά τους άχρηστα.

Η προηγούμενη γενιά αφέθηκε στα μηνύματα της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών ταινιών ενέπνεε το ηρωικό πνεύμα και τη θυσία ή ότι επιτυχημένος είναι ο καταφερτζής, ο ψεύτης, ο κολπαδόρος ; Τσίμπησε το δόλωμα που της έριξαν ότι η ο άνθρωπος γίνεται ευτυχισμένος με τα πλούτη, την δόξα, τις απολαύσεις και όχι με την δημιουργία και την καθαρή συνείδησή του. Με τέτοια «μόρφωση» που έπαιρναν από τις ελληνικές ταινίες οι οποίες πετύχαιναν ρεκόρ εισπράξεων πως θα μπορούσαν να έχουν τον ηρωισμό και τη θυσία που είχαν οι δικοί τους γονείς ;

Οι Έλληνες της προηγούμενης γενιάς δεν ήθελαν να ταλαιπωρούνται όπως οι γονείς τους. Εξ άλλου είχε βγει και η τηλεόραση και με το να έχουν κότες, αγελάδες, πρόβατα, μπαξέ, με το να ζυμώνουν το ψωμί τους δεν μπορούσαν να παρακολουθούν τις σειρές που έδειχναν πόσες ομορφιές έχει η ζωή κι αυτοί τις έχαναν. Κι έτσι τα κατάργησαν όλα κι έφτασαν στο σημείο να μένουν σε χωριά και να μην έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ένα φρέσκο αυγό, φρέσκο γάλα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ζεστό ψωμί και πίτες από τον φούρνο του σπιτιού όπως τους τάιζαν αυτούς οι γονείς τους.

Ζήλεψαν το να ζεις σε διαμέρισμα, το να ζεις στην πόλη. Τότε πάρα πολλοί άφησαν τα χωριά τους και μετακόμισαν στις μεγάλες πόλεις και φτάσαμε οι μισοί Έλληνες να κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Την δεκαετία του ’60 δεν προλάβαιναν να κτίζονται πολυκατοικίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να τους στεγάσουν. Δεν φανταζόντουσαν βέβαια πως θα γινόταν η ζωή που ονειρευόντουσαν στις πόλεις ώστε να λέει ο άγιος Παΐσιος «έχει γίνει τόσο αφόρητη η ζωή στην Αθήνα που αν σε αφήσει ο Θεός να ζεις εκεί 1000 χρόνια δεν χρειάζεσαι άλλη κόλαση».

Έλεγε ένας σοφός «το δύσκολο δεν είναι να κάνεις αυτό που πρέπει, αλλά να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις». Γι’ αυτό και ο λόγος του Χριστού είναι επίκαιρος σε κάθε εποχή: «εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής» (Ιωαν.η΄12).

2 σχόλια στο άρθρο “Η προηγούμενη γενιά έβλαψε πολύ την Ελλάδα – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Πολύ καλά τα λέει έτσι ακριβώς έκαναν κάποιοι έφυγαν στις μεγαλοπολης θεωρώντας ότι θα έχουν καλύτερη ζωή κ είναι πρωτευουσιανοι έλα όμως που τα χωριά ευτηχως είναι καλύτερα σε πολλά πράγματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.