Ο Αγιασμός των σχολείων στο Βελβεντό – Του Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου



Τελέστηκε (11-9-2018) μέσα σε κλίμα χαράς και προσδοκιών ο Αγιασμός σε όλα τα Σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Σ’ όλα τα Σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Α.Π.Β. ο αρχιερατικός επίτροπος π. Κ.Ι.Κ. έστειλε τις παρακάτω ευχές.

Προς
τα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού.

Βελβεντό: 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο.
Πλατανόρεμα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
Βαθύλακκος: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο περιοχής Βαθυλάκκου.

Θέμα: Ευχές για την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία
για το σχολικό έτος 2018-19.

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα σας και καλό διδακτικό έτος.

Με τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων (Τρίτη, 11-9-2018) για τη νέα σχολική χρονιά 2018-19, η ευχή της Παναγίας μας και η ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου να σας συντροφεύουν, να σας φωτίζουν και να σας ενισχύουν (προσωπικά τον καθένα και όλους μαζί μέσα στις σχολικές σας μονάδες) στο πολύπτυχο και δύσκολο παιδαγωγικό σας έργο επ’ ωφελεία και προκοπή των μαθητών σας – παιδιών μας και της πατρίδας μας.

Σας ασπάζομαι αδελφικά.

με αισθήματα τιμής και αγάπης
Ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β.
πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Ο Αγιασμός (βασιλικός, νερό, κερί, θυμίαμα, πετραχήλι, ψαλμωδία) τα 26 νήπια-μαθητές, οι νηπιαγωγοί τους, οι νέοι γονείς, η μυρωδιά του σχολείου, οι επιγραφές: ‘’πάω νηπιαγωγείο’’, ‘’καλή χρονιά’’ και οι εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Διονυσίου στους τοίχους – στο 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού, έφεραν στο νου μου και τον δικό μου πρώτο αγιασμό ως μαθητή της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού (δεν υπήρχε, νομίζω, τότε νηπιαγωγείο, από τον ‘’Παιδικό’’ πηγαίναμε κατ’ ευθείαν στο ‘’Δημοτικό’’) και την πρώτη μου δασκάλα σ’ αυτό την ‘’κυρία Ελενίτσα’’ Ασημοπούλου-Ζανδέ. Μας αγαπούσε και το νιώθαμε. Μας τραγουδούσε και μας δίδασκε: ‘’Αχ, πατρίδα μου, γλυκιά – πόσο σ’ αγαπώ βαθιά’’, που έγραφε στις παιδικές μας ψυχές – με την μεταλλική καλλιφωνία της. Η κυρία Ελενίτσα και οι άλλοι δάσκαλοί μας, φύτεψαν μέσα στην παιδική ψυχή μας την αγάπη (και) για την πατρίδα. Που κάποιοι θέλουν να την καταχτήσουν. Είναι βέβαια και κάποιοι άλλοι (πειθαρχικοί στους ισχυρούς της γης) που θέλουν να την ξεπουλήσουν.

Οι ανοιχτές αισθήσεις των μικρών μαθητών στα του Αγιασμού που τελούσα, έφερε στο νου μου εκείνο το ωραίο ανάγνωσμα από το ‘’αλφαβητάριο’’ της δεκαετίας του ’50 -’60: ‘’Ο παπάς. – Να τος ο παπάς, ο καλός παπάς μας, έλεγε η μητέρα. – Να σας αγιάσω… Καλό μήνα, έλεγε ο παπάς.’’. Δίπλα στο κείμενο ο παπάς με ράσο, καλυμμαύχι, λευκά γένια και στο αριστερό χέρι να κρατά το βασιλικό.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: για τον άνθρωπο, την κοινωνία του, το περιεχόμενό και την ποιότητα των σχέσεων.

Πρότασή μου στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: Προσθέστε αυτήν την σελίδα στο μάθημα της ‘’Γλώσσας’’ της Α’ Δημοτικού. Επαναφέρετε αυτό το απλό κείμενο μαζί με την εικόνα. Και αφήστε τη Χάρη του Θεού με τη συνέργεια του δασκάλου και του μαθητή να ενεργήσει. Η κοινωνία μας θα γίνεται κάθε μέρα πιο ανθρώπινη και κοινωνικά πιο δίκαιη. Αυτό άλλωστε δεν επιδιώκουμε όλοι σ’ αυτόν τον τόπο;

Εύχομαι αυτή η φωνή, που ασφαλώς δεν είναι μόνο η δική μου, να ακουστεί και να εισακουστεί. Είναι τόσο απλό και καλό.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.