Ο Γρανικός ποταμός και η μάχη που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος κόντρα στους Πέρσες του Δαρείου του Γ’ – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Μιλώντας για το αρχαίο Δασκύλειο αναφερθήκαμε στην μάχη του Γρανικού ποταμού που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος κόντρα στους Πέρσες του Δαρείου του Γ’.
Από αυτή την μάχη το ποτάμι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Ο Γρανικός, που πήγαζε στα όρη της Μικρής Φρυγίας, είχε πλάτος στο σημείο της μάχης από 20 έως 40 μέτρα.
Στην αρχαιότητα, ο ποταμός περιγράφηκε ως ‘’έχον ισχυρό, στροβιλώδες ρεύμα, με απότομες τράπεζες και διαφορετικό βάθος ‘’

Είναι ένας σχετικά μικρός ποταμός στη Μικρά Ασία ο οποίος πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές του όρους Ίδη (Kazdağı), από όπου διαρρέοντας το αρχαίο πεδίο της Αδράστειας εκβάλλει στην Προποντίδα. και έχει μήκος 80 χιλιομέτρων .
Η Αδράστεια ή Αδράστεια πεδία ήταν το όνομα χώρας, πόλης και πεδιάδας της Μυσίας στη Φρυγία που διέρρεε ο Γρανικός.

Ο Γρανικός, ποταμός έχει μικρό βάθος και η δεξιά όχθη του είναι απότομη και υψηλότερη της αριστερής
Ό διάσημος ποταμός στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα αρκετά μεγάλο ρέμα, το οποίο τώρα φέρει το όνομα Biga Çayı και εισέρχεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά κοντά στην αρχαία πόλη Πρίαπο την σημερινή μικρή Καραμπίγκα.

ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ
Γρανικός είναι η αρχαία ονομασία του ποταμού .
Σήμερα εκτός από Biga Çayı αναφέρεται και σαν Çayı , Çan Çayı ή Kocabaş Çayı.

Ο ΓΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα ο Γρανικός ποταμός είναι πλεύσιμος για μικρά σκάφη μέχρι 7 χλμ από τις εκβολές του.
Οι εκβολές του Γρανικού, που βρίσκονται νότια του ακρωτηρίου Καλε-Μπουρνου αποτελούν σήμερα αγκυροβόλιο στον κόλπο της Άρτάκης, φέροντας το όνομα Μπεκή Σεχίρ.
Στο στόμιο των εκβολών του Γρανικού σχηματίζεται, από την μεταφερόμενη λάσπη επικαθήμενη ιλύ , που προστατεύει τα μικρά ιστιοφόρα .

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ 334 π.Χ.. Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΣΕΣ
Ο Γρανικός ποταμός έμεινε στην ιστορία από δύο σημαντικές μάχες που δόθηκαν περί αυτόν.
Η πρώτη είναι η πασίγνωστη ή Μάχη του Γρανικού έγινε στις 22 Μαΐου το 334 π.Χ. μεταξύ του Περσικού στρατού και του στρατού του Μ. Αλεξάνδρου που κατέληξε με την νίκη των Μακεδόνων

Ήταν η πρώτη στρατηγικής σημασίας νίκη του Αλέξανδρου που έγινε ο προπομπός για την κατάκτηση της Μ. Ασίας και την προέλαση του Αλέξανδρου νότια, πριν αφυπνιστούν οι Πέρσες και ενεργοποιήσουν τον φοινικικό στόλο κατά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας
Από πλευράς των Ελλήνων ηγείτο Μ. Αλέξανδρος και ο στρατηγός Παρμενίων
Από δε των Περσών ηγείτο ο στρατηγός τον Αρσίτη, τον σατράπη της Φρυγίας και πολλούς επιφανείς Περσες όπως ο Σπιθριδάτης, ο σατράπης της Λυδίας και της Ιωνίας, ο Φαρνάκης, ο αδελφός της γυναίκας του Δαρείου, ο Ατιζύης, ο Μέμνων ο Ρόδιος , και άλλοι

Ο Μέμνων ο Ρόδιος προσπάθησε να αποτρέψει τους Πέρσες ηγεμόνες από οποιαδήποτε μάχη, συμβουλεύοντας τους να περιοριστούν στην Ασία σε απλή άμυνα και να ακολουθήσουν την τακτική της καμένης γης, καταστρέφοντας όσο είναι δυνατόν την περιοχή, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην προέλαση του εχθρού. Τους συμβούλευσε, επίσης, να μεταφέρουν τον πόλεμο στην Ελλάδα, στέλνοντας με τον στόλο ισχυρή πεζική δύναμη αφενός για να προσβάλλουν τον Αλέξανδρο στην ίδια του τη χώρα, αφετέρου στηρίζοντας πόλεμο αντιπερισπασμού των νότιων
Ελλήνων στην κάτω από τις Θερμοπύλες νότια Ελλάδα .

Ο Μέμνων, ωστόσο, δεν εισακούστηκε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και οι Πέρσες αποφάσισαν να περιμένουν τον Αλέξανδρο κοντά στις όχθες του Γρανικού Ποταμού.
Συγκρούσθηκαν 37000 Ελληνες με 40000 Πέρσες με τους συμμάχους τους
Οι απώλειες από την Ελληνική πλευρά 350 περίπου νεκροί και 4500 πληγωμένοι.
Από τους Πέρσες 4000 νεκροί και 2000 αιχμάλωτοι

Η νίκη του Αλέξανδρου καταρράκωσε το ηθικό των Περσών, ενώ άρχισε να δημιουργείται η φήμη περί του αήττητου του Αλέξανδρου.
Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας απελευθερώθηκαν και δημιουργήθηκε ένα προγεφύρωμα, χρήσιμο στον Αλέξανδρο για τη συνέχιση της εκστρατεία του κατά των Περσών.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ 72 π.Χ. ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ- ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ ΡΩΜΑΙΩΝ
Είναι η Μάχη του Γρανικού του 72 π.Χ. , όπου ο στρατός του Μιθριδάτη, βασιλιά του Πόντου, αποδεκατίστηκε από τις Ρωμαϊκές δυνάμεις υπό το στρατηγό Λούκουλο.
Ο Μιθριδάτης ο Ευπάτωρ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς του Πόντου πριν η Ρωμαϊκή λαίλαπα καταλάβει ολόκληρη την περιοχή της Μ. Ασίας.

Η μάχη του Γρανικού ποταμού διεξήχθει στον Γ΄ Μιθριδατικό πόλεμο που ξεκίνησε το 73 π.Χ., όταν ο Νικομήδης Δ΄ ο Φιλοπατωρ βασιλιας της Βιθυνίας πέθανε κληροδοτώντας το βασίλειό του στους Ρωμαίους

Ο Μιθριδάτης αρνήθηκε να έρθει σε συμφωνία με το Λούκουλο ή τον Πομπήιο.
Ο Μιθριδάτης αντιμετώπισε τους Ρωμαίους με στρατηγό Λούκουλο στον Γρανικό ποταμό το 72 π.χ.

Με τους ικανούς χειρισμούς του, κράτησε για κάποιο διάστημα το αποτέλεσμα αμφίρροπο και έφεραν σε δύσκολη θέση το Ρωμαίο στρατηγό που στερήθηκε προμήθειες. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η εκστρατεία έληξε με πανωλεθρία, με το βασιλικό στρατόπεδο να πέφτει στα χέρια του εχθρού.

Τελικά, διέφυγε στη Μικρή Αρμενία, ακολουθώντας τις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.